Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Ako bude kompromisa, biće referendum, ishod - obavezujući

27.05.2019. 16:23 21:12
Piše:
Izvor: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

BEOGRAD: Ako bude kompromisnog rešenja, mada sam skeptik po tom pitanju, narod će o tome morati da se izjasni i, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. na sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji.

Svodeći današnje obraćanje u parlamentu, predsednik Srbije je rekao da nama u prvoj fazi ostaje da čekamo da vidimo da li će Amerikanci i Evropljani ubediti Albance da ukinu taske.



"Nastavka suštinskih razgovora bez ukidanja taksi neće biti. Tačka. Ukoliko ukinu takse ići ćemo da razgovaramo, da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga slučajno bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne. I za razliku od nekih drugih zemalja, članica i nečlanica EU, kod nas će odluka naroda da bude obavezujuća. A ne - referendum nije prošao, ali koga briga za referendum", rekao je on.



Kod nas će biti onako kako odluči narod i onako kako narod bude rekao, naglasio je Vučić.



Ako ništa od toga ne bude slučaj i dođe do najgoreg scenarija, i Albanci napadnu naš narod na KiM, ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na KiM nalazi NATO - progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti.



"Imali smo dovoljno ''Oluja'', ''Bljesaka'' , mnogo nesreća i više takve nesreće srpskom narodu nećemo dozvoliti", poručio je on.



Kako kaže, o tome su obavešteni i najviši međunarodni opredstavnici, uključujući i komandanta NATO.



"I to je jedan od malih razloga zbog čega pogroma i progona nema, a da su se neki setili da treba da imaju vojsku i policiju 10-12 godina ranije možda bismo nešto više mogli da sačuvamo", dodao je on.

Vreme da biramo između slatkih laži i gorke istine

Predsednik Vučić je rekao da je vreme  da biramo između slatkih laži i gorke istine, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na početku obraćanja istovremeno rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na KiM i za KiM i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju.



Predsednik je rekao i da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: "u šta verujemo, u laži ili u istinu - jer, bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti".



Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić. 



Bez tog odgovora nema, kaže predsednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu. 



"Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj meri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom", rekao je Vučić.



Predsednik je istakao da je Njegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.



"I da nećemo sutra imati onoliko Kosovo u Srbiji tako što ćemo se grčevito držati svojih maštarija. Da ne vredi to što krivimo realnost, selektivno biramo informacije i pokušsavamo da to uklopimo u ono što mi želimo...", primetio je Vučić.



On je naveo da nije slučajno Isidora Sekulić rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne voli.



"Vere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vreme je da otvoreno izabremo između slatke lažzi i gorke istine", istakao je Vučić. 



On je rekao da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila, nekad gorku i neprijatnu.



Vučić je rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na KiM i KiM i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju, koji bi da ratuju, ali tako da ginu ne njihova, nego tuđa deca.



"I koji nam svakog dana drže patriotska predavanja koja nikome ne bi smeli da drže".



Vučić je na početku sednice zahvalio svima koji su u skupštinskoj sali i koji, kaže, žele da razgovaraju na odgovoran i ozbiljan način o problemu koji je veliki i težak ne samo za ljude na KiM, već i za sve građane Srbije i srpski narpd.



On je rekao i da je razmišljao da li da govori o tome na koji način su neki pokušavali da ga spreče da uđe u zgradu Skupštine Srbije, ali je dodao da su to slabi pokušaji i nevažni uz ovakvu temu i u ovakvom trenutku za građane.

Istorija i demografija, porazni podaci



 Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je danas da se duga i vševekovana borba vodila oko KiM, ali i oko Vojvodine i drugih delova Srbije.



"U nekima smo pobedili, a nekima izgubili", naglasio je Vučić i istakao da poraze nikada nismo hteli da prihvatimo i kada smo ih dožviljavali zaredom u kratkom vremenskom periodu.



U pitanju je, kaže, matematika ko je koliko vladao tom teritorijom. 



Podsetio je da su Rimljani pokoravali Ilire i Dalmate do 395. godine, a da posle vlada Vizantija oko 550 godina.



"U sedmom veku dolaze slovenska i srpska plemena na teritoriju današnjeg KiM, od 960. do 1080. na toj teritoriji su se za prevlast borili Vizantija i različiti srpski vladari. Sprski vladari na KiM od 1800. do 1389. godine. Turci zatim do 1912. godine. Srbija vlada na KiM od 1912. zajedno sa Albancima, koji nisu bili zadovoljni, do 1999. godine. Ovalo ili onako, od Kumanovskog sporazuma upravljaju upravljaju međunarodna zajednica i Albanci i deo međunarodne zajednice koji je bio podrška stvaranju nezavisnog Kosova".



Kako je rekao, demografski podaci u poslednjih 120 godina pokazuju kako se menjao dramatično broj Srba:



Na KiM je 1455. živelo oko 98 odsto Srba, zatim 1871. živelo 32 odsto Albanaca, 64 odsto Srba, zatim dolaze srpsko- turski ratovi i tada najdramatičnije g gubimo broj Srba i prvih put 1899. Arbanasi predstavljaju većinu sa 48 odsto a Srbi sa 44 odsto.



Došlo je do velikog iseljavanja i velikog i tesksog progona Srba, dodao je Vučić i istakao da smo prvi put tada, posle Berlinskog kongresa, imali svoj konzulat u Prištini, pri Otomanskoj imeriji, i postavili prvog konzula Luku Marinkovića 1889.


Zahvalnost Rusiji, Kini, Indiji... na podršci Srbiji

Predsednik Srbije je rekao večeras da su zapadne sile koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova odlučne da po svaku cenu "isteraju nezavisnost do kraja", ali i zahvalio onim državama koje to nisu učinile, posebno Rusiji i Kini.

Vučić je na posebnoj sednici Skupštine Srbije istakao da Srbija ima prijatelje i među onima koji su priznali Kosovo i među onima koji nisu, kao i da svi oni imaju svoje interese.

Istakao je, međutim, da je zahvalan Ruskoj Federaciji, a posebno predsedniku Vladimiru Putinu, jer je on vise puta pomogao Srbiji da se ne usvoje rezolucije i drugi akti protiv interesa Srbije, kao i u razgovorima o nepriznavanju KiM.

Vučić je izrazio zahvalnost i Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu na podršci Srbiji, kao i Indiji, svim azijskim i brojnim afričkim i latinoameričkim zemljama, zemljama Okeanije koje nisu priznale nezavisnost.

Govoreći o regionu, Vučić je rekao da je na samitu u Berlinu bio iznenađen ispadom BiH, da je Crna Gora bila korektna.

On je istakao i da će Srbija morati da radi na popravljanju odnosa sa Severnom Makedonijom i Hrvatskom, s kojom to ide teško.




Dodao je da su zatim na toj funckiji bili i Bransilav Nušić i Milan Rakić.



"Nikako nismo mogli da se oproravimo do balkanskih ratova, nijedna vlast nije mogla da organizuje do balkanskih ratova ustanak na KiM do oslobođenja 1912. godine

Za 30 godina prepolovljen broj Srba na KiM



Predsednik Srbje Aleksandar Vučić danas je upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.



Te godine imamo 27 odsto Srba, vec 1971. - 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znaci da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen.



Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. - 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske dece u skolama.



Vucić je izneo podatke o porazajućim demografskim kretanjima.



Danas na Zapadnom Balkanu zivi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vucicć dodajući da je u Srbiji negativan prirodni prirastaj, a Albanci imaju pozitivan.



Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca.



Prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona.



2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.



Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan prirastaj zene u Srbiji treba da rađaju 3,2 dece, inače ćemo imat malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.



On je rekao i da posle devedesete, ko god dosao na vlast, bez obzira kakave namere imao, bio je u teskoj situaciji da nesto sacuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao sto su loše odluke komunistickih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na KIM.

 Više nikad neće biti novog pogroma Srba na KiM

Više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



Predsednik je nakon toga dobio veliki aplauz.



"Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način", rekao je Vučić



Pogroma kao iz 2004. više neće biti, poručio je Vučić.

Vučić o tome šta je Đinđić pisao Savetu bezbednosti još 2003



Ubijeni premijer Zoran Đinđić je još 2003. godine upozorio Savet bezbednosti UN da Albanci žele nezavisno Kosovo, naveo je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz sadržaja Đinđićevog pisma UN, koji je pronašao zajedno sa saradnicima.



Kako je rekao, Đinđić je u pismu predviđao šta će se sve dogoditi na Kosovu i Metohiji i da Albanci žele da stvore nezavisno Kosovo.



"Napisao je i da su sve bile neistine šta su govorili u prethodnom periodu i ukazao je na sve opasnosti", rekao je Vučić i dodao da tada predstavnici Srbije prvi put počinju da mole bar za podelu Kosova: 



"Tada i prvi put počinje da se govori i da se moli, i to 16 godina ranije kada smo bili u desetostruko povoljnijoj situaciji - naši predstavnici počinju da mole ako ni za šta drugo ono bar da dobijemo podelu što međunarodni predstavnici odbijaju", kaže on.



Vučić je rekao da su mnogi, posle 2000. godine, očekivali da će doći do velikog poštovanja tzv. demokratskih snaga, da je to samo demokratsko pitanje i da Zapad nema druge interese i da će vratiti Kosovo pod kontrolu Srbije.



"Dešavalo se sve suprotno, bili smo iznenađeni svakim potezom protiv nas, morali smo da odustajemo od političkog i pravnog kontinuiteta i dolazili do toga da puštamo osuđene i neosuđene albanske teroriste iz naših zatvora, i to njih stotine. Zatim smo pokušavali da vodimo politiku zamrznutog konflikta iako smo se pravili da ne vidimo da polako ali sigurno klizimo ka nezavisnosti Kosova", rekao je Vučić.

Nisu formirali ZSO, jer im je to dozvolio Zapad



Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 



"Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle - vama je dozvoljeno da je ne ispunite", rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.



On je istakao da je prošlo šest godina, a da Albanci još nisu omogućili formiranje ZSO, kao što je prošlo više od 200 dana kako su uveli takse na robu iz centralne Srbije, a da se niko zbog toga "ne sekira".



On je rekao i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje velike Albanije, a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.



"Da je neko od nas pomenuo Republiku Srpsku, metaforično rečeno bi nas obesili u Briselu", rekao je Vučić.



On je istakao da to nije ni pravedno ni pravično i da pokazuje dvostruke standarde, ali da Beogradu ostaje jedino da razume kako stoje stvari i nastavi da se bori na najbolji mogući način.



Predsednik je rekao da su Albanci razumeli da Srbi žele ZSO kako bi veze između Srba na jugu i na severu bile institucionalizovane, odnosno da se povežu četiri opštine sa severa sa šest opština na jugu.



"To je bila naša namera, tražili smo nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja", rekao je Vučić.



Predsednik je istakao da brine o srpskom narodu i o onima građanima koji žele da država Srbija o njima brine, a da nije naročito zainteresovan za to šta se dešava u Kačaniku, Glogovcu, Suvoj Reci..

Tražili smo vreme da sačuvamo zemlju



Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka i povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.



"Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom, ali to radite jer volite svoju zemlju", objasnio je Vučić u obraćanju na sednici Skupštine Srbije o KiM.



On je istakao da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila DOS-ovska vlast, bez vojske i policije, sa formalno proglašenoj nezavisnost Kosova, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost, je nemamo više glava za gubljenje i dece za bacanje, što nikada nismo ni imali.



Objasnio je da je Srbija učestvovala u razgovorima sa ciljem da čuvajući političku stabilnost, podižući ekonomiju, time povećavajući šansu da ljudi ostanu u zemlji i poveća mogućnost za odbranu nacionalnih interesa.



Podsetio je da de fakto, kada je došao na mesto ministra odbrane vojsku nismo ni imali, da smo uništavli Strele za 142 dolara po komadu, da smo imali samo jedan avion koji je mogao da poleti, a samo ove godine dobijamo više helikoptera nego što smo kupili u protekle tri decenije.



Istakao je da se Srbija nalazi na putu evropskih integracija i da hoće da pripada tom delu sveta i društva.



„Neko će da kaže ''zašto''? Moramo imati u vidu da 68 odsto naše trgovine obavljamo sa EU, odakle su i najveći investitori. Danas samo nemačke kompanije kod nas zapošljavaju 60.000 ljudi“, ukazao je on.



Vučić je rekao da je u proteklih sedam godina razgovora pošlo za rukom da povratimo ugled naše zemlje i vratimo pitanje Kosova na sto.



„Ne sa velikim sansama za nas da ćemo sa sigurnošću nešto da dobijemo, već da možemo da tražimo, da možemo da se za po nešto borimo“, kazao je on.



Vučić je rekao da su donošeni sporazumi o pravosuđu, civilnoj zaštiti i energetici, gde je bilo najvećeg pritisaka, i gde se moglo videti svo licemerje međunarodne zajednice.



Insistirali su, kako je preneo, na Gazivodama i Valaču, ukazujući da Nemci u prenosnoj mrežu gube 32 miliona evra godišnje, što za tu zemlju nije ništa.



„A, to što mi gubimo 52 miliona evra zbog taksi mesečno...šta briga bilo koga“, konstatovao je on.



Vučić je kazao da je preko Gazivoda i Valača pokušano da se izvrši pritisak na naš narod u Zubinom Potoku.



Naveo je da naš narod na Kosovu plaća struju u visini od 11 odsto, te da su naši gubici 150 miliona godišnje na severu Kosova, ali da se olakšicama borimo za opstanak našeg anroda.

Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora. 



Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV i samostalni poslanik Miladin Ševarlić. 



Poslanici dela opozicije okupljene oko SzS koji bojkotuju rad parlamenta, nisu prisutni u sali. 



Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine. 



U izveštaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM. 



"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti. 

Vučić: Dijalog sačuvao mir na KIM



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija u periodu dosadašnjih pregovora uspela da sacuva mir na KIM, te da tokom intenzivnih razvora sa Prištinom nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza i pretnji.



On je u Skupštini Srbije istakao da je odvijanje dijaloga bilo korisno za obe strane i da je u punom smislu reči "radio" i za interese srpske i za albansku stranu, a pre svega da je bio važan kako bi se postigao mir i dogovor sa Albancima.



Kako je naveo, tokom dijaloga bio je veoma mali broj tesko ranjenih, ubijenih gotovo da nije bilo, neracujnajući Olivera Ivanovića, a sve to posle jednostranog proglasenja nezavisnosti.



Angazovanje Srbije uspelo je da amortizuje i beskompromisan stav onih koji podžavaju kosovsku nezavisnost, istakao je on.



On je naveo i da je Srbija uspela u tome da mora da se čuje i uvaži njen glas.



"Da li ćemo moći da dobijemo sve sto zelimo, nećemo", rekao je Vučić, dodajući da on neće iznositi neistine kao neki drugi.



"Ali da ćemo da dobijemo vise nego sto smo imali, i u to sam apsoluno siguran i ubeđen", porucio je on dodajući da bi moglo da se postigne i više da je dijalog nastavljen. 

Vučić Šešelju: Izdržao bih ja do zore, ali ti ne možeš



Tokom obraćanja predsednika Aleksandra Vučić na posebnoj sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji, lider SRS Vojislav Šešelj imao je primedbu na trajanje Vučićevog izlaganja.



U jednom trenutku, Vučić je rekao da neće još dugo govoriti, “još 30-40 minuta”, na šta je primedbu uputio lider radikala.



Predsednik je na Šešeljevu opasku kratko odgovorio: “Izdržao bih je do zore, ali ne možeš ti da sediš do zore, znam te”.



Sednica na kojoj se razmatra izveštaj o KiM počela je oko 16 sati, a Vučić govori već dva i po sata.

Vučić: Treba da prestanemo da obmanjujemo sopstvenu javnost



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da problem Kosova i Metohije ne želi da svede na to ko je kriv za sadašnje stanje i greške koje su do njega dovele, već da prestanemo da se samoobmanjujemo.



Potrebno je, rekao je, da priznamo da nam se dogodio težak nacionalni poraz, da smo izgubili teritoriju, ljude, a i ekonomski gubici su bili ogromni, a pre svega smo, ističe, izgubili godine u kojima smo se lagali.



Ja se nisam odlučio za nastavak laži i samoobmane, već za dogovor sa Albancima kao jedini način za budućnost, istakao je srpski predsednik. 



Vučić je, na vanrednoj sednici Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji, rekao da je otpor morao da bude snažan na negativne posledice, kao što su granice na Jarinju i Brnjaku. 



„Suština je da smo, čini mi se, pogrešili mnogo i kada smo celi slučaj Kosova prebacili iz SB UN u EU, dali argumente nesuvislim pitanjima Međuanrdonom sudu pravde. Da li smo mogli drugacijie da reagujemo i odgovornije 17.marta 2004. - mogli smo, 1998 i 1998, mogli smo i morali da reagujemo odgovornije, a pri tom ne bežim ni od sopstvene odgovornosti, da li smo morali pametnije da se ponašamo 2008 kada je proglšena jednostrana nezavisno - morali smo mnogo bolje, više i drugačije“, poručio je on. 



Kazao je, međutim, da današnju raspravu ne želi da svede na to ko je kriv. 



„Gubitak prava našeg naroda i kontrolisanje teritorije koji pripada Srbiji od strane nekih drugih je veliki gubitak. Poraz politika prethodnih vekova i decenija neće biti anuliran i promenjen prostom osudom. Vreme koje je prošlo ukazivanjem prstom, neće nam vratiti Kosovo. Moramo svi ovde, pa i oni kojih nema, konacno da priznamo šta se dogodilo. Da priznamo da se dogodio težak nacionalni poraz u svakom smislu te reči. Izgubili smo deo teritoriji, ljude, a ekonomski gubici ne mogu se ni sabrati. Izgubili smo godine u kojima smo se lagali i nismo hteli da priznamo poraz“, rekao je on. 



Vučić je kazao da se suočio sa problemom, od kojeg su ranije vlasti odistali i da je želeo ponovo da se uhvati u koštac, izvuče na površinu i dobije što je više moguće za naš narod na KiM, a izgubimo što je moguće manje. 



„Nisam se odlučio za nastavak laži i samoobmane. Rekao sam svima nema Srbije, nema naše vlasti na KiM, sem suštinske u zdravstvu i školstvu. Treba da prestanemo sa obmanjivanjem sopstvene javnosti. To sam ponavljao svih ovih sedam godina, kao i da je dogovor sa Albancima jedini način za budućnost“, rekao je on. 



Ponovio je da je krenuo sa užasne pozicije da uradi nešto što godinama nije niko, osim što su lagali, te proba da dobije nešto gde smo izgubili. 



„Krenuli smo u razgovore sa Albancima koji ne žele samo nezavisno Kosovo, već Veliku Albaniju, a koji misle da su oni pobedili, a ne NATo, i koji imaju otvorenu podršku najmoćnijih u svetu. Sedam godina smo se teško svađali, pregovarali i natezali, borili za Srbiju na svakom mestu. Nismo izgubili ništa od onoga što nije već bilo izgubljeno, nismo dali ni pedalj onoga što neko već nije dao, već smo krenuli da vraćamo Srbiju i pokušamo da dobijemo sve što možemo“, kazao je on. Vučić je istakao da smo time dobili mir. 



„Sačuvali smo mir, dobili bolju i snažniju srpsku ekonomju, koja je porodila snažniju srpsku vojsku i policiju, snažnije ekonomskog srpskog čoveka koji je zagledan u budućnost i veruje u nju. Dobili smo mogućnost da nastavimo da se borimo za tom tablom za kojom se nalazimo“, objasnjo je dalje. 



Rekao je da zna da nekima to izgleda malo i da se on bavio sedam godina nečim a nije ništa završio. 



„Prvi put je da tih sedam godina nismo završili potpunim porazom i kolapsom. Imam da piutam te da li bi lažući i obmanjujući narod bili brži, jer za vaših sedam godina Kosovo je formalno steklo nezavisnost. Sedam godina za probelm koji traje sedam vekova nije mnogo, najnižu cenu smo platili“, rekao je on. 



Vučić je istakao da su I Srbi i Albanci trenutno u pat poziciji. 



„Oni koji očekuju da je nezavisnost gotova stvar, a mi da ne budmeo poniženii da dobijemo što Srbiji pripada“, naglasio je on.

Vučić: Zamrznut konflikt nije moguć, jer ga Albanci ne žele



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "zamrznut konflikt" između Beograda i Prištine ne može da postoji kao trajno rešenje, jer ga, kako je rekao, Albanci neće. 



"Ako zamrznut konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci da napadnu Srbiju. Sledeće pitanje je kako ćemo da izdržimo napad Albanaca ako do njega dođe", rekao je Vučić na posebnoj sednici o KiM u Skupštini Srbije.



Prema njegovim rečima, za rešavanje pitanja Kosovo postoje dva scenarija, prvi je očuvanje statusa "KVO" i "zamrznuti konflikt" za koji je rekao da je nemoguće da se održi, a drugi je onaj za koji se i on lično zalaže - normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.



"Nama zamrznut konflikt ne znači ništa. Ne možemo da gledamo samo kakav će biti naš plan, već i kakav je plan Albanaca, Amerikanaca, Nemača, kakav je plan svih drugih. Mi nismo svi drugi, mi ne možemo da govorimo u njihovo ime''", ukazao je Vučić.



On je rekao da se normalizacija može desiti samo u dva slučaja, jedan kako je doživljava svet, međunarodna zajednica i Albanci - postizanje sporazuma u kojem je Kosovo nezavisna država, u kojima bi Srbima dali nekakva prava ili po modelu dve Nemačke, što Albanci, ni Amerikanci neće, već traže da Beograd prizna nezavisnost, što mi nećemo.



"Druga mogućnost, koju smo ispustili, je ona o kojoj sam govorio i zbog koje sam napadan i o kojoj su i pre mene govorili, u desetostruko povoljnijoj situaciji su nudili neku vrstu razgraničenja da spasemo zdravo tkivo na KiM, da sačuvamo narod od progona, da možemo da živimo mirno u budućnosti", rekao je Vučić.



Kazao je da je na to dožveo najžešću hajku, ne samo od dela međunarodne zajednice, koja je naučena da Srbi ne mogu ništa da dobiju, već i od dela lažnih rodoljuba u Srbiji koji su im sve predali na tacni, dali i odluku Međunarodnog suda pravde, koji su rekli "da je to malo".



"Ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo. Ta ideja je u ovom trenutku potpuno propala, vidim da su u svetu zgroženi idejom da Srbi dobiju bilo šta. U svemu tome im je pomagao i deo srpskih političara, lažno se zalažući za srpske interese", rekao je Vučić.



Moj odgovor na to je da, uprkos svemu što su nam ostavili, đubre na đubrištu i duboku jamu iz koje ne možemo da se iskopamo - nije baš da Srbija nema ništa na KiM.



"Zato sam prokazan u delu međuanrodne zapadne javnosti, zato su me napali njihovi agenti na različite načine u svim regionalnim zemljama i ovde", rekao je Vučić.

Vučić: Ako ne pristanemo na kompromis, izgubićemo sve



Ako Priština bude ukinula takse, daću sve od sebe, dok sam predsednik Srbije, da pokušamo da pronađemo neko rešenje, izjavio je danas Aleksandar Vučić i ukazao da ćemo, ako ne pristanemo na kompromis, sve izgubiti.



"Hoćemo li da pristajemo na zamrznuti konfklikt ili da probamo da tražimo rešenje. Dok sam predsednik, još tri godine, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pokušamo da pronađemo nekakvo kompromisno rešenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, bezbednosti naših ljudi, crkvama i manastirima, kao i o interesima Srbije".



Vucić je ponovio da će se zalagati za nekakvo kompromisno rešenje i naglasio da precizna istraživanja kažu da nam sledi propast, ako do rešenja ne dođe.


PR pripremila optužnicu protiv Dikovića, poznat odgovor BG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je, prema podacima obaveštajnih organa, Tužilaštvo u Prištini pripremilo optužnicu protiv generala Ljubiše Dikovića, kojom ga tereti za ratne zločine na KiM.

Nema, dodao je, saznanja da je takva optužnica pokrenuta i protiv generala Božidara Delića.

Za Delića nismo dobili takvu informaciju. Za svakog generala za kojeg iz Prištine misle da treba da ga gone, znate kakvi će biti postupci naših organa. Ne verujem da bi predsednica Vlade Srbije išla protiv ovakve političke volje i donosila drugačiju odluku', rekao je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje lidera radikala Vojislava Šešelja o informaciji da je Specijalno tužilaštvo u

Prištini pokrenulo istrage protiv generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića, kojima je već sudio Haški tribunal, rekao da mu je Pavković pisao o tome da su iz Prištine tražili susret s njim.

Mislim da su to tražili kosovski specijalni tužioci sa željom da ponovo podignu optužncu protiv njega, ali i ostalih generala', rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da srpski obaveštajni podaci govore da je Specijalno tužilaštvo iz Prištine pripremilo optužnicu protiv generala Dikovića, kojeg je on, podsetio je Vučić, nedavno odlikovao Sretenjskim ordenom.


"To govorim zarad istorije, jer pretpostavljam da je moguće da ne dođemo do kompromisa u narednih pet ili 10 godina, a to bi bila katastrofa i za Srbe i Albance. Posledice bi bile katstrofične za nas u ekonomskom ,socijalnom i demografskom aspektu."



Ističe da trenutno nema čak ni dijaloga, kao i da dogovor i kompromis nisu poraz, već pobeda - ako ne pristanemo, izgubićemo sve.



To je, kako kaže, poručio lažnim rodoljubima i zaštinicima srpskih interesa koji bi da tuđa deca brane KiM.



"Važno je da istaknem da ma koliko mnogi uživaju u nerešavanju i misle da zavisi sve od svetskih okolnosti... svako ko to govori ne govori istinu. Ako ne bude kompromisnog rešenja, biće napada Albanaca na Srbe na Kosovu, jer Albanci gube živce", dodao je Vučić.

U raškoj oblasti neće biti nestabilnosti



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras Srbima i Bošnjacima da ne moraju da brinu, jer, istakao je, u raškoj oblasti neće biti nestabilnosti.



On je u parlamentu rekao da je začuđen što u Sandžaku postoje političari koji bi da u toj oblasti izazovu neku vrstu nestabilnosti, tražeći spcijalni status.



"Ne razumem sta radite protiv svog bošnjačkog naroda, ako hoćete da kažete da ćete da tražite specijalni status, napustanje vojske i policije...? Vi imate tri opstine u kojima ste većina, a sta ćete sa 63 opstine u kojima su Srbi većina u BIH?", zapitao je Vučić.



"To vi pokrećete, ne mi", ukazao je Vučić i dodao da bi ga obesili u Briselu da je on to pokrenuo.



Naveo je da tamo ćute povodom toga, kao što ćute i za Tačija, Ramu, Haradinaja koji hoće da prave "veliku Albaniju".



On je poručio građanima Srbije da to što on ćuti i ne reaguje znači da u ovome nema velike opasnosti.



"Niti šta mogu da ugroze, niti da urade. Zato, Bošnjaci i Srbi, budite mirni i u dobru da živite u Srbiji", rekao je Vucić i dodao da će uskoro auto put između Sjenice i Novog Pazara, kao i drugi projekti.

Gde je taj Obilić koji će da vrati Kosovo? 



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u parlamentu da se naslušao priča o tome ko su izdajnici u Srbiji i poručio da o tome nemaju pravo da govore oni koji ničim nisu zaštitili srpski narod.



"Naslušao sam se toga za najbolje Srbe da su izdajnici, od predvečerja kosovske bitke do danas. A to su nam uvek saopštavali najgori Srbi, najteže epitete koristili i najgore uvrede izgovarali, a da nikada nisu ni sagledali šta ko radi ni šta su čiji rezultati", rekao je Vučić u obraćanju na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.



Zbog toga je, kaže, uvek tražio da se pogledaju rezultati i da se vidi šta ostaje iza nas.



"Ja bih postavio pitanje za sve njih. Da li postoji taj junak, taj Obilić, taj osvetnik Kosova, danas? Koji će jednim činom i tako lako, kako oni pričaju, da vrati svetu zemlju pod naše okrilje. I gde je on?", pitao je Vučić.



Kako kaže, neka mu, među vladikama, pesnicima, intelektualcima, političarima, pokažu tog junačkog sina.



"I verujte odmah ću da se sklonim i pustim ga da završi taj sveti posao, jer ja nisam u stanju. I priznaću da sam bio izdajnik i da sam prodao tu najskuplju srpsku reč Kosovo. U suprotnom to neću nikome da dozvolim, jer znam koliko se borim i koliko vrede ljudi sa kojima to zajedno radimo i sa kojima se zajedno borimo - i za Kosovo i Metohiju i za Srbiju na Kosovu i Metohiji", poručio je Vučić.



Samo pre toga neka mi pokažu, kaže Vučić, šta su to oni sačuvali velikim rečima i busanjem u nacionalna prsa i parolama.



"Neka mi pokažu kako je to u Peći, Uroševcu, Đakovici, kako je njihov gorući patriotizma jednog Srbina sačuvao, koliko ih je ko na Kosovo vratio", upitao je Vučić.



Citirao je Aleksandra Tijanića koji je rekao da bi svi Srbi dali život za Kosovo, ali ko to od njih hoće da ode da živi na Kosovo.



"Koliko su Tačija, Haradinaja, Veseljija naterali u beg, na kraju zašto to sve pričaju ovde u Beogradu po kafanskim baštama, a na Kosovu ih nema? Zašto ne odu u Prištinu da tamo orgaznizuju proteste protiv nezavisnosti Kosova? Ili bar jedno pesničko veče, moleban, ali da na to i Tači dođe, da se pokaje i da kaže da su u pravu", upitao je predsednik.



Zašto uvek za svoje skupe reči nude tuđe živote po najnižoj mogućoj ceni, upitao je Vučić.



"Dosta je toga bilo. Ne može Srbija više da izdrži tu količinu laži i licemerja, ne može da nastavi napred dok se guši u izmišljenoj prošlosti i lošoj sadašnjosti. Nemamo prostora za samoobmane, bajke, parole, lažne motive i lažne idole. Ali, nemamo vremena ni za one koji bi da predaju sve, koji bi da ogole Srbiju, da srpski narod ostave i bez njegove suštine i bez njegovog duhovnog postojanja", rekao je Vučić.



A ovi "veliki junaci", dodao je, slobodno neka ga anatemišu.



"Ja od toga što je istina neću da odstupim, a sve što sam vam danas rekao je apsolutna istina. Nemam pravo na to, neću da lažem i niko me za to nije ovlastio. Ako sam zbog nečega došao ovde to je da kažem istinu, onu koja će nam omogućiti da se oslobodimo balasta laži, koja će nam omogućiti da vidimo gde smo i šta nas je snašlo i šta i koliko možemo", dodao je on.



Kako je rekao, prva lekcija kad je reč o KiM mora da bude kako da se oslobodimo svih svojih poraza, tako što ćemo prvo da ih razumemo i da se suočimo sa tim porazima.



" Ali onda da shvatimo da na tom istom Kosovu smo mogli da tek možemo da pobeđujemo. I da Srbija može i mora da pobeđuje i da u najtežim porazima raste seme pobede i to u onome što smo iz gubitaka naučili", naveo je Vučić.



Svi oni koji govore o sopstvenom junaštvu a to junaštvo su dokazivali time što su boljima, vrednijim od sebe govorili da su izdajnici i da ne štite dovoljno srpski narod , a srpski narod nikada nisu zaštitili, pa čak ni time što bi mu podigli ugled unutar srpskog naroda, a kamoli u međunarodnoj zajednici, nemaju nikakvo pravo da o tome govore, kaže Vučić.



Za njega je važno šta ostaje i da li ćemo ostaviti budućnost za svoju decu.



"Zato sam se za ovo borio, zato sam ponosan na ovaj izveštaj, i zato sam ponosan na sve vas koji razumete šta je istina i da moramo da se borimo i da je mnogo borbe pred nama", poručio je Vučić. 



Na kraju je citirao Borislava Pekića:



"Treba gledati pravo, jer da se htelo gledati iza sebe dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje a ne dedova svojih, jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo."

Bez kompromisa sa Albancima loša perspektiva Srbije



Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je danas precizno istraživanje socijalnih, ekonomskih i demografskih aspekta koje pokazuje da će Srbija ukoliko ne dođe do kompromisa i normalizacije odnosa sa Albancima na KiM pretrpeti teške posledice već u narednih 20 do 25 godina.



Rekao je da bi u slučaju postizanja rešenja sa Albancima i ulaska u EU dugoročno došlo do jačanja srpske ekonomije, povećavanja životnog standarda i podizanje nataliteta.



"U slučaju da dođemo do rešenja sa Albancima u periodu između 2025. i 2030. i ako tada pristupimo EU, to bi drastično pojačalo naše šanse da budemo blizu minimalnog ili najmanje lošeg rešenja, dok bi sve drugo vodilo u tešku situaciju", rekao je Vučić.



Objasnio je da govori o dve moguhcnosti - "jedna je postizanje normalizacije odnosa, što je bolja varijanta za naše demografske, ekonomske i socijalne prilike, a druga je nepostizanje bilo kakvog sporazuma sa Albancima".



Kaže da, kada je reč o projekciji kretanja stanovništva Srbije, u naredne četiri i po decenije sledi nastavak depopulacije i da će prema svakoj od navedenih varijanti broj stanovnika biti mnogo manji nego 2015. godine.



Stanovništvo Srbije će se kretati do 2060. godine u zavisnosti od toga da li će biti sporazuma ili ne.



"Kada je reč o kvantifikaciji radne snage, biće od 3,957 miliona ljudi do 5,88 miliona ako bi postigli kompromis sa Albancima, što bi značilo ubrzano izjednačavanje migracionog salda. Dakle, isti broj imigranata i emigranata, a to bi značilo drastično jačanje srpske ekonomije. To bi značilo nižu stopu mortaliteta i veću stopa fertiliteta, sa 1,46 na 1,85 u narednom periodu".



Vučić dodaje da bi, ako ne ostvarimo maksimalnu varijantu - kompromisno rešenje na način da Srbija zaštiti svoje interese na KiM i dobije nešto, značilo da bismo izgubili nešto više od 1,2 miliona ljudi do 2060. ili 17 odsto.



"Ako to ne postignemo, smanjeno bi bilo 3,1 miliona ljudi ili za 44 odsto u odnosu na 2015. godinu", kazao je i dodao da je istraživanje rađeno po preciznoj metodi.



Govoreći o radnoj snazi, naveo je da ćemo već za dve godine početi da uvozimo radnu snagu iz zemlja regiona, a naročito za fizičke poslove.



"Moraćemo da otvorimo granice za radnike iz regiona. U periodu od 2035. do 2060. prepotpostavljamo stalno rastući migracioni saldo i očekujemo da ćemo u tom periodu imati oko 200.000 ljudi više koji se useljavaju u našu zemlju od onih koji iz nje izlaze. To je rezultat i činjenice da je naše stanovništvo sve starije".



Vučić dodaje da ćemo imati ulaganja u zdravstveni sistem i da će biti produžen živnoti vek građana i će morati da se ulaže u radnu snagu da bi naš penzioni sistem mogao da bude održiv.



Kada je reč o radnoj snazi, ako bi išli na kompromisno rešenje, predviđene su rastuće stope aktivnosti, koja je kod nas inače niska.



Prema podacima iz 2015. ta aktivnosti ljudi od 15 do 64 godine starosti iznosi 63,6 odsto, što je dosta niže od evropskog proseka 72,4 odsto.



"Prepostavka je da ćemo do 2030. dostići prosečne stope koje postoje u EU, i to znači da bi mogli oko 2030. godine da one budu 68,6 odsto i 2060. oko 71 odsto ukupne aktivnosti stanovništva starosti od 15 do 64 godine. Veoma je važno da kada sagledamo ove projekcije stanovništva i radne snage, da bi opastali kao zemlja, da dođemo do nekakvog dogovora sa Albancim. Ako ne bude sporazuma sa Albancima, ta aktivnost bi bila 50,5 odsto i imali bi negativan prirodni priraštaj od 2,69 miliona ljudi, što je za Srbiju neizdrživo i što Srbija ne može da preživi", naveo je Vučić.



Govoreći o investicijama i životnom standardu, kaže da bi uz kompromis uspeli do 2060. da podignemo realni životni standard za 72 odsto u odnosu na današnji, dok u supronot bi taj porast iznosio 29 ili 30 odsto.



Ako želimo da postignemo održivu markoekonomsku stabilnost morali bismo, u varijanti bez kompromisa, da ozbiljno spuštamo prosečne penzije, jer ne bi imao ko da održi penzioni sistem.



"To bi se desilo već za 20 ili 25 godina, a ozbiljne zemlje na takav način sagledavaju svoju budućnost. To bi značilo i neodrživost javnih finansija, značajno podizanje siromaštva i drugo", zaključio je predsednik.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Spremili smo mere protiv Prištine, slede posle Pariza

Vučić: Spremili smo mere protiv Prištine, slede posle Pariza

24.05.2019. 12:51 12:55