Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić: Sve više smo gradilište

26.08.2017. 09:30 17:34
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Najvažnije investicije u opštini Žabalj u ovoj godini su izgradnja kružnog toka, zatim fiskulturna sala u Gospođincima sa sportskim terenima, ali i završetak rekonstrukcije javne rasvete.

Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić kaže za „Dnevnik“ da je kružni tok završen, a sada se radi deonica puta prema Zrenjaninu koju finansira Vlada Srbije.

" Salu u Gospođincima, vrednu 20 miliona dinara, finansirala je Uprava za kapitalna ulaganja u, dok je javna rasveta urađena kroz javno-privatno partnerstvo, te je buyet od 720 miliona dinara dovoljan za razvoj i ulaganja u opštinu", kaže Božić, i dodaje da su imali i veliku pomoć od Pokrajine i Vlade Republike Srbije, koje su im kroz razne konkurse u ovoj godini pomogle u projektima vrednim 23 miliona dinara.


Za godinu dana zaposleno 500 ljudi

Opština ima 3.000 nezaposlenih, s tendencijom daljeg smanjivanja njihovog broja.

"Značajno smo smanjili broj nezaposlenih, o čemu govori podatak da je za manje od godinu zaposleno više od 500 lica, što je naš veliki uspeh", smatra Božić.


U toj opštini, osim u sport, ulaže se i u kulturu, a pre dva dana uručeni su i ugovori o finansiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti kulture i umetnosti vredni 720.000 dinara.

Imamo veliku pomoć od Pokrajine i Vlade Republike Srbije, koje su nam kroz razne konkurse u ovoj godini pomogle u projektima vrednim 23 miliona dinara

Opština Žabalj je među prvima u Srbiji potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu na osnovu kojeg je i zamenjena stara ulična rasveta savremenom LED rasvetom.

"Građani su zadovoljni, a postigli smo i značajne uštede tim projektom koji je realizovala firma „ENEF Energetska efikasnost“, koja sada i održava javnu rasvetu ", kaže Božić, i dodaje da nove LED sijalice, osim što smanjuju račune za struju, smanjuju i troškove održavanja.

Celokupne troškove investiranja od 1,35 milion evra, bez PDV-a, obezbedio je privatni partner.

" Deci je omogućen besplatan prevoz od drugog polugodišta ove godine i nastavljamo to i u narednoj godini, a oko 200 đaka svakodnevno putuje, te smo time pomogli mnogo porodica i rešili problem mesečnih karata, što za domaćinstvo s dvoje dece nije mala stavka, već im to umanjuje troškove osam-devet hiljada dinara ", kaže Božić.

Svaka sreda je Dan otvorenih vrata, kada predsednik opštine prima sugrađane, koji najčešće govore o socijalnim problemima.

" Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, i to ratarstvom i povrtarstvom ", kaže predsednik opštine, i dodaje da je u toku i izgradnja silosa u Čurugu koji će biti kapaciteta oko 42.000 tona.

Žabalj je poznat i po organskoj proizvodnji mleka, s obzirom na to da na teritoriji opštine posluje poslovni sistem „Global sid“ koji poseduje najveću farmu muznih krava. U narednoj godini taj poslovni sistem započinje izgradnju proizvodnih kapaciteta za organska jaja i organsko piliće meso.

U ovom trenutku se gradi fabrika za konzerviranje krastavaca nemačkog investitora, koja će uposliti oko 300 radnika.


„Dnevnik“ je najčitaniji štampani medij u opštini Žabalj

Po rečima predsednika opštine Žabalj Čedomira Božića, „Dnevnik“ je najčitaniji štampani medij u toj opštini.

" Po svim istraživanjima, „Dnevnik“ je ubedljivo najčitaniji, a najslušaniji je lokalni radio. Kultura čitanja „Dnevnika“ ima dugu tradiciju kod nas", napominje Božić, i dodaje da o tome koliko je meštanima bitna informisanost govori i podatak da je sajt opštine za godinu dana posećen 430.000 puta.


" Poljoprivrednicima pomažemo kroz uređenje kanalske mreže, čišćenjem divljih deponija, podizanjem vetrozaštitnih pojaseva, ali uređenjem i atarskih puteva, a pošto imamo 4.500 hektara državne zemlje u zakupu, taj novac se dalje ulaže u poljoprivredu", kaže Božić.

Iz budžeta Opštine Žabalj izdvajaju se značajne svote za adaptaciju i rekonstrukciju školskih objekata, kao i za finansiranje tekućih troškova.

"Planovi za sledeću godinu su rekonstrukcija ulica u naseljima kroz model javno-privatnog partnerstva, izgradnja keja na staroj Tisi u Čurugu i uređenje priobalja. Planiramo i nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Žablju i Đurđevu, kao i kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže do 2020. godine ", rekao je Božić.

Maša Stakić

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Žabalj. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)

Autor:
Pošaljite komentar
Opština Žabalj pomaže darovite učenike i studente

Opština Žabalj pomaže darovite učenike i studente

23.06.2016. 20:12 13:33