Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pokušaj puča u POKS-u? Gojković: Nečasne namere grupe koju predvodi Jelić

24.12.2021. 17:18 17:56
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Portparol Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Miloš Parandilović izjavio je danas da je grupa funkcionera POKS pokušala da izvrši puč tako što je u četvrtak održala privatni sastanak i taj događaj proglasila sednicom Predsedništva nakon koje je objavljeno da Žika Gojković više nije predsednik POKS.

Parandilović je istakao da po Statutu POKS Izbornu skupštinu stranke može da zakaže samo predsednik stranke ili zamenik predsednika, a ne "privatna družina koja obmanjuje javnost i donosi odluke koje su pravno i moralno nevažeće".

On je rekao da POKS ostavlja javnosti da sama zaključi zašto su određeni funkcioneri tog pokreta "udarili na svoju stranku u trenutku njenog najvećeg rejtinga" i zašto vode "kampanju sa Vojislavom Šešeljem i Marinikom Tepić poturajići lažne informacije".

Parandilović je naveo da će POKS u najkraćem roku obavestiti javnost o datumu održavanja Izborne skuštine.

U četvrtak uveče Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) saopštio je da je Predsedništvo POKS jednoglasno odlučilo da Žika Gojković nije više predsednik tog pokreta zaključno sa 15. oktobrom nakon što mu je istekao četvorogodišnji mandat i da je kraj mandata konstatovan i zameniku predsednika i svim potpredsednicima POKS.

Navedeno je i da je Predsedništvo POKS Izbornu skupštinu zakazalo za 15. januar 2022. godine, uz naglasak da će na toj skupštini biti izabrano novo rukovodstvo stranke, predsednik, zamenik predsednika, potpredsednici i članovi Predsedništva.

Gojković: Sednicu sazvao Vladimir Jelić

Povodom saopštenja POKS-a u kojem se tvrdi da je na sednici Pedsedništva te stranke konstatovano da je rukovodstvu stranke na čelu sa Žikom Gojkovićem prestao mandat, te da je raspušten beogradski odbor, Gojković odgovara da je sednica sazvana preko Vajber grupe, mimo procedure i da je zato nelegalna.

Gojković je u izjavi za Tanjug rekao da sednicu predsedništva po Statutu POKS-a može sazvati predsednik ili zamenik predsednika stranke.

"Nasuprot Statutu, sednicu je sazvao Vladimir Jelić, potpredsednik, i sednica je sazvana preko interne Vajber grupe, mimo uobičajene procedure. Zato je nelegalna i zato ne postoje odluke koje su juče poslate medijima", rekao je Gojković.

On je istakao da Vojislav Mihajlović nije kandidat za gradonačelnika Beograda, jer je, kako je rekao, Gradski odbor Beograd na svojoj redovnoj sednici izabrao nosioca liste i to je Božidar Pavlović.

Gojković je rekao da na tu sednicu nije pozvan, kao što nisu pozvani ni članovi Predsedništva koji, kako je rekao, ne misle kao Jelić i Gradski odbor Novi Sad.

Na pitanje da li mu je istekao mandat, Gojković je naveo da je mandat istekao kompletnom rukovodstvu, ali da su na jednoj od prethodnih sednica doneli jednoglasnu odluku da se zbog epidemiloških mera i blizine izbora skupština odloži za termin posle 3. aprila.

"Sama ta odluka jasno ukazuje na nečasne namere ove interesne grupe, izuzev pojedinaca koji su uvideli da su izigrani", rekao je Gojković.

Skupštinu će, kako je rekao, zakazati u narednom periodu i u skladu sa statutom.

Kaže da se ova situacija prevazilazi veoma jednostavno, a to je održavanjem skupštine i izborom novih organa stranke.

Na pitanje da li dešavanja u POKS-u mogu da urgroze koaliciju NADA, čija su okosnica DS S i POKS, Gojković odgovara da je saradnja sa DS S-om odlična i da će oni, kako je rekao, na čelu sa njihovim zajedničkim kandidatom za predsednika Milošem Jovanovićem, sačekati da se formiraju organi stranke i da nastave gde su stali.

Demanti Predsedništva

S druge strane, reagovalo je Predsedništvo Pokreta obnove Kraljevine Srbije, kako se predstavljaju.

„Povodom teksta koji je danas objavljen u pojedinim medijima i na agencijama, pod naslovom "Portparol POKS: Grupa funkcionera raspisala lažnu izbornu skupštinu pokreta", Predsedništvo Pokreta obnove Kraljevine Srbije objavljuje sledeću reakciju/demanti:



Za razliku od navoda gospodina Miloša Parandilovića, koji je izjavio da je "grupa funkcionera POKS održala privatni sastanak i taj događaj proglasila sednicom Predsedništva", obaveštavamo javnost da se ne radi ni o kakvom privatnom sastanku, nego zvaničnom i legitimnom sastanku Predsedništva POKS na kojem je bila prisutna većina članova.



Predsedništvo je konstatovalo da  je predsedniku stranke istekao mandat prema članovima 28. stav 2. i 31. stav 1. Statuta POKS i sazvalo izbornu skupštinu po članovima 15. i 41. stav 2. Statuta.



To što se bivši predsednik plaši izborne skupštine i što ne uživa više podršku većine članova, to ne može da bude faktor koji odlučuje da li će je biti ili ne.“

Autor:
Pošaljite komentar