Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pružena ruka iz Sarajeva, Vučić potreban regionu  

27.07.2017. 10:11 10:21
Piše:
Izvor: Tanjug

Predsedništvo BiH pozvaće predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u službenu posetu Bosni i Hercegovini. Jedna rečenica zapisana u saopštenju nakon sednice održane u utorak, iako nije sadržala konkretan datum posete, najavila je da bi uskoro na Andrićev venac trebalo da stigne i zvanična pozivnica.

O značaju te posete izlišno je govoriti, tim pre što je prilikom iznošenja svog predsedničkog programa, Vučić u više navrata kao prioritet naglašavao stabilnost u regionu, a u tom kontekstu i dobre odnose Srbije s BiH.

Vučić je u Sarajevu bio u martu ove godine, ali kao predsednik Vlade Srbije, i učestvovao na samitu premijera Zapadnog Balkana. Predstojeća poseta biće njegov prvi odlazak u BiH u svojstvu predsednika republike. Valja podsetiti na to da je poseta bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu više puta bila najavljivana, ali nikada nije realizovana.

Još pre desetak dana predsedavajući, hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, najavio je da će narednih dana dogovoriti službenu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović „da bi se BiH na pozitivan način stavila u centar njihovih interesovanja”. Njihov dolazak najavio je za avgust ili septembar, a taj predlogom medijima je izneo tokom boravka u službenoj poseti institucijama EU u Briselu.

Nekoliko dana ranije, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je nadu da će Aleksandar Vučić, u svojstvu novog predsednika Srbije, uskoro posetiti Sarajevo.„Ja ne samo da to očekujem već se iskreno nadamo da će predsednik Vučić vrlo brzo da poseti BiH jer je on osoba koja je i kao premijer pokazala da iskreno želi dobre odnose u regionu, iskreno želi popravljanje odnosa s, pre svega, Bošnjacima, a isto tako i jačanje odnosa s BiH“,  rekao je Crnadak.

On je dodao da je Vučić uvek imao korektan i izbalansiran pristup i izrazio uverenje da će „i s novom Vladom i s gospodinom Vučićem na mestu predsednika, to biti dobar osnov za unapređenje odnosa i s Republikom Srpskom i BiH”.

Na prijem povodom Vučićeve inauguracije u Beograd su došla sva trojica članova Predsedništva BiH: Ivanić, Čović i Izetbegović, koji je tada rekao da u Vučiću vidi čoveka „koji će tek da učini dobre stvari za Balkan i odnose Srbije i BiH”

O toj temi razgovara se još od izbora Vučića za predsednika Srbije. Upitan nedavno da li veruje da će do kraja mandata ovog saziva Predsedništva BiH Vučiću biti upućen poziv da poseti Sarajevo, član Predsedništva Mladen Ivanić je rekao da bi „ključnu volju o tome trebalo da pokažu bošnjački lideri”.

„Do sada nismo imali bošnjačkog lidera spremnog da istinski prihvati ponuđenu ruku koja je dolazila iz Beograda“, ukazao je Ivanić.“Do posete će doći, ali da li će ona imati istinski karakter koji u Srbiji priželjkuju – videćemo.“

Početkom juna, prilikom boravka na sastanku lidera država jugoistočne Evrope „Brdo–Brioni”, Vučić je prvi sastanak održao s Draganom Čovićem, koji u Sloveniji predvodio državnu delegaciju Bosne i Hercegovine. U tet-a-tet susretu s novim predsednikom Srbije pre plenarnog sastanka, Čović je naglasio da je prioritet stabilna i evropska BiH, uz ravnopravnost svih naroda.

Na prijem povodom Vučićeve inauguracije u Beograd su došla sva trojica članova Predsedništva BiH, ne samo Ivanić i Čović nego i Bakir Izetbegović. Bošnjački član Predsedništva uoči dolaska u Beograd je izjavio da u Vučiću vidi čoveka „koji će tek da učini dobre stvari za Balkan i odnose Srbije i BiH”.

„Tako sam ga prepoznao godinama ranije. Bilo je kriza ranije, ali mislim da je on političar koji dobija na snazi, sazreva, i koji će učiniti, zajedno s nama, dobre stvari za mir na Balkanu“, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje šta očekuje od Vučića kao predsednika Srbije.

U razgovoru sa članovima Predsedništva u danu inauguracije, Vučić je rekao da Bosnu i Hercegovinu vidi kao jednog od ključnih partnera u regionu, da pridaje posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja i zahvalio na korektnom odnosu prema Srbiji.

„Put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa“, rekao je Vučić, i dodao da „očekuje da će u narednom periodu doći do intenzivnijeg dijaloga na svim nivoima.“

 

S. Stanković

 

Težak i radni ručak



Da je lidere u BiH teško okupiti za istim stolom, svedoči i to što je juče otkazan planirani radni ručak predsedavajućeg Predsedništvu BiH Dragana Čovića i članova Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, kao i lidera SNSD-a i SBB-a Milorada Dodika i Fahrudina Radončića u Mostaru. Sastanak se, kako je navedeno, otkazuje „zbog nemogućnosti dolaska određenog broja učesnika”.

Mladen Ivanić tvrdi da je bio spreman da dođe u Mostar jer je smatrao da je pokušaj Dragana Čovića bio korektan. „Umesto dobrog ambijenta koji je trebalo da se napravi na sastanku, imaćemo nakon otkazivanja nastavak političke krize“, procenio je Ivanić.

Prvi je posetu otkazao predsednik SDA Bakir Izetbegović pa je Radončić potom telefonski kontaktirao sa Čovićem i kazao mu da neće doći u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi predsednik SDA. Po pisanju dela medija u BiH, čini se da je na sastanak bio spreman da dođe jedino predsednik RS Milorad Dodik. Čović je rekao da je taj radni ručak trebalo da bude „priprema za seriju sastanaka koji će uslediti na jesen”.

Autor:
Pošaljite komentar