Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

REŠENJE KOSOVSKOG ČVORA  Novi tip dijaloga ili novi format

09.06.2018. 21:30 21:38
Piše:
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje nastavak dijaloga ili, kako je rekao, novog tipa dijaloga, o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja juna. 

Vučić je uveren da nije realno doneti rešenje za Kosovo i Metohiju bez SAD i Rusije. Istakao je, povodom informacija da neke zapadne zemlje žele da se uključe u finalnu fazu procesa, da je Srbija zadovoljna da posreduje EU, ali da ne vidi što se u nastavku dijaloga u proces ne bi uključile i Kina i Rusija, ako 10 zemalja misli da se uključi.

„Što da budu uključene samo zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova. Da li je moguće doneti rešenje bez SAD i Rusije? Nije realno. Te zemlje moraju biti obaveštavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor”, rekao je Vučić. Dodao je da, ako dogovora nema, onda nam predstoji teško vreme.

Ambasador SAD Kajl Skot je izjavio da će od „drugih partnera“ koji učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine zavisiti da li će se i SAD uključiti u taj proces, kao i da bi EU trebalo da nastavi da vodi taj dijalog.

Dijalog se održava i dalje pod posredovanjem EU i ne postoji zahtev za promenu forme tog procesa (Sem Fabrici)

Na pitanje novinara da li će se SAD uključiti u dijalog o KiM i da li je to u planu, Skot je rekao – „to pre svega zavisi od drugih partnera, ali dijalog treba da bude dogovor između Srbije i Kosova, između Beograda i Prištine“.

„EU vodi ovaj dijalog i mi smo zadovoljni sa tim i mislim da bi tako trebalo i da ostane“, naveo je Skot. Na pitanje od kojih partnera to zavisi, rekao je da cela međunarodna zajednica ima ulogu u tome.„Mi hoćemo da podržavamo mir i stabilnost u regionu i to bi značilo EU, ali na kraju i cela međunarodna zajednica i UN“, naveo je Skot.

Na pitanje na koji bi način Amerika mogla da se uključi, on je ponovio da to zavisi od partnera i da neće ići u detalje. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je kaže da se dijalog između Beograda i Prištine i dalje odvija uz posredovanje EU, kao i da nema zahteva za promenu forme tog procesa. Na pitanje novinara šta misli o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi i neke druge zemlje mogle da se uključe u dijalog Beograda i Prištine za rešavanje pitanja KiM, Fabrici je rekao da u dijalogu nema promene.

Mislim da suštinske promene formata neće biti, ali bi trebalo očekivati osnažen uticaj SAD koje su i do sada imale neformalan uticaj (Dragan Đukanović)

„Dijalog se održava i dalje pod posredovanjem EU i ne postoji zahtev za promenu forme tog procesa. Nastavićemo da posredujemo u dijalogu uz saglasnost strana koje učestvujuu, Beograda i Prištine”, rekao je Fabrici, koji je učestvovao u volonterskoj akciji „Naš Beograd”.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku rekao je za RTS da suštinske promene formata dijaloga između Beograda i Prištine neće biti, ali da je realno očekivati osnažen uticaj SAD. Ona ističe da je realno očekivati da će se dijalog između Beograda i Prištine ubrzati.

„Dijalog ulazi u neku vrstu završnice i realno je očekivati da se završi pravno-obavezujućim sporazumom između dve strane. Mislim da suštinske promene formata neće biti, ali bi trebalo očekivati osnažen uticaj SAD koje su i do sada imale neformalan uticaj”, objašnjava Đukanović.

Dodaje da se ne može očekivati da Sjedinjene Američke Države budu direktan posrednik u dijalogu.


Šta misle građani Srbije



Znatno više od polovine građana, tačnije 63 odsto, smatra da je zamrznut konfilkt trenutno najbolje rešenje za pitanje Kosova i Metohije, a da status KiM neće biti rešen u narednih pet do 10 godina stav je svakog drugog građanina prema istraživanju agencije “Faktor plus” ovog meseca.

Konkretan dogovor gde će i Srbi i Albanci nešto dobiti ili izgubiti podržava 21 procenat ispitanika, a za sporazum između Beograda i Prištine po svaku cenu izjasnilo se njih devet odsto. Prema podacima istraživanja, čak 63 odsto građana oseća tugu zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, svaki treći ispitanik je besan, a 15 odsto je onih koji osećaju razočaranje. Više od polovine građana izjasnilo se i da Kosovo i Metohiju oseća kao svoju zemlju, a upitani da li su spremni da njihov život po bilo kom pitanju trpi da bi Kosovo ostalo u Srbiji, 18 odsto se izjasnilo da bi, i to u velikoj meri, dok je odrečan odgovor dalo 50 odsto ljudi.


„Imaćemo neformalne uticaje ili posebne izaslanike SAD za normalizaciju, ali ne možemo očekivati da SAD budu direktan posrednik, to je ipak EU”, kaže Dragan Đukanović.

Dodaje da bi za Srbiju bilo značajno da se u ceo proces uključe Rusija i Kina.  „Za Srbiju je važno i što pet država članica EU nisu prizale nezavisnost Kosova”, kaže Đukanović.Napominje da je EU pokazala da nema nikakve kapacitete da natera Prištinu da formira ZSO, a da SAD imaju kapacitet da utiču na kosovsku stranu.

Govoreći o nedavnim incidentima na KiM, Đukanović dodaje da su oni više od slučajnosti.„Čini mi se da ti incidenti predstavljaju neku vrstu koordinirane aktivnosti. Ide se ka nekoj vrsti maksimalizma, da se zauzmu oštrije pozicije. Beograd pokazuje više dobre volje da se dođe do rešenja”, napominje Đukanović.  

E. D.

Autor:
Pošaljite komentar
Skot: Uključivanje SAD u dijalog zavisi od partnera

Skot: Uključivanje SAD u dijalog zavisi od partnera

09.06.2018. 10:44 10:46
Amerika u dijalogu BG i PR: videće se stvarna moć Rusije

Amerika u dijalogu BG i PR: videće se stvarna moć Rusije

08.06.2018. 11:38 11:40
Do kraja juna “novi tip dijaloga”, zauzet 27. i 28....

Do kraja juna “novi tip dijaloga”, zauzet 27. i 28....

08.06.2018. 10:52 11:13