Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Podrška Pokrajinske vlade nacionalnim manjinama i studentima

19.05.2020. 14:38 14:42
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

NOVI SAD: Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je rešenja predstavnicima visokoobrazovnih ustanova iz Vojvodine koje su dobile sredstva u visini od pet miliona dinara za 14 naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i rešenja u vrednosti od šest miliona dinara namenjenih studentskim centrima „Novi Sad“ i „Subotica“, a odobrenih po Konkursu za sufinansiranje tekućih popravki i održavanje zgrada, objekata i opreme u ustanovama studentskog standarda čiji je osnivač AP Vojvodina za 2020. godinu.

Na početku obraćanja, Milošević je rekao da mu je posebna čast da pozdravi direktore Studentskog centra „Novi Sad“ Zorana Martinovića i Studentskog centra „Subotica“ Ranka Čuljkovića. Ovi centri su zajedno pripremili više od 16.000 obroka tokom vanrednog stanja za ishranu pacijenata u privremenim kovid-bolnicama.

To pokazuje kakav smo mi sistem. Dakle, ono što se zacrta u Vladi, Gradu Novom Sadu, Studentskom centru, Univerzitetu u Novom Sadu, Pokrajinskom sekretarijatu, to je jedna jedinstvena politika – briga o čoveku, naglasio je Milošević.

On je istakao da izdvojena sredstva za projekte namenjene nacionalnim manjinama – nacionalnim zajednicama nisu velika, ali da je veoma važana poruka koja se šalje.

Kakav god da je budžet, koliko god nekada restriktivan i štedljiv, Pokrajinska vlada ne odustaje od projekata koji su plod naše tradicije, manira, razumevanja i različitih nijansi vojvođanskog društva. Pripadnici nacionalnih manjina to zaslužuju, jer je to naš identitet i nešto što smo utkali i u sistem visokog obrazovanja, kazao je Milošević i dodao da su na konkursu imali pođednaku mogućnost da učestvuju i fakulteti i visoke škole strukovnih studija.

Izuzetno me raduje što smo nekim visokim školama strukovnih studija, koje neguju nastavu na jezicima nacionalnih manjina, kao na primer na romskom jeziku, dali šansu da konkurišu i predstavljaju ravnopravnog partnera sa ostalim visokoškolskim ustanovama, rekao je Milošević i dodao da je posebno ponosan na činjenicu da je za četiri godine, koliko postoji ovaj konkurs, Sekretarijat finansirao 50 projekata kojima se afirmiše i neguje nacionalni identitet nacionalnih manjina.

Ove godine, 14 projekata će realizovati osam visokoobrazovnih institucija u AP Vojvodini, i to: Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, Filozofski fakultet – odseci za rusinistiku, slovakistiku i rumunistiku, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu, Fakultet poslovne ekonomije, Univerzitet „Edukons“, Pedagoški fakultet u Somboru i Poljoprivredni fakultet.

Najviše projekata ove godine odobreno je mađarskoj nacionalnoj manjini – pet, po dva rusinskoj i romskoj nacionalnoj manjini, i po jedan nemačkoj, bunjevačkoj, slovačkoj, hrvatskoj i rumunskoj nacionalnoj manjini.

Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost opredelila šest miliona dinara za ustanove studentskog standarda čiji je osnivač AP Vojvodina. Studentskom centru „Novi Sad” dodeljena su četiri miliona dinara za sufinansiranje izvođenja molerskih radova u studentskim restoranima 2 i 3, dok su dva miliona dinara izdvojena za sufinansiranje molersko-farbarskih i parketarskih radova u objektima Studentskog centra „Subotica“.

Autor:
Pošaljite komentar
Pokrajinska vlada čestita srpskom narodu 172. godišnjicu Majske skupštine

Pokrajinska vlada čestita srpskom narodu 172. godišnjicu Majske skupštine

15.05.2020. 14:10 14:11
Pokrajinska vlada: U Novom Sadu za sedam dana deset obolelih

Pokrajinska vlada: U Novom Sadu za sedam dana deset obolelih

01.05.2020. 20:56 21:34