Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽESTOK ODGOVOR VUČIĆA OSMANI Predsednik pokazao sliku Srpkinje silovane i ubijene na KiM:"Doveli ste ljude koji ovde ne pripadaju" (video)

22.04.2024. 16:15 18:35
Piše:
Izvor: Tanjug/video

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon obraćanja Vjose Osmani istakao da je njen govor delovao kao neka vrsta "političkog teatra", te zaključio da ništa nije rečeno o tome šta se dogodilo u poslednjih 6 meseci na Kosovu i Metohiji.

- Ovo je neka vrsta političkog teatra. Bio sam u potpunosti fokusiran na izveštaj koji je dala Karolina Zijade, a ovo što smo do sad slušali, bila je kao da je neki sudski proces za suđenja Srbima, ratni proces za nešto što se desilo pre 25 godina, nijedna reč nije rečena o izveštaju šta se dogodilo u prethodnih 6 meseci - rekao je Vučić.

- Doveli ste ljude koji ovde ne pripadaju, ni diplomatskom horu ni savetnicima. Što nas niste obavestili ko će da bude član svake delegacije. Da li zaista verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu, mogu da vam pokažem Maricu Minić iz Bijelog Polja sa Kosova. Ta žena je bila silovana nekoliko puta, a onda zaklana. Ali to nije bila tema našeg današnjeg sastanka, molim vas sledeći put nas barem obavestite, jednog kao osnivača UN, da će neki građani dovesti neki ljudi kako bi krivicu svalili na drugu stranu. I da vas pitam jedno pitanje, jel ste čuli da je Srbija prikazala neke iranske dronove u Srbiji, ja nikada nisam video nikakav iranski dron, to se nije desilo - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da tema današnjeg sastanka nisu bili ratni zločini.

Ovde smo da razgovaramo o izveštaju i mogućim posledicama. O iranskim dronovima, da svi čujete istinu: Nikada u Srbiji niko nije video nikakav iranski dron, to se nije desilo - naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je da je 19.4.2024. bilo tačno 11 godina od Briselskog sporazuma.

- Jedan od potpisnika bila je EU. Iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz tog sporazuma.

Vučić je istakao da Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina i slučajne ili namerne nesposobnosti EU da stvari pomeri sa mrtve tačke, iako je garant tog sporazuma.

- Ovih 11 godina je 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina - naglasio je Vučić.

- Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama - rekao je.

- Ovde se ne poštuju suverenitet i integritet Srbije na način na koji je predodređeno.

- Zaposleni u institucijama koji još uvek tamo rade plaše se od neosnovanog hapšenja od strane režima Aljbina Kurtija.

Predsednik je ukazao i na to da je Priština ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, a što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

 



Ukidanje dinara na KiM-kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba

NJUJORK: -Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM. Predsednik Srbije je to izjavio u Njujorku tokom svog izlaganja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

Predsednik Srbije je rekao da mera ukidanja upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

"Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja", rekao je Vučić. On je dodao da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

"Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge", rekao je Vučić.


- Potezi prištinskih vlasti pogađaju svakog pođednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmerene ka kreranju Velike Albanije - rekao je Vučić.

- Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađen. Istovremeno konstantna represija, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika.


Pucali, hapsili i otimali imovinu SPC - svet ćuti!

Predsednik Vučić je podsetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine Srpske Pravoslavne Crkve.

- Preoravanje i uništavanje srpskih groblja, onemogućavanje isplata plata i penzija Srbima na KiM, sredstva za finansiranje narodnih kuhinja i drugih prihoda, kao i mnogi napadi na srpsku decu, pokušaj ubistva jedanaestogodišnjeg dečaka i njegovog rođaka, kao i napad na pravoslavne objekte. Ne možemo da nabrojimo koliko je događaj u Banjskoj bio u medijima, a nijedan mali procenat teza nije iskorišćen da se pomene vojnik Vljose Osmani, koji je na srpski Božić pucao na dečaka. Ponekad se pitamo, da li činjenica da je optužen za manji prekršaj ima to što su žrtve Srbi? - rekao je Aleksandar Vučić.

(Kurir.rs/Preneo: D. P.)


Predsednik je podsetio i na upad ROSU u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku.

- Od 8. februara 2024 do danas održano je pet razgovora, jedini opipljiv ishod ovih napora bilo je izlaganje pravih motiva Prištine. Glavni pregovarač i Kurtijev partner u progonu potvrdili su da njihove namere da ukinu dinar jesu namere da potpuno iskorene srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohijii. On je ostao posvećen Velikoj Albaniji i toj hegemoniji. Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađivan.

- Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda - rekao je Vučić.

Skandal na sednici Saveta bezbednosti UN

Vjosa Osmani dovela je žene na sednicu da svedoče o navodnim srpskim zločinima silovanja.

Šamar za Prištinu

Ispred mesta gde sedi predsednik Srbije Aleksandar Vučić piše Srbija, dok ispred Vjose Osmani stoji tabla na kojoj piše - Vjosa Osmani. Šamar za Prištinu odmah na početku sednice SB UN još jedan je pokazatelj da tzv. Kosovo nije država.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavlja specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolina Zijade.

(Kurir.rs)

Autor:
Pošaljite komentar