Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKA LIGA OSNOVALA POLITIČKI SAVET! Patriote od karijere i uspeha sa zajedničkim ciljem - odbrana interesa Srbije!

20.09.2023. 21:51 21:53
Piše:
Izvor: Darko Tanasković na čelu Političkog saveta Srpske lige

Odlukom predsednika Srpske lige Aleksandra Đurđeva ova politička stranka osnovala je Politički savet sastavljen od nestranačkih istaknutih intelektualaca i stručnjaka koji su se okupili sa ciljem da svojim znanjem, iskustvom i energijom ispune najvažniji patriotski zadatak - zaštitu srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Na čelu Političkog saveta Srpske lige biće akademik prof. dr Darko Tanasković, nekadašnji ambasador naše zemlje u Turskoj, Vatikanu i pri UNESKO-u. Predavač na Univerzitetuma u Beogradu, Rimu, Parizu, Sarajevu. Član Rimskog kluba. Predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu. Član Upravnog odbora Matice srpske i Srpske književne zadruge i Kolarčeve zadužbine. Darko Tanasković je bio član Mešovite pravoslavno-katoličke komisije za zajedničko razmatranje ličnosti i dela kardinala Alojzija Stepinca (2016-2017). Februara 2019. Vlada Republike Srpske imenovala je Darka Tanaskovića za člana međunarodne Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1992. do 1995. godine. Predsednik Republike Srbije odlikovao je Darka Tanaskovića sretenjskom "Zlatnom medaljom za zasluge" (2019), a Sveti Arhijerejski Sinod SPC dodelio mu je (2018) "Orden Svetog Save" drugog reda.

Članovi Političkog saveta biće i Stevica Karapandžin, pukovnik Vojske Srbije u penziji, Službovao je u Upravi za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije gde je rukovodio sledećim važnijim projektima: Uspostavljanje verske službe u Vojsci Srbije, pri čemu je osmislio koncept uređenja verskog života u Vojsci Srbije i samostalno izradio nacrte: Uredbe o vršenju verske službe u Vojsci Srbije (doneta od strane Vlade Republike Srbije); Sporazuma Ministarstva odbrane sa tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama (potpisani od strane ministra odbrane i poglavara sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica); Pravilnika o vršenju delatnosti verske službe u Vojsci Srbije (propisan od strane ministra odbrane); Izrada i propisivanje:

- Pravila o grbu, vojnim zastavama i vojnim oznakama Vojske Srbije (odobreno od strane predsednika Republike Srbije); Obavljao je dužnost direktora Medija centra „Odbrana” (ujedno i komandanta vojnog kompleksa Dom Vojske Srbije u Beogradu).

 

Profesor Zorica Subotić, iz oblasti aerokosmotehnike, Vojno tehničkog instituta i potom Vojske na poslovima: projektovanja artiljerijskih i minobacačkih sistema, streljačkog naoružanja, raketne artiljerije, portivtenkovskih bestrzajnih sistema (aktivno - reaktivnih sa kumulativnom tandem bojevom glavom), tenkovskih potkalibarnih projektila, izrade tablica gađanja i sistema za upravljanje vatrom; balističko - sigurnosno projektovanje strelišta i skladišta za municiju; istraživanje i razvoj u različitim oblastima naoružanja od kojih su neke: haubica 152 mm (1984. godine), potkalibarni projektil 130 mm i 152 mm (1985. godine), sistem za upravljanje vatrom LRSV 128 mm (1985. godine), konvertovani top 155 mm M - 46/84 (1986. godine), bestrzajno protivoklopno sredstvo (1987. godine), tablice gađanja VBR 128 mm (1989. godine), softversko rešenje za izradu tablica gađanja za samohodni višecevni raketni bacač „ORKAN” , top haubica sa samohodnim pogonom 152 mm metak 100 mm sa obeležavajućim projektilom za protiv - oklopne topove T -12 MT-12 i TPOAZ , tablice gađanja za samohodni lanser raketa „KOŠAVA” sistem za miniranje „PLJUSAK”

Prof dr Aleksis Troude iz Pariza profesor na Fakuktetu Versailles-Saint Quentin ekspert iz oblasti geopolitike i bezbednosti.

Anri GROSURV iz Nemačke ugledni geopolitičar i predavač iz oblasti međunarodnih odnosa.

Prof. dr Bogdan Vukosavljević, stručnjak za bezbednost i terorizam i predavač na Univerzitetu u Beogradu, Ljubljani i Temišvaru. Član naučnog odbora Evropskog istraživačkog instituta za strateške studije – ERISS

Dušan Ilić, pukovnik policije u penziji i rukovodilac operativnog centra MUP-a i osnivač Nacionalne asocijacije za oružje u Srbiji i Gojko Raičević, osnivač i urednik IN4S i najugledniji srpski aktivista u Crnoj Gori.

Iz priloženog je jasno da je reč o političkom telu sačinjenom od vrhunskih stručnjaka koji su u stanju da kroz jedan multidisciplinaran i sveobuhvatan način daju veliki doprinos za pronalaženje rešenja za postojeće probleme u srpskom društvu i državi, te da budu, zajedno sa Srpskom ligom u celini, jedan od motora koji Srbiju pokreću u pravcu političke stabilnosti, ekonomskog rasta i socijalnog blagostanja.

Autor:
Pošaljite komentar
SRPSKA LIGA – GRUPA VOJVODINA Šajkašani kreću iz Kule

SRPSKA LIGA – GRUPA VOJVODINA Šajkašani kreću iz Kule

28.07.2023. 09:18 09:20