Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Stoltenberg: NATO podržava dijalog kao ključ stabilnosti

08.10.2018. 10:51 11:48
Piše:
Izvor: Tanjug

MLADENOVAC:  Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas da KFOR osigurava bezbedno okruženje za sve zajednice na KiM, uključujući i Srbe, te da u punoj meri podržava proces normalizacije odnosa.

Stoltenberg je, u izjavi novinarima, nakon prisustva civilnoj vežbi NATO u Mladenovcu, kazao da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica. „Dijalog je ključ stabilnosti u regionu“, poručio je šef NATO.



Stoltenberg je kazao da se ovom vežbom vidi da Srbija i NATO osnažuju svoje partnerstvo, koje je započeto 2006.godine i da se od tada odnos razvija i osnažuje iz dana u dan.Ukazao je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorio najveću civilnu NATO vežbu sa oko 2.000 učesnika.



„Ova vežba je bitna, jer je to nacicn da se osnaži naša spremnost da odgovorimo na prirodne katastrofe. Takdoje pokazuje kako radimo zajedno na razvoju novih tehnologija, boljih načina međusobnog komuniciranja, organizujemo zajedničko komandovanje“, objasnio je on.



Stoltenberg je kazao da je ovo bila prilika da se pokaže kako NATO i Srbija razvijaju svoje prijateljstvo i partnerstvo.„Ovo nije vojna vežba, budući da NATO nije samo vojni savez. Ovo je civilna vežba koja se bavi odgovorima na vanredne situacije, sa ciljem spašavanja života. Videli smo da je ovaj region bio izložen rpirodnim katastrofama“, naglasio je on.



Stoltenberg je kazao da je svestan da je NATO ostao kontroverzan u Srbiji, zbog sećanja na bombardovanje iz 1999.godine.



„To sećanje je i dalje bolno za mnoge, posebno one koji su izgubili bliske osobe. Međutim cilj akcije je bio da e zaštite civili u regionu i svaki nevini život koji je izgubljen je velika tragedija. Žalim za svakom žrtvom na obe strane i upućujem saučešće porodicama. Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da gledamo u budućnost“, nagalsio je on. 


Stoltenberg: Odmah smo reagovali na vest o ROSU na Gazivodama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je KFOR prošle subote, 29. septembra, kada su se specijalci ROSU pojavili na jezeru Gazivode, poslao ljude na teren, koji su izvestili da nisu videli da se tamo izvodi vojna operacija, niti da je iko uhapšen, ali je poručio i da je važno da se svi sudrže od provokativnih poteza i izjava.



"KFOR je na Kosovu i Metohiji da bi štitio sve zajednice koje tamo žive, naravno i Srbe. KFOR je pratio pazljivo i brižljivo situaciju od subote, poslali su ljude na teren, izvestili da nisu videli vojnu operaciju da se zivodi niti da je iko hapšen", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara u Mladenovcu.



Dodao je da je bio u kontaktu sa predsednikom Srbije, koji mu je izneo zabrintuopst srpske strane, kao i da je razgovarao o tome i sa rukovodstvom u Prištini.



Istakao je da je važno da KFOR i dalje bude priustan na KiM, da bude u prilici da reaguje i štiti ljude ako bude potrebno, ali i da se istovremeno radi na smirivanju napetosti u na potrazi za političkim rešenjem.



Stoltenberg je poručio da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine.



"Pozivamo na suzdržanost i nastavićemo da radimo, da budemo prisutni na KiM u okviru naseg mandata UN. Svi treba da se suzdrže od provokatvnih dela i govora. KFOR će nastaviti da da bude prisutan na KiM i da prati stanje i da štiti sve", rekao je Stoltenberg.


Stoltenberg je kazao da se svuda na Zapadnom Balkanu NATO posvećuje svom sveobuhvatnom cilju izgradnje mira i stabilnosti, koji su temlj za napredak.„Danas su saveznici NATO najveći inevstitori u Srbiji, koji donose radna mesta i privredni rast. Srbija je ostavrila impresivan rast i reforme“, kazao je on.



Stoltenberg je ukazao da su pojedine zemlje regioan članice NATO, a da Srbije to ne želi.NATO, prema njegovim rečima, u punoj meri pdoržava neutralnost za koju se opredelila Srbija i pozdravlja što se odlučila za partnerstvo sa NATO.To, kako ističe, koristi obema stranama.



Podsetio je da je NATO pomogao uništenju velike količine oružja, obučavao više hiljada pripadnika Vojske, a da Srbija ima obuičeno medicinsko osoblje koje učestvuje u NATO misijama.Na kraju je ukazao da ima lepa sećanja iz svog detinjstva u Srbiji, i da mu je posle puno decenija uvek zadovoljstvo vratiti se u Beograd.



„Ova poseta pokazuje snagu partnerstva, a vežba šta možemo da uradimo zajedno izgrađujući bolju budućnost“, zaključio je on.

Stoltenberg: Nema Plana B za Makedoniju, niti alternative



Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da Makedonija ima priliku koja se događa jednom u životu i da može postati članica samo ako prihvati sporazum o rešenju spora sa Grčkom oko imena države.



„Črvsto verujem da, kada govorimo o FYROM, šta treba da uradi sada jeste da treba da odluči makedonska vlada o daljim koracima. Na vladi i skupštini je da donesu odluke. Da odluče kako će ići napred, kako da reaguju na referendum i sve političke implikacije i posledice koje je doneo“, objasnio je on.



Stoltenberg je naglasio da, ako demokratske institucije u Skoplju, odluče da sprovedu u potpunosti sporazum sa Grčkom onda je NATO sa svoje strane spreman da prihvati Makedoniju kao svog 30 člana i to brzo.



„Možemo brzo da pristupimo potpisivanju protokola o pristupanju, ubrzo po promeni imena. Na demokratski izabranim institucijama Makedonije je da li će prihvatiti i primeniti sporazum o imenu. Mi smo spremni da prihvatimo Makedoniju kao novog člana“, ponovio je on.



Podvukao je da ne postiji Plan B, i da nema nikakve alternative.„Nema pristupanja bez sporazuma o imenu. Jedini način za članstvo je da se zemlja dogovori oko imena sa Grčkom. Zato smo i pozdravili dogovor sa Grčkom“, naglasio je Stoltenberg.



Rekao je da NATO nikada neće prisiliti Makedoniju na donošenje odluke, jer se radi o suverenoj odluci jedne suverene zemlje.



„Ovo je prilika koja se dešava jednom u žvotu. Imaju priliku da iskoriste ovaj istorijski trenutak“, zaključio je on.

Stoltenberg: Impresivan privredni rast i reforme Srbije



Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je danas impresivne ekonomske reforme koje je Srbija sprovela, kao i privredni rast zemlje.



On je, u svom obraćanju novinarima, podsetio da su zemlje saveznici NATO najveći investitori u Srbiji, koji su doneli nova radna mesta i doprineli privrednom rastu, te kazao da je Srbija ostvarila impresivan privredni rast i reforme.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je, s tim u vezi, da bez očuvanja mira i stabilnosti nema ekonomskog napretka.



Greši onaj koji misli da je moguć ekonomski rats, a da ne čuvamo mir i stabilnost, kazao je on.

Stoltenberg: Poseta Filološkom odavno isplanirana



Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je njegova poseta Skadninavskom institutu na Filološkom fakultetu u Beogradu bila odavno isplanirana, kao i da to pokazuje snažnu vezu koju Srbija ima sa skandinavskim zemljama, a posebno sa Norveškom.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nadovezao se na njegove reči i odbacio kritike nekih da je poseta fakultetu bila neprimerena promocija NATO, ističući da Srbija ne želi ni u jedan vojni savez, ali da je uvek dobar domaćin, posebno onima koji ne žele zlo Srbiji, poput Stoltenberga.



Stoltenberg je rekao da je poseta Skandinavskom institutu Filološkog fakulteta bila isplanira odavno i da mu je bilo veliko zadovojsvo da se tamo sretne sa studentima i profesorima, jer to, kaže, pokazuje snažnu vezu koju Srbja ima sa skandinavskim zemljama, a posebno sa Norveškom.



"Imam bliskog prijatelja iz Norveške, koji je predavao na fakultetu, to je razlog što sam otisao. Hteo sam da vidim kako izgleda praktično ta saradnja Danske, Norvešeke i Švedske sa Srbijom", rekao je Stoltenberg novinarima u Mladenovcu.



Podsetio je da je deo detinjstva proveo u Beogradu, da ima mnogo srpskih prijatelja, ali i ukazao da je važno da se sačuva sećanje na to kako se blisko prijatljestvo razvilo tokom Drugog svetskog rata, kada su mnogi iz Srbije i regiona bili bli poslati u Norvešku kao ratni zarobljenci.



"To je stvorilo snažno prijateljstvo koje i dalje postoji i važno je da se to ne zaboravi. Treba poštovati sve ljude koji su propatili tokom Drugog svetskog rata i treba da održvamo partnertsvo i bliskost", podvukao je.



Dodao je da mu je drago da se vratim u Beograd i podsetio se kako je, kao dete, išao na Kalemegdan, naučio da voli i jede srpska jela, ćevape, punjene paprike...



"Ovo je bila lepa prilika da se vratim u Beograd i da to probam", rekao je Stoltenbeg.



Predsednik je dodao da su neki napali i dekana Filološkog fakulteta Ljiljanu Marković zbog te posete, što Stoltenberg, kaže, nije ni znao, jer se tako navodno vrši neprimerena promocija NATO-a.



"To je tolik glupo da nemam reči", podvukao je Vučić.



Ponovio je da Srbija ne želi da se pridružuje bilo kojoj alijansi, ni NATO-u.



"Ali, da Srbija ne želi da bude domaćin nekome, posebno nekome ko ne želi zlo Srbiji, ja to ne razumem", istakao je.



Poručio je Stoltenbergu da svaki put da dođe ode i na univerzitet, i pozvao ga da sledeći put ode i na Pravni fakultet.



Našalio se da je njemu samom, dok je studirao, u amfiteatru 5 bilo najteže kada je polago ispite, pa je pozvao Stoltenberga "da vidimo kako će on da prođe".



Uvek je važno da se posećuju fakulteti i Univerzitet, zaključio je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Važno da možemo jedni drugima da pomognemo

Vučić: Važno da možemo jedni drugima da pomognemo

08.10.2018. 08:29 11:44
Stoltenberg: Bombardovanje da zaštitimo civile i zaustavimo Miloševića

Stoltenberg: Bombardovanje da zaštitimo civile i zaustavimo Miloševića

07.10.2018. 08:33 10:04
Stoltenberg: Jačamo odbranu NATO pred sajber napadima Rusije

Stoltenberg: Jačamo odbranu NATO pred sajber napadima Rusije

04.10.2018. 13:55 13:56