Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SKUPŠTINA VOJVODINE o drugom rebalansu BUDŽETA Novac za zdravstvo, škole, nauku, puteve

26.08.2023. 11:06 11:10
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Drugi rebalans pokrajinskog budžeta, čiji predlog će se naći na sednici Skupštine AP Vojvodine zakazanoj za utorak, predviđa povećanje od skoro 6,2 milijarde dinara, ili 5,3 odsto, u odnosu na važeći budžet koji je prvim rebalansom projektovan na 116.775.822.963,22 dinara.

Rastu budžeta do skoro 129 milijardi dinara, prema predlogu, najviše će doprineti predviđeni rast poreskih prihoda od poreza na dobit i kapitalne dobitke pravnih lica od 8,5 milijardi dinara u odnosu na prvi rebalans, što je povećanje od 20,81 odsto.

S druge strane, pokrajinska administracija očekuje za milijardu i po dinara manje prihode na osnovu naknade za odvodnjavanje, zbog najavljenog otpisa polovine godišnje obaveze za građane i privredu. Ujedno, za 954 miliona dinara uskraćena je vojvođanska kasa, pošto će taj novac, namenjen platama zaposlenih u ustanovama učeničkog i studentskog standarda, isplaćivati direktno Republika. 

Od izmena u strukturi rashoda, izdvaja se povećanje tekućih rashoda za 5,27 milijardi dinara, to jest 4,83 odsto. Tako će, između ostalog, 95 miliona dinara  biti namenjeno završetku radova na potkovičastoj kuli Vrščake kule i rekonstrukciji crkava u Kupinovu i Loku. Za 25 miliona dinara trebalo bi da bude izrađen katastar puteva drugog reda, dok će 23,12 miliona dinara biti upotrebljeno za monitoring kvaliteta vazduha i rekonstrukciju stalne postavke Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.


Ustanove socijalne zaštite

Novi rebalans predviđa i povećanje od 405 miliona dinara za unapređenje infrastrukture i usluga u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač APV, a 170 miliona dinara biće dodato za održavanje i opremanje sportskih i trenažnih centara, kao i fiskulturnih sala. Za uklanjanje divljih deponija sa njiva rebalans je predvideo 120 miliona dinara, dok će 42,1 miliona dinara biti upotrebljen za rekonstrukciju i sanaciju puteva, bicklističkih i pešačkih staza. Lokalne saomuprave mogu da očekuju ukupno 20 miliona dinara za projektovanje infrastrukture u zaštićenim prirodnim dobrima. Fond za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu dobiće još 67 miliona dinara, a Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine još 15 miliona. 


U okviru subvencija, Pokrajina namerava da dodatno izdvoji i 25,3 miliona dinara za kapitalna ulaganja u Institut za prehrambene tehnologije, 4,5 miliona za sufinansiranje zaštićenih područja prirode i 4,71 miliona dinara za popravku štete koju je oluja načinila na zgradi  Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu. 

Donacije, dotacije i transferi povećani su za skoro 2,2 milijarde dinara ili za 2,61 odsto. Nešto više od 163 miliona dinara biće uloženo u sistem obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, a od toga 20 miliona namenjeno je povećanju bezbednosti u osnovnim i srednjim školama. Ostatak od 143 miliona biće razdeljen tako da će za 65 miliona biti ugrađeni fotonaponski paneli na fakultetima, za održavanje studenstkih centara u Novom Sadu i Subotici predviđeno je 37,35 miliona, a za 10,3 miliona biće postavljen spoljašnji lift na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Između ostalog, 22,4 miliona dinara izdvojeno je za popravku štete od nevremna na zgradama FTN-a u Novom Sadu i Visoke škole Sirmijum u Sremskoj Mitrovici.

U okviru ove kategorije, za zdravstvo je obezbeđeno dodatnih 1,65 milijardi dinara, najviše za opremanje Kamenice 3 sa PET centrom, koje će koštati 1,2 milijarde dinara. Za opremu Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju namenjeno je 250 miliona dinara, a Opšta bolnica u Subotici trebalo bi da dobije magnetnu rezonancu za 200 miliona dinara. Za saniranje posledica nevremena Pokrajina je izdvojila 500 miliona dinara – Novom Sadu  je namenjeno 250 miliona, Bačkoj Palanci 100 miliona, dok će Sremska Mitrovica, Šid i Ruma dobiti po 50 miliona dinara. 


Obilaznice

Subvencije su uvećane za skoro 1,15 milijardi dinara, odnosno 9,08 odsto, te će tako 250 miliona dinara otići na uređenje i održavanje kanala DTD, 80 miliona za povećanje kapaciteta za navodnjavanje, a 160 miliona dinara za  razvoj turističkog potencijala, malih i srednjih preduzeća i socijalnog preduzetništva. Sa 125 miliona dinara finansiraće se izrada projektno-tehničke dokumentacije za obilaznicu na trasi puta od petlje „Sever” na auto-putu E75 kod Novog Sada do Bačke Palanke, kao i za državni put 2. A reda broj 102 – od buduće obilaznice oko Temerina do Bečeja. 


Kategorija „ostali rahodi” uvećana je za skoro 320 miliona dinara, od kojih će 160 miliona dinara biti namenjeno Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine za rekonstrukciju i opremanje zgrade „Mađar Soa”, 90,5 miliona previđeno je za proejkte trazvoja sporta i sportskih klubova u najvišim sportskim rangovima, 10 miliona izdvojeno je za projekte omladinske politike, a 50 miliona za podsticaje udruženjima iz oblasti turizma.

Ukupni izdaci za nefinansijsku imovinu veći su za skoro 614 miliona dinara, to jest za 9,51 odsto. Za zgrade i građevinske obejkte namenjeno je 442,3 miliona, za opremu skoro 67 miliona, a za zalihe još 100 miliona dinara, od čega je 75 miliona opredeljeno za nabavku građevinskog materijala za sanaciju štete od nevremena. Tako bi skoro 120 miliona dinara bilo uloženo u Arhiv Vojvodine za hidroizolaciju i klimatizaciju, 50 miliona za sufinansiranje projektno-tehničke dokuemntacije za unapređenje lokalnih saomuprava, 100 miliona za proejktovanje i uređenje zona škola i zona usporenog saobraćaja, a 170 milona za sanaciju, rekonstrukciju i opremanje turističkog info-centra na Iriškom vencu.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Predloženim rebalansom BUDŽET AP VOJVODINE UVEĆAN ZA 6,2 MILIJARDE

Predloženim rebalansom BUDŽET AP VOJVODINE UVEĆAN ZA 6,2 MILIJARDE

27.07.2023. 14:01 14:04