Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Protesti "1 od 5 miliona"  u više gradova u Srbiji

23.02.2019. 08:37 08:39
Piše:
Izvor: Fonet/ Ljiljana Stojanović

U više gradova u Srbiji održani su protesti "Jedan od pet miliona". Uz različite transparente i zastave zahtevi se ponavljaju – ostavka vlasti, jednaki uslovi za sve i rešavanje lokalnih problema.

U Novom Sadu je održan šesti po redu protest "Jedan od pet miliona". Građani su se okupili na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, gde su im se obratili profesori Čedomir Čupić i Radivoje Jovović.

Nakon govora, građani su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, u kojoj su zastali pored zgrade Radio televizije Vojvodine, gde su bukom podsetili na njihov zahtev za objektivnim i nepristrasnim izveštavanjem, a zatim šetnju nastavili do Gradske skupštine i zgrade Vlade Vojvodine. Građani su nosili zastave Srbije i Vojvodine i brojne transparente.

Po sedmi put Nišlije su se okupile na protestu – Niš bez straha.

Okupljenima se obratio advokat Božo Prelević, koji je istakao da su Srbiji potrebni fer i pošteni izbori, jer kako je rekao ovoj vlasti nezadovoljni građani neće oprostiti uništene institucije, napade na slobodu medija, sudstvo i nezavisna tela.

Na trećoj protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" u Subotici, organizatori su upitali nadležne u subotičkoj toplani zašto je grejanje poskupelo, i izrazili zabrinutost zbog stanja u "Suboticatransu" navodeći masovan odlazak vozača u inostranstvo, zbog čega trpe građani.

Na protestnom skupu govorili su – Goran Šušljik, beogradski glumac rođen u Subotici, Petar Mitrić, filmski radnik iz Subotice i Arpad Černik, glumac iz Subotice koji se obratio na mađarskom i srpskom jeziku.

U Pančevu je po četvrti put održan protest "1 od 5 miliona", sa kog je zatraženo da "Aleksandar Vučić i njegovi ljudi odu s vlasti".

Na protestu su govorili – Branislava Kostić, politikolog i profesorka u penziji, Milojko Pantić, novinar u penziji i Nenad Živković, pančevački novinar.

Protest "1 od 5 miliona" je održan i u Kraljevu. Građani su se okupili ispred zgrade Skupštine grada, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, kako kažu – onima koji vode državu. Na skupu su govorili - Đorđe Vukadinović, filozof, politički analitičar i novinar dr Dragoslav Šumarac.

Na trgu "Karađorđev dud" u Smederevu okupljenim građanima su se obratili Jelisaveta Tatić Čuturilo, profesor na FDU, i Marko Stepanović, glumac i voditelj.

Nakon obraćanja okupljeni su krenuli u uobičajenu protestnu šetnju ulicama Smedereva koju su završili na glavnom gradskom trgu.

Obraćanjem 89-godišnje Zora Velimirović na Trgu glumaca u Kruševcu počeo je još jedan protest "1 od 5 miliona".

Zahtevi Kruševljana su ostali nepromenjeni – smena rukovodstva JKP "Gradska toplana", ostavke onih koji vode Grad zbog veće cene grejanja, da se tri računa umanje za 50 odsto, stvore bolji uslovi za lečenje i rad zdravstvenih radnika, spreči nasilje na ulicama Kruševca.

 

Potpisivanjem podrške Sporazuma sa narodom Šapčani su započeli šesto protesno okupljanje i šetnju gradskim ulicama.

Protest "Jedan od pet miliona" po četvrti put održan je u Loznici. Okupljenim građanima se obratio šabački novinar Nenad Kulačin koji je poručio građanima da treba da pruže još veći otpor vladajućem režimu.

Na protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" u Zaječaru je zatraženo da svi oni koji su se bavili politikom od 2004 godine do danas i zadužili grad preko dve milijarde dinara, odmah podnesu ostavke, od opozicionih odbornika u Skupštini grada se traži da napuste ovo zdanje i blokiraju rad parlamenta, a od države se zahteva sloboda Nacionalnih medija.

Okupljenim građanima obratio se i glumac Branislav Lečić tražeći od države da ukine, kako je rekao, "vladavinu straha i manipulisnje na izborima".

U Paraćinu je održan prvi protest građana protiv aktuelne vlasti i predsednika Vučića. Okupljeni građani, posle protestnog saopštenja, mirno su se razišli.

(RTS)

 

Autor:
Pošaljite komentar