Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića

16.01.2018. 10:50 15:28
Piše:
Izvor: Tanjug/Boki

NOVI SAD: Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je na njega pucano jutros u Kosovskoj Mitrovici.

Brojni političari u Srbiji, kako pripadnici vladajuće koalicije, tako i opozicije, osudili su ovo nedelo. Reagovale su i mešunarodne institucije u Srbiji kao i kosovski zvaničnici.

Ljajić: Sramota za sve ako se ne rasvetli ubistvo

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić je izjavio danas kroz suze da će biti velika sramota za sve ako ne bude rasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića.

"Nisam mogao da verujem da će se to dogoditi mada od hapšenja Ivanovića i paljenja automobila često sam ga pitao šta ćeš više u Mitrovici", rekao je Ljajić gostujući na RTS-u, gde se na trenutke i rasplakao.

Ljajić koji je bio veliki prijatelj Ivanovića rekao je da je veoma potresen zbog te vesti i da je "ubijen na pravdi boga".

Na pitanje šta očekuje na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je zbog ubistva Olivera Ivanovića sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ljajić je rekao da moramo da učinimo da apsolutno sve službe i institucije budu uključene u rasvetljavanje ubistva, kao i da je veoma važno da tražimo podršku međunarodnih institucija na KiM.

Kako je rekao Ljajić, "ispada da je Ivanović bio bezbedniji u pritvoru, nego na slobodi" i da je sada jedino je važno da se otkrije ko stoji iza ubistva.

Na pitanje da kaže kako pamti Ivanovića, Ljajić ističe da je bio najbolji političar s Kosova i umeren koji nije bio podoban ni Srbima i ni Albancima, upravo zbog umerenosti i traženja kompormisa.

"Bio je meta napada i kritika sa svih strana...Razgovarao sam s njim o tome. On je razumeo tu realnost i hteo je da je menja na demokratski načini i to je glavna razlika izmedu njega i ostalih. Bio je smetnja svima", rekao je Ljajić.

Naveo je da su mnogi prijatelji koji su komunicirali sa Ivanovićem u poslednje vreme primetili da je izgledao veoma zabrinuto.

Na pitanje da li veruje da će se to ubistvo razrešiti, Ljajić je rekao da iskreno ne veruje da ce se to ikada dogoditi. 

Mihajlović: Ovo neće doprineti miru i bezbednosti na KiM

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da to ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM i da se nada da će počinioci biti otkriveni i da će odgovarati.

"Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbednosti na KiM. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova", rekla je Mihajlović za "Kurir".

Janković: Poziv na mir i pribranost

Posle ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, pozivamo sve u Srbiji na mir i pribranost, izjavio je danas predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković i izrazio saučešće Ivanovićevoj porodici.

Ko god da je ovo uradio, radio je protiv interesa i srpskog i albanskog naroda, rekao je Janković na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović i Janko Veselinović.

"Ubijen je jedan od nas i želimo, pre svega, da izrazimo saučešće njegovoj porodici", rekao je Janković.

On je ocenio da je reč o ogromnom i nenadoknadivom gubitku za porodicu Olivera Ivanovića i Srbiju.

Janković je napomenuo da se moraju izneti i okolnosti u kojima je živeo Ivanović, kako zbog duga prema njemu, tako i da se takve stvari više ne dešavaju.

On je citirao svojevremenu izjavu direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da je glas za Olivera Ivanovića na izborima, glas za razbijanje srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji.

Janković je pozvao zainteresovane da pročitaju intervju koji je svojevremeno Ivanović dao nedeljniku Vreme i u kojem lider Građanske inicijative za slobodu, demokratiju i pravdu upozorava na bezbednosne probleme na severu Kosova.

Dačić: Ubistvo Ivanovića bezuman teroristički akt 

Ubistvo Olivera Ivanovića je bezuman je teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa Kosova, nego i regiona, ocijenio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić, koji boravi u poseti Crnoj Gori, rekao je da ga je vest da je Ivanović ubijen zatekla dok je sletao na aerodrom u Podgorici, prenela je agencija Mina u izveštaju dostavljenom i Tanjugu.

"Zahtevamo da policija reaguje i uhapsi počinioce i naručioce ovog gnusnog akta. Najvažnije je da se sačuva mir i stabilnost na severu Kosova", kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Vili Gorica. 

Mirović: Ne reagovati ishitreno

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je povodom ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića da je „najvažnije sačuvati mir i ni po koju cenu ne reagovati ishitreno“.

On je ubistvo Ivanovića nazvao velikom tragedijom i naveo da  je važno da državni organi Republike Srbije deluju što pre, kako bi se što pre otkrili počinioci zločina. 

Čin koji se dogodio uznemirio je čitavu naciju, kako stanovnike Kosova i Metohije, tako i građane čitave Srbije. Više o tome saznaćemo od nadležnih organa, kazao je Mirović, podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao sednicu Saveta za bezbednost.


Fabrici: Institucije KiM da privedu pravdi počinioce

BEOGRAD: Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas saučešće porodici ubijenog Olivera Ivanovića i pozvao relevantne kosovske institucije da ne štede trud da pronađu i privedu pravdi počinioce bez odlaganja. 

"Ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici zaslužuje od Evropske unije jaku osudu", rekao je Fabrici i dodao da će EULEKS podržati institucije u skladu sa svojim nadležnostima na Kosovu.

Fabrici je danas prisustvovao svečanom prijemu koji je ambasada Bugarske u Beogradu organizovala povodom šest meseci predsedavanja te zemlje Savetom EU.


Dodik: Udar na stabilnost Srbije i severa Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da su građani RS šokirani ubistvom lidera Građanske inicijtive SDP Olivera Ivanovića i ocenio da je to udar na stabilnost Srbije i severnog Kosova.

"Taj zločinacki cin predstavlja klasičan udar na stabilnost Srbije i Sjevera Kosova, na zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemjerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja medu ljudima na Kosmetu," naveo je Dodik.

On je izrazio punu podršku institucijama Srbije u naporima da se pronađu i kazne oni koji stoje iza ovog ubistva i spreči očigledni pokušaj pravljenja haosa na Kosovu i Metohiji i destabilizacije Srbije, navodi se u saopštenju. 

Šutanovac: Političko ubistvo

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je da "oni koji su slavili 10:0" na izborima u Kosovskoj Mitrovici, posle ubistva Olivera Ivanovića verovatno "slave sa 11:0" i da bi trebalo da nam kažu ko ga je ubio.

Šutanovac je, na konferenciji za novinare, rekao da vlasti na Kosovu, u Beogradu, kao i predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije treba da u najkrećem roku pronađu počinioce svirepog ubistva Ivanovića, jer je to pucanj u mir i pucanj u čoveka koji se zalagalo za mir.

Ovo je prvi politički atentat nakon 15 godina u Srbiji i utoliko je strašniji, jer je ovo poruka da ne smete da mirno govorite i izražavate svoje misli i da se zalažete za razvoj društva, a da vas iz mračnih vilajeta ne stigne metak, ocenio je Šutanovac.

Ne znam ko je kriv, a znam da niko nije nevin. Svi nadležni, bilo da su u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Beogradu i Briselu su pođednako krivi ako se ne otkriju počinioci ovog ubistva, rekao je on.

Šutanovac je naglasio da su Ivanoviću u proteklom periodu mnogi "crtali metu na leđima" - od onih koji su ga godinama nevinog držali u zatvoru, "do onih koji su ga proglašavali liderom antisrpske koalicije".

Šutanovac je pozvao sve nadležne službe u regionu da sve informacije o ubistvu Ivanovića sa kojima raspolažu dostave što pre, kako bi se znalo ko je odgovoran za taj zločin.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ukazao je da je Ivanović na izborima na Kosovu pre nekoliko meseci bio optužen da razbija srpsko jedinstvo, i da su te optužbe izgovarali Marko Đurić i Aleksandar Vučić, za koga je rekao da se "predstavlja kao predsednik Srbije".

Tanin šokiran ubistvom Olivera Ivanovića

Šef Unmika Zahir Tanin šokiran je zbog ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda Demokratija Pravda i snažno osuđuje taj čin, saopštio je UNMIK.

"Tanin veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i uverava da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti kako bi pomogle u hvatanju onih koji su odgovorni za ovaj zločin," navodi se na Tviteru misije UN na Kosovu.

Tanin izrazava najdublje saučešće porodici i prijateljima Ivanovića. 

EULEKS osuđuje ubistvo Ivanovića 

EU snažno osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo jutros i poziva institucije na Kosovu i Metohiji da učine sve napore da se pronađu počinioci, rečeno je Tanjugu u EULEKS-u u Prištini. 

"Izjavljujemo iskreno saučešće porodici Olivera Ivanovića. Pozivamo relevantne institucije vladavine prava na Kosovu da ulože sve napore kako kako bi se počinioci ovog zločina što pre pronašli i izveli pred lice pravde", rekla je za Tanjug portparolka EULEKS-a Dragana Solomon.

Ona je dodala da će Euledž pružiti svu potrebnu podršku "vlastima u okviru svog mandata". 

OEBS osudio ubistvo Olivera Ivanovića

Šef Misije OEBS na Kosovu ambasador Jan Bratu izjavio je danas da je šokiran i veoma žalostan povodom ubistva Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, objavila jer ta organizacija na Fejsbuku. 

"On je bio jedan od najuglednijih predstavnika kosovskih Srba skoro dve decenije. Pokazao je neumoljiv angažman u korist svoje zajednice i bio je cenjen sagovornik na Kosovu", rekao je Bratu i dodao da je njegovo ubistvo "duboko uznemirujuće".


Božović: Niko nije čuo pucnjavu 

 Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović kaže da niko nije čuo pucnjavu u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice. 

"Spremala sam se da krenem na posao. Sekretarica je bila u kancelariji. Našla ga je prva komšinica koja je izašla da kupi hleb i vraćala se iz prodavnice. Videla ga je da leži ispred kancelarije", rekla je Božović za Tanjug. 

Komšinica je, kako kaže, obavestila sekretaricu koja je pozvala Hitnu pomoć. 

"Sve se dogodilo u roku od dva, tri minuta. Nije se čula pucnjava...ako je četiri , pet metaka u njemu, pronađene su tri čaure", rekla je ona. 

Upitana da li je bilo pretnji Ivanoviću, Božović je rekla da njegovi saradnici nisu znali za to i da je on bio čovek koji je druge štitio i nikada se nije žalio. 


Tači osuđuje, poziva građane severa da sarađuju s policijom

Kosovski predsednik Hašim Tači oštro je danas osudio ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i pozvao stanovnike severa Kosova da sarađuju sa policijom.

On je na Fejsbuku pozvao snage bezbednosti da "što pre rasvetele okolnosti smrti kako bi počinioci bili privedeni pravdi", prenosi AP.

Haradinaj: Ubistvo  ne koristiti za blokadu dijaloga

Kosovski premijer Ramush Haradinaj oglasio se oko podneva povodom ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića ocenom da to ubistvo ne treba da blokira dijalog Beograda i Prištine. 

"Zloupotreba ovog tragičnog dela u svrhu dnevne politike, čak i za blokiranje procesa koji imaju za cilj normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine protivi se logici i duhu saradnje, napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Dodao je da je istraga Kosovske policije o ubistvu Ivanovića u toku.

Američki ambasador na KiM apeluje na mir

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi najoštrije je osudio ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i pozvao kosovske institucije da odgovorne privedu pravdi, a sve strane da ostanu mirne, dok je Ambasada Velike Britanije izrazila duboku zabrinutost zbog ubistva. 

"Pozivam institucije na Kosovu, naročito, sada kada su policija, tužilaštvo i sudovi integrisani da brzo i profesionalno istraže ovaj slučaj i da počinioce privedu pravdi, naveo je Delavi.

Rada Trajković: Težak dan za sve Srbe na Kosovu

 Bivša poslanica u skupštini KiM Rada Trajković rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je za sve Srbe na Kosovu danas težak dan.

"Kada u društvu nemate dijalog, sučeljavanja, argumentovanih razgovora, onda imate povratak na 90-te godine. Ovo je za sve nas Srbe na Kosovu težak dan. Izgubili smo jednog od vodećih lidera", rekla je Trajković za Kurir.


Jevtić: Situacija u ostalim srpskim opštinama mirna

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas da je nakon jutrošnjeg ubistva Olivera Ivanovića u opštinama na KiM u kojima Srbi čine većinu situacija mirna i da nema većih problema, osim nelagodnosti i nemira. 

Jevtić je rekao da je je Ivanovićevo ubistvo svojevrsni šok, koji je u ionako napetu situaciju uneo dodatni nemir.

"Ovog jutra je u Kosovskoj Mitrovici neprijatna situacija, unela je nemir među sve koji žive na ovim prostorima i koji očekuju da se što pre rasvetli ova situacija", rekao je on.

Jevtić je, kako kaže, razgovarao sa komadantima KFOR-a kao i sa predstavnicima policije, a oni su, prema njegovim rečima, povećali broj patrola i policijskog prisustva u Kosovskoj Mitrovici.


DSS: Šok za otreznjenje

Demokratska stranka Srbije saopštila je da je šokirana vešhu o ubistvu Olivera Ivanovića ispred prostorija njegove stranke ocenivši da je to brutalna opomena o stanju bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

DSS navodi da je ubistvo Olivera Ivanovica poslednji u nizu nerasvetljenih zlocina pocinjenih na severu Kosova i Metohije poslednjih godina i ističe da je dužnost države Srbije da se najenergičnije angažuje da ovaj zlocin ne ostane nekažnjen. 

"To je jedini način da se promeni sadašnja atmosfera straha i nesigurnosti, koja vlada u našem narodu i obezbedi njegov opstanak u ovom delu Srbije," dodaje DSS.

Marković: Ubistvo teroristički akt

BEOGRAD: Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića teroristički akt koji za cilj ima destabilizaciju KiM.

"Teroristi na Kosovu i Metohiji su ubijali noću, a sada ubijaju i danju. Poruka terorista na dan kada su trebali da se nastave pregovori u Briselu i u vreme kada se od strane albanskih političara najavljuje ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK je destabilizacija Kosova i Metohije.

Oliver Ivanović je ceo svoj život posvetio odbrani srpskih intreresa, posebno na severu Kosova i Metohije, istakao je Marković izrazivši saučešće njegovoj porodici". 

DJB: Izgubili smo svi...

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović povodom ubistva Olivera Ivanovića izražava saučešće porodici Ivanovica, navodeci da je njihova žrtva i gubitak nemerljiv.

"Ovo je veliki gubitak i za sve građane Srbije, naročito građane na Kosovu i Metohiji. Oliver Ivanović je bio iskreni borac za ljudska prava u severnoj srpskoj pokrajini. Zalagao se za bolji život Srba, ali je nesebično pomagao i albansko stanovništvo o čemu nikad nije lično govorio", navedeno je u saopštenju. 

Radulović ističe da je ubijen redak glas razuma na KiM i dodaje da je prihvatljivo jedino brzo hapšenje ubica i nalogodavaca.

"Saučešće porodici Olivera Ivanovića. Njihov gubitak je nemerljiv. Izgubili smo i svi mi", napisao je on i na Tviteru.

"Čekamo nadležne. Prihvatljivo je jedino brzo hapšenje ubica i nalogodavaca. Reči su jeftine. Zadržite ih za sebe. Dela", napisao je on.

Odalović: Kukavički ubijen jedan od najboljih među nama

Ubijen je jedan od najboljih među nama koji se borimo za Srbe na KiM, kaže generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović i dodaje da je današnji dan, 16. januar, "crni dan" kada je u pitanju bezbednost Srba na KiM, jer je na taj dan pre tri godine ubijen Dimitrije Janićijević i pre dvadeset godina pokušan atentat na rektora Radivoja Papovića. 

"Na današnji dan 2014. godine brutalno je ubijen kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Dimitrije Janićijević. Taj zločin nikada nije rasvetljen. Na današnji dan pre dvadesetak godina bio je atentan rektora Papovića. To je crni dan kada je u pitanju bezbednost Srba i svih onih koji su se na bilo koji način borili za Srbe i Srbiju na KiM", naglasio je Odalović za RTS.

Čanak: Udarac za mir i stabilnost na KiM

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića veliki udarac za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i pozvao nadležne organe da što pre počinioce privedu pravdi. 

"Očekujemo da nadležni organi ulože sve raspoložive snage i što pre identifikuju i privedu pravdi kako počinioce ove brutalne likvidacije, tako i njihove nalogodavce," naveo je Čanak u saopštenju. 

Rakić: Pucanj u Ivanovića - pucanj u svakog Srbina na KiM

 Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu, ovo je pucanj u svakog Srbina koji nije želeo da napusti svoje ognjište, rekao je danas gradonačelnik opštine severna Mitrovica Goran Rakić.

On je u saopštenju za medije apelovao na građane da ostanu mirni i uzdržani i izneo zahtev da kosovska policija pojača prisustvo na svim vitalnim tačkama u gradu. 

"Prazna obećanja kako institucije čine sve što je u njihovoj moći više neću prihvatati", navodi Rakić.

Dodaje, da je napad kojim je prekinut život Olivera Ivanovića duboko potresao sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da zahteva najhitniju reakciju svih bezbednosnih službi.

Autor:
Pošaljite komentar
Ubijen Oliver Ivanović, za napadačima se traga

Ubijen Oliver Ivanović, za napadačima se traga

16.01.2018. 09:26 14:36
Đurić: Napuštamo dijalog zbog ubistva

Đurić: Napuštamo dijalog zbog ubistva

16.01.2018. 10:11 10:38