Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OTVORENA ŽELEZNIČKA STANICA PROKOP Vučić: Beograd će potpuno biti drugi grad, biće drugačija zemlja (VIDEO)

20.10.2023. 18:11 19:04
Piše:
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

BEOGRAD: Glavna železnička stanica Prokop na koju se čekalo pet decenija svečano se otvara danas, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u 17:55 časova počeo obilazak, čime je započeta svečana ceremonija otvaranja stanice.

Kako je rekao predsednik, sa železničkom stanicom, Beogradom na vodi i svime što je urađeno, od 2028. godine kada krene prva linija metroa, Beograd će potpuno biti drugi grad, biće drugačija zemlja.

Upitan da li je moralo da prođe 50 godina da bi se uradilo sve ovo, Vučić je rekao da se 1977. godine vidi ulazak u krizu i da sve ide u nekoliko faza.

Predsednik Srbije je rekao prilikom obilaska nove stanične zgrade Beograd centar da bez obzira na to koliko je bilo potrebno uštedeti u prethodnom periodu, nije želeo da odustane od izgradnje te stanice, jer će doneti Srbiji zdravu privredu i budućnost.

Obilazeći novootvorenu staničnu zgradu, Vučić je podsetio da je izgradnja počela još 1978. godine i da se već tada osećala kriza i da su radovi na izgradnji zbog toga trajali dugo, a kako je rekao, potpuno su obustavljeni 2001. godine kada je, dodao je, počeo težak period za srpski privredu.

 


Reč, dve o stanici Prokop

Objekat stanične zgrade se svečano otvara i pušta u rad na Dan oslobođenja Beograda, osam meseci od najave da će na taj dan i biti otvoren. Stanična zgrada je prizemna, postavljena centralno u odnosu na celokupan kompleks na Prokopu – „Hajd Park Siti”, a u realizaciju projekta je uloženo više od 20 miliona evra.

Zgrada je visoka 26 metara, dužina krovne konstrukcije podužno iznosi 80 metara a poprečno 63 metra, a u zgradu je ugrađeno više od 700 tona čelika i 23 kilometra čeličnih profila, navodi firma PSP Farman Beograd koja je gradila staničnu zgradu.

Nova zgrada će imati 13 komercijalnih sadržaja na više od 1.020 metara kvadratnih: restoran, kafe, zdrava ishrana, pekara, kiosci, apoteka, banka, menjačnica, rent-a-kar, info pult Turističke Organizacije Beograda, ambulanta, kancelarija MUP-a, biletarnice i prostorije koje koriste železnička preduzeća Infrastruktura Železnica Srbije, Srbija Voz i Beogradčvor.

Objekat je klimatizovan, biće ventiliran i grejan najsavremenijim uređajima i sistemima sa mogućnošću daljinske kontrole rada.

Zapadno od stanične zgrade se planira i objekat nadzemne garaže sa 568 mesta za parkiranje, uz mogućnost proširenja kapaciteta za dodatnih 96 mesta.

Duž obodne interne saobraćajnice kompleksa planira se izgradnja 262 parking mesta na otvorenom, a slobodne površine između objekata su osmišljene kao ozelenjeni park.

Objekat ima dva ulaza, odnosno izlaza, na severnoj i južnoj strani, a ispred svakog se nalaze platoi sa urađenim ozelenjavanjem i popločanim površinama.

Objekat je prilagođen nesmetanom kretanju i boravku osoba sa posebnim potrebama u skladu sa normama pristupačnosti železničkom sistemu. Centralni hol stanične zgrade projektovan je kao gradski trg oko kojeg su koncipirani komercijalni sadržaji koji čine da stanična zgrada ne bude samo u funkciji tranzita putnika, već predstavlja centralno mesto dešavanja celog kompleksa.


"Mi smo nastavili izgradnju sa, neki će reći, nevelikim kuvajtskim kreditom od 20 miliona. Onda još 61,2 miliona, kroz različite radove od 2014.-16, pa od 2016.-22, pa onda još dodatnih 15 miliona za ovu staničnu zgradu. Imaćemo i šatl voz, koji će ići najverovatnije prema sajmu. To će biti dužine 900 metara samo, ali želimo da napravimo to na najbolji mogući način", rekao je Vučić i istakao da će spajanjem sa metroom, Srbija biti potpuno drugačija zemlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras Beograđanima Dan oslobođenja Beograda i istakao da je Beograd na taj veliki dan za grad dobio prelepu železničku stanicu.

"Prethodnici su imali druge interese i druge snove. Dok vi sanjate šta ćete da uradite za ljude, oni su razmišljali uglavnom šta će da urade za sebe. Ali neću danas ništa loše da govorim o bilo kome, prosto nije ni trenutak, ni vreme", rekao je Vučić.

Želim da čestitam Beograđanima dan oslobođenja grada od fašizma, to je veliki dan, poručio je predsednik.

"Danas, 20. oktobra, otvaramo zgradu u čast Beograda, slobode Beograda i u čast našeg slobodarskog grada", naveo je Vučić i istakao da se otvara 6.250 kvadrata stanične zgrade, za koju, kako kaže, stvarno misli da je na ponos svakog građanina naše zemlje.

Predsednik je istakao da će Beograd i Srbija biti potpuno drugačiji kada bude 2028. godine otvorena prva linija metroa.

"Dodatna parking mesta će biti potrebna, pored garaže... jer će tu i Telekom, Dunav osiguranje i svi drugi ovde imati zgrade. Ovo postaje novi centar grada, svi će hteti da budu tu, jer će sve biti na jednom mestu", rekao je Vučić i čestitao svima koji su učestvovali u projektu nove stanične zgrade.

Naglasio je da je važno da ljudi vide rezulate.

"Imali smo mogućnost donošenja hrabrih odluka, jer nije bilo mučenja u koalicijama i kohabitacijama, gde se ne zna ko pije, a ko plaća", naveo je Vučić.

Na pitanje da li će možda biti projekata koji će biti obustavljeni u Srbiji zbog situacije u svetu, rekao je da to niko ne može da garantuje, jer ima sve više problema na globalnom nivou.

"Siniša je uvek optimističniji, kada je reč o finansijama. Sve je teža situacija u svetu. Za našim oružjem i municijom je navala, kao alvu za džabe da delimo. Svakog dana je sve više problema u svetu. Ne možete idealno da živite ako imate recesiju u Nemačkoj", naveo je predsednik tokom obilaska nove zgrade.

Podsetio je da su MMF i Svetska banka prognozirale Srbiji u 2024. godini rast od tri odsto, a posle 3,8 odsto, dok za Evropu očekuju rast od 0,4 do 0,8 odsto.

"Ubrzano se približavamo rezultatima zemalja koje su mnogo razvijenije od nas. Kakva će biti situacija u svetu, niko ne može da predvidi", naveo je Vučić.

Dodao je da je stanica u Prokopu sada lepa kao stanica u Berlinu, samo što je malo manja, ali ne i manje lepa.

Važno je da nastavimo da sanjamo, poručio je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
VEČERAS SE OTVARA PROKOP Aleksandar Vučić: Ovo je jedna od najlepših staničnih zgrada u Evropi i veliki uspeh Srbije

VEČERAS SE OTVARA PROKOP Aleksandar Vučić: Ovo je jedna od najlepših staničnih zgrada u Evropi i veliki uspeh Srbije

20.10.2023. 14:24 14:29