Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Vojvodine usvojila budžet za 2020: Među prioritetima fabrike vode i prečistači

20.12.2019. 21:48 21:54
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

Skupština Vojvodine sa 77 glasova „za” i 15 „protiv” usvojila je budžet Vojvodine za 2020. godinu, čiji obim iznosi 77,3 milijardi dinara.

Opozicioni poslanici su uoči sednice najavili da neće podržati usvajanje dokumenta, iznoseći različite argumente, koji su se prevashodno odnosili na neslaganje s raspodelom novca po budžetskim pozicijama.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je uoči skupštinske sednice da je zadovoljan predloženim budžetom za narednu godinu, koji je 19,5 milijardi više od onoga što je njegova administracija nasledila od Pajtićeve Vlade.

– Taj podatak govori o snazi privrede Vojvodine – izjavio je Mirović. – Nezaposlenost u Vojvodini je na rekordno niskom nivou i iznosi oko osam odsto, a zatekli smo stopu nezaposlenosti od 14,6 odsto. S predloženim budžetom nastavićemo da realizujemo sve projekte i investicije iz naše politike koju vodimo tri i po godine.

On je naveo da će nove velike investicije koje se planiraju u 2020. godini biti izgradnja objekta „Kamenica 3” s PET centrom i automatizacija sistema protivgradne zaštite u sva tri radarska centra u Sremu, Bačkoj i Banatu. Prioritet je završetak započetih projekata i priprema projektne dokumentacije za novi investicioni ciklus.

Predsednik je rekao da se Pokrajinska vlada prema svakom dinaru građana Vojvodine u protekle tri i po godine ponašala veoma odgovorno. Svi projekti planirani od 2016. do danas realizovani su, a neke investicije su u toku.

– Imaćemo mnogo posla i u narednoj godini u lokalnim samoupravama. Predvideli smo znatne svote za finansiranje projektne dokumentacije za prečistače otpadnih voda i izgradnju fabrika pijaće vode jer želimo da budemo spremni kada u okviru Nacionalnog investicionog plana i drugih međunarodnih linija budu opredeljene pare za te namene. Prvi smo u Srbiji započeli proceduru u toj oblasti i imamo potpisane ugovore za izgradnju prečistača u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i Srpskoj Crnji – rekao je Mirović, i podsetio na to da je Vlada Republike Srbije opredelila prvi iznos od 150 miliona dinara za izgradnju prečistača u Temerinu.


Velika ulaganja u zdravstvo

Poslanik SNS-a Predrag Matejin je govorio o značajnim ulaganjima u zdravstvo. Kako je naveo, Pokrajinska vlada je u svom mandatu od tri i po godine u zdravstvo u Vojvodini investirala deset milijardi dinara. Za zdravstvo je predviđeno 2,9 milijarde dinara, istakao je Matejin i dodao da je to ogromna suma. Poređenje radi, u budžetu koji je bio usvojen 2015. godine za 2016, za zdarvstvo je bilo izdvojeno svega oko 400 miliona dinara, i to nakon rebalansa.


Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški kazao je da poslanici LSV-a neće podržati budžet jer nije razvojni, ne iznosi sedam procenata budžeta Srbije i nije ispoštovana ustavna obaveza da tri sedmine vojvođanskog budžeta budu kapitalne investicije.

Zamerio je i što je suma od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta ponovo smanjena, što je postao konstantan problem od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

– Što se tiče onih para kojima zapravo raspolažemo, to je svega 32 odsto, ili 25 milijardi – istakao je Bogaroški. – Dakle, transferi i dalje dominiraju, s tim da su u ovoj godini, za razliku od ranijih, transferi kapitalnog karaktera svega 0,8 procenata budžeta. Klasični tekući transferi su 99,02 odsto. I ovaj jedan koji imamo kapitalni – za „Žeželjev” most – pitanje je koliko je to ulaganje Vojvodine jer imate situaciju da Republika Srbija nama prebacuje pare da prebacimo javnom preduzeću čiji je osnivač Republika Srbija. Naše učešće, naša kreacija u toj investicija je samo u tom prebacivanju.

Branislava Jeftić iz Zelene stranke, koja je predsednica Odbora za urbanizam i zaštitu životne sredine, za skupštinskom govornicom je rekla da nije u potpunosti zadovoljna budžetom jer, kako je obrazložila, u budžetu je predviđeno 14 odsto novca manje nego prošle godine za zaštitu životve sredine, a kako je dodala, u Vojvodini ima „više ekoloških bombi” koje treba rešavati. Ona je izrazila nezadovoljstvo i zbog slabe pošumljenosti Vojvodine.


SVM: Budžet razvojni, a ne predizborni

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara dr Bojan Bagi rekao je da je budžet razvojni, a ne predizborni.

– Ovaj budžet ima razvojnu komponentu, pogotovo u oblasti poljoprivrede i zdravstva – kazao je Bagi. – U poslednje tri godine zdravstvo u Vojvodini prolazi kroz tri faze. Prva faza je bila reanimacija, kada smo morali oživeti zdravstveni sistem i spasti ono što je bilo pred urušavanjem, da bismo mogli doći u drugu fazu – standardizacije, da bi se mogla početi obnova, izgradnja i rekonstrukcija tri velike bolnice, u Somboru, Subotici i Senti.


Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić je, odgovarajući na kritiku Branislave Jefitić, rekao da poslanica prilikom izrečene kritike nije uzela u obzir da je u budžetu sada duplo veći iznos predviđen za zaštitu životne sredine nego što je to bilo za 2016. godinu. Galić je podsetio i na akciju ozeljenjavanje Vojvodine koja se uspešno sprovodi na osnovu Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini i u protekle tri nedelje u Pokrajini zasađeno je 100.000 sadnica drveća, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 10.000 stabala.

Poslanici Srpske radikalne stranke podneli su 20 amandmana na drugačiju preraspodelu budžetskih para i glasali protiv usvajanja budžeta. 

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i poslanik Stranke moderne Srbije Ivan Stijepović učestvovao je na sednici Skupštine, ali poslanici SMS-a nisu podržali budžet. Kako je pojasnio, rashodi se planiraju „ad hok” i naknadno se dofinansiraju, bez jasnog plana. On je još naglasio da je nešto veći budžet u odnosu na prošlu godinu posledica porasta nivoa transfera iz republičke kase za povećane zarade zaposlenih u obrazovanju, ali su istovremeno značajno smanjeni kapitalni transferi iz republičkog budžeta.


Jakšić o socijalistima

Šef poslaničke grupe radikala Đurađ Jakšić se posebno osvrnuo na budžet za privredu i turizam, koji je u sadašnjem mandatu resor u nadležnosti Socijalističke partije Srbije, i rekao da je „nemoguća misija” da se ostvari planirana strategija razvoja privrede i turizma s predviđenim obimom novca.

– Zbog koalicionih trvenja na relaciji SNS–SPS, koja su više nego očigledna poslednjih šest meseci, trpi oblast privrede i turizma u Vojvodini. To je bruka i sramota! – ocenio je Jakšić.

Takođe je rekao da Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije u Novom Sadu za 2020. godinu ima 400 miliona veći budžet od Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, u čiju nadležnost spada i Novi Sad i još 44 grada i opštine u Vojvodini.


Na poslednjoj sednici u godini na izmaku poslanici su usvojili ukupno 24 predloga pokrajinskih skupštinskih odluka za narednu godinu. Među tim dokumentima su Odluka o kadrovskom planu AP Vojvodine, godišnji programi o korišćenju novca iz budžetskog fonda za razvoj lovstva, zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, za šume i vode Vojvodine, za podršku sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, kao i odluka o statusnoj promeni Univerziteta u Novom Sadu, Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici i osnivanje ustanove „Muzej 2021”. Poslanici su takođe usvojili Odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Državnog puta 1. b reda – granični prelaz s Republikom Mađarskom (Bački Breg) – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Kikinda i granični prelaz s Republikom Rumunijom (Nakovo). Doneta je i odluka i o izradi prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu Save u regionu Srema, kao i o donošenju prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenta dela kanala Hidrosistema DTD Vrbas–Bezdan.  

E. Marjanov, A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine odlučuje o budžetu pokrajine za 2020. godinu

Skupština Vojvodine odlučuje o budžetu pokrajine za 2020. godinu

19.12.2019. 23:24 23:26