Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Srbije: Usvojene izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine

12.10.2018. 12:13 12:54
Piše:
Izvor: FoNet

BEOGRAD: Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine.

Na taj način se stvaraju formalno pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.Smisamo izmena je u tome da se individualnim gazdinstvima i fizičkim licima pomogne da ispune sve što je potrebno da bi mogli da participiraju i traže sredstva iz ovog fonda.



Reč je o sredstvima IPARD-a koja mogu ostvariti fizička lica, odnosno nosioci porodičnog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva, ali i zemljoradničke zadruge. Zakonom je propisano da se sredstva iz Zelenog fonda Srbije dodeljuju korisnicima u svrhu finansiranja zaštite i unapređivanja životne sredine na osnovu javnog konkursa koje obljavuje nadležno ministarstvo.



Sredstva se mogu dodeliti i bez sprovođenja javnog konkursa u slučaju finansiranja interventnih mera u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine. 



Skupština je usvojila i o Sporazumu o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa. U pitanju je zaštita 255 vrsta ptica, od kojih skoro polovina prolazi kroz Srbiju. Srbija se nalazi na putu gnezdilišta tih ptica i zimovališta i zakonom se sprečava krivolov tih ptica jer su veoma važne za biodiverzitet Srbije i drugih zemalja.Usvojen je i Zakon o potvrđivanju sporazuma o očuvanju slepih miševa u Evropi.



U Srbiji ima 52 vrste te populacije koja je izuzetno važna za ravnotežu u prirodi.


Novčane kazne za četvoro poslanika

Administrativni odbor Narodne skupštine izrekao je danas novčane kazne za četvoro narodnih poslanika zbog opomena koje su dobili na prethodnim sednicama parlamenta. 



Poslanik Nove stranke Zoran Živković, poslanik iz grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović i poslanica Dveri Marija Janjušević kažnjeni su sa 10 odsto od poslaničke plate, što je iznos od 7.181 dinar. 



Samostalnoj poslanici Mariniki Tepić određena je kazna od 40 odsto od plate u iznosu od 28.685 dinara.



Na 57. sednici Odbora za administrativno-buddzetska i mandatno-imunitetska pitanja izglasano je i da se Marini Šuković produži status vršioca dužnosti pomoćnika generalnog sekretara Narodne skupštine -rukovodioca Sektora za opšte poslove.



Takođe, usvojeno je i rešenje o postavljanju Daria Kukolja za vršioca dužnosti pomoćnika generalnog sekretara Narodne skupštine - rukovodioca Sektora za Operativno-tehničke poslove i informacione tehnologije u trajanju od tri meseca.


Usvojen rebalans Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja



Skupština Srbije usvojila je danas rebalans finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za 2018. godinu.



Odlukom o izmenama finansijskog plana RFZO za 2018. godinu su uvećani prihodi i primanja, odnosno rashodi i izdaci u iznosu od 4,1 milijardu dinara, i to 500 miliona dinara transfer iz budžeta za lica obolela od retkih bolesti i 3,6 milijardi dinara za neraspoređeni višak prihoda i primanja iz ranijih godina kojim se finansiraju rashodi za lekove, izdate na recept, pomagala i naprave, kao i bolovanja.



Predsednica Odbora za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je ranije da su uspostavljeni fondovi za različite vrste bolesti koji nikada do sada nisu bila definisana budžetom Srbije, kao i da prvi put RFZO, uz pomoć određenih finansijskih sredstava, vrši nabavku inovativnih lekova najnovije generacije.

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Srbije izabrala viceguvernere NBS

Skupština Srbije izabrala viceguvernere NBS

25.09.2018. 11:48 11:52
Skupština Srbije u ponedeljak o penzijama, studiranju...

Skupština Srbije u ponedeljak o penzijama, studiranju...

21.09.2018. 20:06 20:11
Skupština Srbije vanredno zaseda u petak u 10.00

Skupština Srbije vanredno zaseda u petak u 10.00

18.09.2018. 14:49 14:50