Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Vojvodine: Više novca za razvoj lokalnih samouprava

31.08.2017. 21:48 21:52
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas većinom glasova drugi rebalans budžeta Pokrajine za 2017. godinu, koji će biti uvećan 1,24 milijardu dinara u odnosu na prošlu kasu, takođe utvrđenu rebalansom u drugoj polovini juna.

Za usvajanje te odluke izjasnilo se 75 poslanika, dok su 22 bila protiv.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović naglasila je da će od dodatnih prihoda u budžetu 430 miliona biti usmereno za saobraćaj, 276,1 miliona za vodoprivredu, 200 miliona za lokalni razvoj i 44 miliona za socijalnu zaštitu. Za prevremenu otplatu javnog duga Pokrajine, namenjeno je 470 miliona dinara što će dodatno olakšati obaveze Vojvodine.

Obrazlažući drugi ovogodišnji rebalans vojvođanske kase, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je za skupštinskom govornicom da se rebalans desio iz suštinski dobrih razloga, „zbog dobrih vesti u privrednom tkivu Vojvodine”, odnosno zahvaljujući povećanju prihoda od poreza na dobit, što je rezultat privrednog rasta.

Želimo buđenje Vojvodine, da sve opštine budu spremne, odgovorne, profesionalne, da računaju na takve mogućnosti (Igor Mirović)

– Rebalansom ćemo dati dodatni impuls za ekonomski razvoj – poručio je Mirović, uz napomenu da prohodi od poreza na dobit imaju i dalje tendenciju rasta.

Kako je dodao, značajna ušteda u budžetu je napravljena je i kada je reč o uklanjanju ruševina objekta Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku jer je procena uprave RTV-a bila da će to koštati više od 190 miliona dinara, ali je preko Uprave za kapitalna ulaganja izabran izvođač za nešto više od 52 miliona. Ta razlika u novcu, kao i dodatni prihodi u budžetu, rebalansom su preusmereni za druge namene, a namera Pokrajinske vlade bila je da se nakon usvajanja novog iznosa pokrajinske kase, već tokom naredne nedelje raspišu konkursi za nove radove i da tokom oktobra i novembra „imamo određene elemente za nove investicije u lokalnim samoupravama”.

– Taj plan je veoma ambiciozan i uključuje značajna povećanja u odnosu na inicijalni budžet, od šest procenata, gotovo 3,8 milijardi više, i gotovo sve ide u investicije. Investicije zahtevaju proceduru: javne konkurse, priprema projekata pre toga, građevinske dozvole. Želimo buđenje Vojvodine, da sve opštine budu spremne, odgovorne, profesionalne, da računaju na takve mogućnosti. Da ne računaju više na Pokrajinsku vladu, koja će čekati usmeravanje novca u zaduživanje, propale projekte, trošiti nenamenski preko raznih fondova i parafondova, već da računaju na Pokrajinsku vladu koja je spremna da sav raspoloživi novac poreskih obveznika u Vojvodini usmeri, pre svega u ekonomski razvoj, razvoj lokalnih samouprava, kapitalne projekte – naglasio je Mirović.

On je napomenuo da, zahvaljujući saradnji s Republičkom vladom, uskoro neće više biti reči o „Žeželjevom” mostu, zgradi RTV-a i Narodnog pozorišta u Subotici kao dugogodišnjim projektima, i da slede brojni novi projekti, poput 11 projekata o navodnjavanju, odnosno rekonstrukcije kanalske mreže.

U skupštinskoj raspravi o rebalansu budžeta predstavnici vladajuće većine govorili su da se posle dugo godina u kratkom periodu radi rebalans budžeta kao posledica povećanih budžetskih prihoda, dok su poslanici opozicije kritikovali da je upravo činjenica da se na dve uzastopne sednice raspravlja o rebalansu budžeta potvrda neplanskog pristupa u kreiranju pokrajinske kase.

Šefica poslaničke grupe SVM-a Lenka Erdelj najavila je podršku ovom predlogu, dodajući da je Predlog rebalansa budžeta napravljen ozbiljno i odgovorno, s realnim parametrima jer najveći deo ide za kapitalna investiciona ulaganja. Ona je naglasila važnost izgradnje sistema za navodnjavanje da bi se olakšao posao velikom broju vojvođanskih poljoprivrednika.

Poslanik DS-a Nenad Borović pozdravio je činjenicu da su prihodi od poreza na dobit povećani, ali istovremeno kritikovao da nova sredstva uopšte nisu usmerena ka jačanju privrede koja je i zaslužna za punjenje budžeta. Takođe, kritikovao je dalji rast troškova za zarade zaposlenih i režijske troškove.

Šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić rekao je da je drugi rebalans prosledica „katastrofalno loše procene prihodne strane budžeta” od vlasti i da rebalans „neće bitno promeniti ionako sumornu sliku u Vojvodini”.

Branislav Bogaroški iz LSV-a naveo je da će zbog kasnog rebalansa ta nova svota ostati neutrošena, i izrazio nezadovoljstvo što je, kako je rekao, izuzetno malo novca od novih prihoda pokrajinske kase usmereno na obnovu kanalske mreže u vreme kada je poljoprivreda suočena sa sušom koja je intenziteta elementarne nepogode.

Šefica poslaničke grupe „Dosta je bilo” Svetlana Kozić izjavila je da poslanici te grupe ne mogu podržati predlog rebalansa zbog kašnjenja realizacije projekta sanacije i izgradnje kanalske mreže u Vojvodini koja je pogođena sušom, ali i nedovoljno jasnog plana i rokova za te poslove koji su u Predlogu budžeta navedeni.

Šef poslaničke grupe koalicije oko SPS-a Pavle Budakov kazao je da je predlog rebalansa dobar i pravilno raspoređen i da je dobro što se deo novca ulaže u kanalsku mrežu da bi u budućnosti Vojvodina i vojvođanske oranice bili pripremljeniji na sušni period.

A. Savanović

Foto: F. Bakić, Tanjug

Jednoglasno za Protokol o saradnji sa Srpskom

Poslanici su tokom jučerašnjeg zasedanja, između ostalog, usvojili i Predlog protokola o saradnji Vojvodine i Republike Srpske, koji je ujedinio poslanike i vlasti i opozicije jer su svi poslanici u sali glasali za tu tačku dnevnog reda. Kako je najavio pokrajinski sekretar za međuregionalnu sradnju Ognjen Bijelić, tekst protokola precizira saradnju Vojvodine i Republike Srspke u više oblasti, a trebalo bi da ga 22. septembra potpišu u Novom Sadu predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na jučerašnjoj sednici za zamenicu pokrajinskog sekretara za finansije izabrana je Željka Milošević iz Zrenjanina. Ona je do izbora na novu funkciju bila zamenica gradonačelnika Zrenjanina.

Milićević: Rezultat dobre ekonomske politike

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je uoči sednice da će gotovo sva nova prihodovana sredstva biti usmerena u dva važna pravca – nove investicije u gradovima i opštinama – oko 700 miliona dinara, i otplatu ranijeg duga Vojvodine – oko 470 miliona dinara.

– Sve to je rezultat dobre ekonomske politike Vlade Republike Srbije u proteklih nekoliko godina, ali i uspešne politike koju sprovodi Pokrajinska vlada prethodnu godinu – napomenuo je Milićević. – Fiskalna konsolidacija, rast društvenog bruto proizvoda i uštede u upravljanju javnim sredstvima na svim nivoima pokazuju dobre rezultate. To se ogleda kroz suficit koji se već permanentno ostvaruje u republičkom budžetu, a sada se suficit ostvaruje i u pokrajinskom.

Milićević je zaključio da prevremena otplata dela javnog duga u iznosu od 470 miliona dinara predstavlja nastavak velikog posla koji je započela ova pokrajinska vlada na restrukturiranju i refinansiranju javnog duga APV, koji je u prvoj fazi rezultirao smanjenjem visokih kamata i uštedama u budžetu po tom osnovu od oko 320 miliona dinara.

 

Autor:
Pošaljite komentar