Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„PRIJATELJ KOJI JE VEROVAO U POMIRENJE SRBA I MAĐARA”  Održana komemorativna sednica Skupštine AP Vojvodine povodom smrti Pastora

04.11.2023. 11:40 16:20
Piše:
Izvor: Dnevnik (R. Hadžić)

Komemorativna sednica Skupštine AP Vojvodine, povodom smrti predsednika Skupštine AP Vojvodine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora održana je u Novom Sadu.

Od Pastora govorom su se oprostili predsednik Pokrajnske vlade Igor Mirović, potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica i predsednik pokrajinske poslaničke grupe SVM-a Bojan Bagi.

Mirović: „Bio je čovek od reči”

Mirović istakao da je Pastor, kog je upoznao pre bezmalo 28 godina kada je prvi put izabran za pokrajinskog poslanika, bio dosledan prijatelj koji je doprineo i verovao u pomirenje Srba i Mađara.

- Umesto da danas, zajedno, kao i predhodnih osam godina pripremamo odluke za poslednju sednicu ovog saziva, činićemo to samo naizgled bez njega - rekao je Mirović. - Naši razgovori su uvek bili otvoreni, inicijate osmišljene tako da okupljaju i podstiču na zajedništvo. Govorio je o meri, vrednostima, principima, redu, jedinstvu, potrebama svih, posebno potrebama mađarske zajednice za koju je davao sve. Bio je čovek od reči, pravi drug, dosledan i predan prijatelj, sledbenik istine i činjenice. Bio je iskren poštovalac srpskog naroda i jedan od onih koji su doprineli i bezgranično verovali u pomerenje Srba i Mađara i stvarali veliko savezništvo bez presedana u evropskim okvirima. Borio se za ispravne vrednosti i u njih je verovao, uporan i brižan zastupnik Mađara u Vojvodini na način koji stvara mostove.

Završavajući svoje obraćanje Mirović je naglasio da „ako u budućnost budemo gradili po meri dela koje je Pastor ostavio, često ćemo se podsećati njegovih poruka i vizija i one će vremenom postati zavetna veza između Srbije i Mađarske”.


Bio predsednik Skupštine u tri uzastopna mandata

Ištvan Pastor bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine. Odlikovan je sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.


Zobenica: „Štitio je interese i Srbije i Mađarske”

Damir Zobenica je kazao da je Pastora video kroz tri uloge: kao predsednika Skupštine Vojvodine, lidera Mađara u Vojvodini i kao čoveka.

– Kao predsednika Skupštine verujem da smo ga svi doživljavali isto. Uvažavao je sve poslanike jednako, a i on je bio uvažavan i to je odlikovalo njegov rad u Skupštini. Zahvaljući njemu vojvođanski parlament je mesto dijaloga i pristojnosti i niko nije dovodio u pitanje njegovu odanost i nameru da zaštiti interese i Mađarske i Srbije - rekao je Zobenica. - Kao lider Mađara u Vojvodini nastojao je da se ne stvori ni jedan konflikt, ni jedno razilaženje u stavovima srpske i mađarske nacionalne zajednice. Dobre odnose među ta dva naroda u najvećoj meri kreirao je baš Ištvan Pastor, a da bi u tome uspeo bila mu je potrebna jačina, mudrost i političko iskustvo koje je nesumnjivo imao. Uz to ne znam da li postoji bolji način branjenja stavova Srbije u inostranstvu nego što je to činio Pastor, jer je uvek čvrsto stajao uz Srbiju.

Zobenica je kazao da je najsloženije opisati Pastora kao čoveka. Bio je intelektualac, gospodin sa manirima, veliki i mudar čovek, blage naravi i spreman da sasluša, te da je govorio samo na osnovu činjenica, uvek argumentovano.

Bagi: „Tražio kompromise i pomirenje”

Pastorov stranački kolega Bojan Bagi je rekao da je Pastor svu svoju snagu uložio u očuvanje mađarske zajednice, a da su njegovu političku aktivnost karakterisali traženje kompromisa i pomirenje.

- Proces pomirenja između Srba i Mađara koji je on pokrenuo bio je prekretnica u odnosima - rekao je Bagi. - Cela zajednica bila je potresena vešću o smrti predsednika Pastora. Njegova smrt nas ispunjava dubokom tugom. Njegov karakter je bio blag, a njegove reči uvek bile dirljive. Nije izbegavao konstruktivnu kritiku, ali su njegove reči istovremeno bile srdačne. Strasno je služio zajednici, otaybini, matici i naciji. Borio se srčano za zajednicu vojvđaniski mađara, a glavni cilj njegovog rada bilo je jačanje osećaja nacionalne pripadnosti i zajedništva i očuvanje duhovnog nasleđa. Lična misija Ištvana Pastora bila je ostanak i opstanak u otaybini u tom smislu bio je začetnik programa privrednog razvoja.

Komemorativnoj sednici su prisustvovali članovi porodice, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka kulture Maja Gojković, kao i članovi Pokrajinske vlade, poslanici Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ambasador Mađarske Jožef Mađar i predstavnici lokalnih samouprava.

S. Kovač

 

Autor:
Pošaljite komentar
IGOR MIROVIĆ SE UPISAO U KNJIGU ŽALOSTI Sahrana Pastora u subotu u Subotici

IGOR MIROVIĆ SE UPISAO U KNJIGU ŽALOSTI Sahrana Pastora u subotu u Subotici

02.11.2023. 11:42 11:52
KOMEMORACIJA I SAHRANA IŠTVANA PASTORA U SUBOTU

KOMEMORACIJA I SAHRANA IŠTVANA PASTORA U SUBOTU

01.11.2023. 17:19 17:39
NAPUSTIO NAS JE VELIKI PRIJATELJ SRPSKOG NARODA Miloš Vučević uputio izraze iskrenog saučešća PORODICI PASTOR

NAPUSTIO NAS JE VELIKI PRIJATELJ SRPSKOG NARODA Miloš Vučević uputio izraze iskrenog saučešća PORODICI PASTOR

30.10.2023. 23:48 23:59
SKUPŠTINA AP VOJVODINE: Odlazak Pastora ogroman gubitak za parlamentarni život

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: Odlazak Pastora ogroman gubitak za parlamentarni život

NOVI SAD: Skupština AP Vojvodine izrazila je danas saučešće povodom smrti svog predsednika Ištvana Pastora porodici i Savezu vojvođanskih Mađara, ističući da je njegov odlazak ogroman gubitak za politički i parlamentarni život Vojvodine i Srbije.
30.10.2023. 19:37 19:42