Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRBIJA PARTNER BROJ JEDAN KINE U OVOM DELU EVROPE: Dobri lični odnosi dva lidera Vučića i Sija jačaju uzajamno prijateljstvo, premijer Vučević naveo da će dan Sijeve posete biti upisan zlatnim slovima u istoriji

10.05.2024. 12:13 12:34
Piše:
Izvor: Printscreen Instagram buducnostsrbijeav/Ilustracija

Nedavno završena poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga pokazala je svu maestralnost trenutne spoljne politike Srbije. Dovoljno je reći da je za prvu posetu Evropi posle pet godina Si odabrao tri zemlje: Francusku, Srbiju i Mađarsku, a čini se da je najgrandiozniji prijem imao upravo tokom posete našoj zemlji. Naravno da su u ovakvim interakcijama među državama interesi dveju strana na prvom mestu, ali čini se da osim čistih interesa kojima se svaka normalna država primarno rukovodi u međunarodnim odnosima, postoji i iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, koje se još od prethodne Sijeve posete 2016. godine sa pravom naziva čeličnim, a kako je predsednik Si podsetio tokom nedavne posete ono i jeste iskovano u teškim vremenima. Ono je iskovano u vatri i krvi, a tajming posete takođe nije slučajan, obzirom na to da je možda i najmoćniji čovek na planeti došao u Srbiju u vreme kada se obeležava 25 godina od zločinačkog NATO bombardovanja kineske ambasade.

Kina podržava Srbiju i u međunarodnoj areni 

Da je Srbija partner broj jedan Kine u rejonu centralne i jugoistočne Evrope, ako ne i celog kontinenta, videlo se tokom pređašnje posete. Srbija je za Kinu značajna kao najprijateljskija joj zemlja u Evropi, koja ima dobre odnose i sa Zapadom i zvanično je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Ona je i most ka Zapadu za brojne kineske firme koje posluju u našoj zemlji. Srbija je zemlja koja se u međunarodnoj areni rukovodi principima međunarodnog javnog prava i ne pristaje ni pod kakvim pritiscima da ugrozi odnose sa sebi prijateljskim zemljama. Srbija poštuje princip jedne Kine i njen teritorijalni integritet. Kao što Srbija smatra Tibet, Sinkjang, Hongkong, Makao, Tajvan, Unutrašnju Mongoliju, Hajnan... integralnim delovima Kine, tako i Kina koja je i stalna članica SB UN smatra Kosovo i Metohiju sastavnim delom Srbije i u međunarodnoj areni podržava našu zemlju u borbi protiv raznih antisrpskih poteza koji se prema nama primenjuju. 

Uzlet odnosa otkako su Si i Vučić na vlasti

Od 2013. godine svedočimo rapidnom uzletu srpsko-kineskih odnosa, što se maltene poklopilo sa dolaskom Sija na vlast u Kini i Vučića i SNS u Srbiji, a to je i godina kada je otpočeta Inicijativa Pojas i put, čiji smo važan deo. Za vreme nedavne Sijeve posete je potpisano skoro 30 sporazuma, koji sveobuhvatno zahvataju razne oblasti. To nisu samo infrastrukturni, privredni, fiannsijski sporazumi, već je nekoliko bilo i iz oblasti kulture, medijske saradnje, razmene studenata, iz sfere naučne saradnje...Kina će značajno pomoći Srbiji u organizaciji EKSPO 27, a potvrđen je i značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini. Ne zaboravimo da je Kina pojedinačno najveći investitor u Srbiji, da su tri kineske firme koje posluju ovde najveći izvoznici iz naše zemlje. Najpoznatiji simboli kineskog uticaja u podizanju naše zemlje su železara u Smederevu, rudnici u Boru i okolini, brza pruga Beograd-Budimpešta, a takođe je veoma značajna i vojna saradnja koja se ogleda i u sistemima PVO FK-3, kao i u dronovima CH-92 i CH-95, koje sada poseduje naša vojska. Odnosi dve zemlje su napredovali sa nivoa strateškog partnerstva na nivo Zajednice zajedničke budućnsoti, a Srbija je prva evropska zemlja koja je potpisala takav sporazum sa Kinom i koja je ušla u Zajednicu. 

Vučević: Dan Sijeve posete biće upisan zlatnim slovima 

Dobri lični odnosi dva lidera Vučića i Sija, svakako su doprineli jačanju srpsko-kineskog prijateljstva i poverenja. Državnici nisu štedeli uzajamne reči hvale – predsednik Vučić je izjavio da nikada nije čuo tako detaljno i sveobuhvatno izlaganje i upućenost u problematiku nekog lidera, dok je Si pohvalio srpskog predsednika rekavši da je on lider sa strateškom vizijom, koji ima osećaj za istorijsku odgovornost. Predsednik Vučić ga je lično dočekao na aerodromu i ispratio ga uz tople reči ,,doviđenja, dragi prijatelju''. Za sve vreme boravka predsednika Sija i kineske delegacije u Srbiji sve je proteklo besprekorno – protokolarno, bezbednosno je maksimalno profesionalno odrađeno, a sve je odisalo veoma srdačnom i prijateljskom atmosferom i verujem da nema nijedne zemlje u inostranstvu u kojoj predsednik Si može da se oseća kao u svojoj drugoj kući. Premijer Srbije Miloš Vučević je s pravom naveo da će dan Sijeve posete biti upisan zlatnim slovima u istoriji odnosa dve zemlje, a poput predsednika Vučića, takođe se srdačno zahvalio predsedniku Siju na bratskoj ljubavi prema našoj zemlji, uz izraženu nadu da će ovakve posete postati tradicija. Svojim gostoprimstvom pokazali smo ponovo da smo, kako je predsednik Vučić naveo, iako brojčano i teritorijalno mali, da smo narod velikog srca. Vreme je da dva velika naroda, velikog srca – srpski i kineski narod(i) nastave da ispisuju zlatne stranice sopstvene istorije, uz pomoć sveobuhvatne i uzajamno korisne međusobne saradnje.

Uroš Nikolić, politikolog

Autor:
Pošaljite komentar