Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ruma vrvi od života i novih fabrika

23.03.2017. 21:46 11:39
Piše:

gde je s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prisustvovao otvaranju pogona. 

U toj fabrici je sada zaposleno 200 radnika, do kraja naredne godine, kada će biti otvoren i treći pogon, tamo će raditi 1.000 ljudi. Vučić je istakao da u naredne dve godine očekuje robnu razmenu s Francuskom od milijardu evra, napomenuvši da firme iz te države u Srbiji zapošljavaju više od 10.000 radnika.

Fabrika „Hačinson”, koja se prostire na 6.000 kvadratnih metara, otvorena je prošle godine i snabdeva gumenim crevima i rashladnim uređajima automobilske gigante poput „Mercedesa”, „Fijata”, „Suzukija” i „Renoa”. Investicije fabrike „Hačinson” bi trebalo da dostignu oko 7,3 miliona evra. Vlada Srbije se obavezala na to da će finansirati izgradnju prečistača za tu kompaniju, čije je predračunska vrednost oko 900.000 evra. 

Vučić je nakon obilaska fabrike najavio da će već za nekoliko dana i Nepalci otvoriti fabriku za proizvodnju makarona, koja će zaposliti 400 radnika, a predstoji i otvaranje italijanske fabrike u selu Dobrinci, kod Rume, u kojoj će biti otvoreno između 100 i 150 radnih mesta. 

– Istovremeno imamo i dve srpske kompanije koje su zainteresovane – jedna za preradu voća, a druga da se bavi kontejnerima za zaštitu životne sredine, tako da, kao što vidite, u Rumi sve vrvi i od života i od novootvrenih fabrika, i to jesu naše pobede – naglasio je premijer. – To znači da Ruma,koja je pre tri-četiri godine imala minus od 500 miliona na računu, danas ima minimalno 190-200 miliona u plusu. Dobro je tako i čestitam im! Samo u prvih 20 dana u martu u Rumi je posao dobilo 148 ljudi i skinuto je s liste Nacionalne službe za zapošljavanje, a u februaru 106. Mislim da je poslednji mesec i po zaposleno 254 ljudi. To je velika stvar za nas i zato im čestitam! – rekao je Vučić. 

On je poručio da ne vidi bolje mesto od Srbije u koje bi investitori mogli ulagati svoj novac, naglasivši da je Srbija stabilna država rastuće ekonomije, niske inflacije i gotovo nepostojećeg deficita.

– Naša zemlja stalno napreduje na svim svetskim listama koje se bave procenom poslovnog ambijenta – istakao je on. 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je presekao vrpcu na novom pogonu, naglasio je da, ukoliko želimo da uspešne kompanije poput „Hačinsona” posluju i šire svoje poslovanje u Srbiji, moramo da podržavamo političku i ekonomsku stabilnost naše zemlje. One su osnov i temelj za dolazak moćnih kompanija, koje će otvarati radna mesta i jačati našu ekonomiju.

– Ruma se razvija na najbolji mogući način i polako postaje primer drugima – naglasio je Mirović.

On je naveo da je opšta potreba da se na svim nivoima vlasti radi zajedno, što je dokazano u Rumi, Staroj Pazovi i Inđiji, koje imaju razvijene industrijske zone. Taj model će se, rekao je Mirović primeniti širom Srema. On je najavio da je u saradnji Ministarstva privrede i Pokrajinske vlade u pripremi industrijska zona u Šidu, koja treba da obezbedi odgovarajuće uslove za ulaganje novih kompanija u tu opštinu.

– Zajednički se radi i na pripremi „Fruškogorskog koridora”, koji će pomoći Irigu da postane mesto razvoja poslovne infrastrukture, privrede i onih grana koje u toj sremskoj opštini mogu da se razvijaju – rekao je predsednik Pokrajinske vlade, podsetivši na to da je prošle godine u tu sremsku opštinu uloženo 176 miliona dinara po raznim osnovama, ali to nije dovoljno, i da će ove i naredne godine biti investirano mnogo više.

Otvaranju novog pogona prisustvovali su ministar privrede Goran Knežević, direktor fabrike Olivije Šato, ekonomski savetnik u ambasadi Francuske Žan-Pjer Gasti i predsednik opštine Ruma Slađan Mančić. 

Eržebet Marjanov

 

Nešto bih rekao, ali ću čekati da se izbori završe

Novinari su pitali premijera koliko te investicije mogu biti signal još nekom od finalih proizvođača automobila da se priključi „Fijatu” i da organizuju proizvodnju u Srbiji.

– Jurimo to, verujte mi, razgovarao sam s najmoćnijima i najvećima. Da nije izborna kampanja, nešto bih vam rekao, ali pošto je izborna kampanja, to ću da preskočim pa ću čekati da se izbori završe – rekao je premijer.

Na opasku novinara da li će to nešto kazati u izbornoj tišini, premijer je odgovorio da, kad bude izborna tišina, za razliku od drugih koji sebi organizuju događaje, on nikada ne organizuje nijedan događaj, prosto ne želi da to zloupotrebljava. On je kazao da uće se svakom slučaju boriti za to da se takva proizvodnja organizuje u Srbiji jer to bi bilo od ogromnog značaja za nas.

– Mislim da ću i s ruskim predsednikom Putinom da razgovaram o dolasku jedne kompanije koja proizvodi mašine različite vrste ovde u Srbiju – 51 odsto komponenti bi bilo u Srbiji i oni bi mogli da izvoze na evropsko tržište i na rusko tržište bez carine. Dakle, to je ono što je za nas važno, ali i drugim renomiranim evropskim proizvođačima takođe – naveo je on.  

Autor:
Pošaljite komentar