Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Stefanović: Vučić uputio poruke mira i Srbima i Albancima

10.09.2018. 13:22 15:15
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića južnoj srpskoj pokrajni je izvanredan primer državničkog odnosa i poruka mira koja treba da donese dobro, pre svega Srbima koji žive na KiM, ali i Albancima, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema njegovim rečima, Vučić je drugačijom retorikom, pokazao šta Srbija može da uradi za Srbe na KiM, ali i ukazao da više neće dozvoliti "Oluje" ni na svojoj teritoriji, a ni u regionu.

"Predsednikova poseta pokazala je koje kompanije mogu da dođu na KiM, gde ljudi mogu da se zaposle, gde mogu da se zidaju novi objekti, kako da se unapredi život Srba na KiM, ali i šta Srbija može da uradi kako bi oni bili bezbedniji i sigurniji, kao i da dugoročno budu rešeni problemi koji Srbi i Albanci međusobno imaju", naveo je Stefanović.

Dodao je da je predsednik uputio poruku i Albancima koji žive na KiM, a ta poruka je da im "niko od Srba nije neprijatelj".

Stefanović je uočio da prištinske vlasti imaju problem da razgovaraju sa Srbima na KiM i istakao da cilj Prištine ne sme da bude "proterivanje".

"To je predsednik jasno rekao da Srbija više neće nikakve Oluje dozvoljavati Srbima ni na svojoj teriotoriji, a ni u regionu", istakao je Stefanović u Privrednoj komori Srbije.


Srbija će biti skinuta sa sive liste FATF-a početkom 2019.

Stefanović je izjavio danas da očekuje da Srbija početkom sledeće godine više neće biti na "sivoj listi" Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca (FATF).



Stefanović je dodao da je procedura "skidanja" sa "sive liste" FATF-a vrlo složena, ali i istakao da je Srbija ispunila sve kriterijume FATF-e.



"Mi smo prvog juna saopštili da smo isupunili sve kriterijume i pozvali njihove komisije i nadzor da dođu i provere. Očekujem da ćemo sa te liste biti skinuti početkom naredne godine i da će tada, na konferenciji FATF-e, biti konstatovan napredak Srbije u oblastima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma", istakao je Stefanović u Privrednoj komori Srbije gde je danas predstavljen dokument o Proceni rizika od pranja novca i finansiranje terorizma.



Prema njegovim rečima, stavljanje Srbije na "sivu listu" je bila "politička stvar".



"Bio sam prisutan na konferenciji početkom godine, na kojoj se veliki broj država članica FATF-e suprotstavio stavljanju Srbije na sivu listu", rekao je Stefanović.



Ukazao je da je tada u potpunosti promenjen dotadašnji način rada, koji je podrazumevao da se, ukoliko postoji protivljenje jednog većeg dela država, zemlja ne stavlja na sivu listu, već se, objasnio je Stefanović, rade dodatne konsultacije.



"Dok su druge zemlje prošle uz opomenu, nas su stavili na listu", naveo je Stefanović.


Stefanović je podvukao da je KiM za Srbiju težak problem, kao i da se postavlja pitanje koliko će trebati vremena da Srbija pronađe rešenje za taj problem.

"Predsednikova poseta bila jedan ohbrabrujući signal, pre svega za Srbe. Ako dobro slušate njegove reči, koje su nažalost mnogi u regionu zlonamerno shvatili, i pokušavali da ubace u kontekst sukoba, predsednik je rekao sve nasuprot tome", naveo je Stefanović.

Zaključio je da je Vučić Srbima preneo pozitivnu poruku, poruku ohrabrenja i poruku želje da se pronađe kompromis koji će doneti budućnost Srbima i Albancima koji žive na KiM.

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić: Vučićev govor istorijski

Brnabić: Vučićev govor istorijski

10.09.2018. 10:21 10:23
Vučić na KiM: Odavde nema nazad, i u dobru i u zlu bićemo uz svoj narod

Vučić na KiM: Odavde nema nazad, i u dobru i u zlu bićemo uz svoj narod

09.09.2018. 12:55 13:11
Vučić: Planovi za 10 srpskih opština, ali, dajte projekte...

Vučić: Planovi za 10 srpskih opština, ali, dajte projekte...

09.09.2018. 20:10 20:13