Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ: Plate u javnom sektoru veće za 10 posto, MINIMALAC 47.000, penzije VEĆE 14,9 posto NAFTOVOD

24.12.2023. 11:12 11:43
Piše:
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije na Radio televiziji Srbije, poželevši na početku srećne praznike.

- Želim da svim vernicima rimokatoličke vere i onim koji Božić proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru mir, dobro zdravlje, veselje u kući i dobru godinu – istakao je Vučić i najavio da će za pravoslavni Božić govoriti o proteklom izbornom ciklusu, analizirati događaje na Kosovu i Metohiji o tome koje je funkcionere neophodno da izaberemo.

- Od 1.januara povećaće se plate u javnom sektoru za 10 posto – istakao je Vučić, dodajući da će minimalna zarada iznositi 47. 000 dinara.

- Niko u Srbiji ne sme da primi manje. – poručio je, dodajući da je to prilično velika razlika u odnosu na 15 hiljada od pre 11 godina.

Takođe, za penzionere je predviđeno uvećanje penzije od 14,9 posto.

- Nemamo nikakav problem s finansijama. Za tri meseca rebalans imamo 300 miliona evra veće prihode - rekao je predsednik Srbije, obraćajući se na Radio televiziji Srbije.

- Poslednji rezultati pokazuju stopa deficita 2,3 – 2,4 posto što je dramatično ispod onog što je predviđeno Međunarodnim monetarnim fondom, a stopa javnog duga neće preći 52 posto u odnosu na BDP – poručio je predsednik Vučić.

U fokusu obrazovanje i zdravstvo

 -Posebno će se ulagati u obrazovanje i zdravstvo, dovodiće se franšize eminentnih svetskih fakulteta, a oni koji su radili u kovid sistemu će dobiti posao, za tri dana počinjemo izuzetnu investiciju na Torlaku. - istakao je Aleksandar Vučić.

- - U zdravstvo u koje smo mnogo ulagali, moraćemo da ulažemo i u ljude. Posebno u one koji su tokom kovida bili spremni da rizikuju živote, a nisu dobili posao - dobiće posao. Moramo da pokažemo brigu prema ljudima. Ne možemo samo da izgradimo zidovima, a da u njima nema mamografa, skenera ili ultrazvuka. Počinjemo izgradnju BIO4 kampusa na Torlaku. To će biti strašna prednost Srbije. Moramo da radimo oko naučno-tehnoloških parkova.

Javnosti se potom obratila i premijerka Srbije Ana Brnabić

- Zadovoljstvo mi je što vidim sve veću zastupljenost naših naučnih instituta. Mi ćemo još graditi i NT park u Kruševcu i Kragujevcu.

Očekujem da 2027. Srbija bude jedna od najnaprednijih evropskih zemalja, dodala je premijerka.

Vučić je istakao da su to stvari koje će da prave razliku.

- Devedeset odsto radova na Kostolačkoj termoelektrani smo odradili. Kostolačka termoelektrana će obezbediti dodatnu stabilnost u elektro snabdevanju, najavio je predsednik.


Nikad veće devizne rezerve

- Srbija ima 24,5 milijarde evra deviznih rezervi, kupili 3,5 milijarde evra više nego što smo prodali što govori kakvu stabilnost imamo i zato idemo u povećanje plata i penzija.


Novi planovi infrastrukture, uskoro naftovod

- Završili smo 99,91 odsto radova na kostolačkoj termoelektrani. Naši protivpožarci su dovoljno mudri da ne dozvoljavaju da se pređe preko svega, već kineska kompanija mora da pispuni sve uslove. Očekujem da to bude najkasnije početkom aprila. Imaćemo mnogo veću snagu za instalisanje električne energije. To je prvi veliki energetski objekat u poslednjih 40 godina. Planiramo da radimo gasovod Mokrin - Beograd. Tu dolazi rumunska interkonekcija i moraćemo da proširujemo kapacitete našeg gasa, jer ga mnogo trošimo - istakao je Vučić.

- - Spuštaju se čelik i plastika do Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Turin je uskoro gotov, a idemo i do Valjeva, bez obzira na kašnjenja. Moramo da izvršimo rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana i treba da se uradi konekcija ka Severnoj Makedoniji. Posebne razgovore ćemo imati o planu da se tek 2026. krene u izgradnju naftovoda ka Mađarskoj, to mora da se ubrza i mora da se krene 2024. godine jer im za projektovanje tri godine nije potrebno. Izgradićemo naftovod što pre, jer danas imamo samo jednu mogućnost dotoka nafte, preko Hrvatske - dodao je.


EKSPO 2027. u ekspanziji

Poručio je i da je jedna od najvažnijih investicija Ekspo 2027, sa oko 1.500 stanova. Istakao je da će Beogradski sajam ostati očuvan.

- Podići ćemo veliki stadion, ali i sportski centar za plivanje i velike sportove. Podići ćemo i pristan na Savi, kako biste mogli da prođete. Za to ćemo povezati saobraćajnice od Aerodroma do centra i verujem da će to pomoći dolasku turista.


Tri meseca Priština krije nalaze obdukcije stadalih Srba u Banjskoj, porodice još nisu dobile te nalaze, na KiM 176 incidenata ove godine do sada, a uprkos progonu povećan broj rođenih beba - kaže Vučić.

- Govorili su da su 114 puta napadnuti na severu. Ne postoji nijedan zakonski osnov po kom oni mogu kao snage bezbednosti da borave na severu KiM. Po Briselskom sporazomu regionalnu policiju čine Srbi i oni predlažu direktora. Ništa od toga nije bio slučaj. Uprkos progonu stanovništva, broj novorođenih beba će biti veći nego prošle godine. Kurti ne želi da sprovedee nijedan sporazum. Srbija će da sprovede sve što je rekla, ali će da čeka i formiranje ZSO. Uradili smo lične karte, tablice, uvek smo se trudili da postignemo kompromis - dodao je.

Vučić naglasio da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i da ga neće priznati. 

- Srbija ne prihvata bilo kakve dokumente za članstvo Kosova u UN. Očekujem oko toga široku polemiku u januaru. O tome ćemo imati tešku situaciju. Sve ovo što se tiče slobode kretanje robe, ljudi i usluga, to je trebalo da završimo, da pokažemo da oni ne žele ništa od toga.

Autor:
Pošaljite komentar
ALEKSANDAR VUČIĆ Sutra se otvara brza saobraćajnica Lajkovac - Divci

ALEKSANDAR VUČIĆ Sutra se otvara brza saobraćajnica Lajkovac - Divci

22.12.2023. 12:54 12:59