Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Petković: U Kosovskoj Mitrovici još uvek napeto

29.03.2018. 09:44 09:49
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

BEOGRAD: Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je učestvovao na sastanku predstavnika 10 srpskih opština na KiM, kaže da je atmosfera u Kosovskoj Mitrovici još uvek napeta i da se nakon upada jedinica ROSU oseća naboj, emocija, neugodnost i strah.

Petković je ukazao da su iz Prištine istog dana kada je hapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, stizale nove provokacije i pretnje hapšenjima svih onih koji budu učestvovali u formiranju Zajednice srpskih opština. 



''''Ispada da su se osmelili nakon događaja u Mitrovačkom dvoru i sada nastavljaju u istom tempu. Međutim, ideja da se ponovo okupimo u Mitrovačkom dvoru govori o tome da to nikada neće biti mesto našeg poraza već će biti mesto odbrane našeg dostojanstva i časti'''', rekao je Petković za Pink.



On je naglasio da srpski zvaničnici ne moraju da traže dozvolu da uđu na KiM , već da se samo šalju informacije o mestu i vremenu posete da bi se napravila bezbednosna procena posete.



''''Kad sam juče krenuo u Mitrovački dvor, držali su me na Jarinju sat vremena i pitali su me gde mi je najava. U poslednje dve godine sam najmanje 50 puta prešao prelaz na Jarinju i nikad mi ništa nije bilo potrebno. Držali su me do 12.45 kada je počeo sastanak i onda su me pustili'''', ispričao je Petković.



On je dodao da su odbornici 10 opština saglasili da će krenuti u formiranje ZSO onako kako je dogovoreno u Briselu. Ponovio je da je prošlo pet godina i da ZSO nije formirana i da je Srbija ispunila sve obaveze.Navode prištinskih medija da grb i logo ZSO liči na ''''četiri S'''', Petković je nazvao najsitnijim provokacijama sa albanske strane. 



''''Na čiji znak treba da liči, da li mi treba da formiramo zajednicu albanskih opština. To sve govori da oni nikada nisu imali želju da se formira ZSO'''', rekao je Petković.

Todić: Narod nije uplašen, ali jeste uznemiren



BEOGRAD:  Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da je najvažnije da prilikom napada jedinica Rosu u ponedeljak, nije bilo žrtava, kao i da narod nije uplašen, mada je uznemiren.



On je za RTS istakao da ostanak naroda na KiM zavisi od povezanosti sa Vladom Srbije i da je nezamisliv bez podrške iz Beograda."Navikli smo na ovo i stalne provokacije Prištine. Četrnaestog januara prošle godine došle su jednice sa oklopnim vozilima, i 25. jula 2011, kad je nastala kriza kada su usledile barikade, isto su došle jedinice ROSU", rekao je Todić za RTS.



Prema njegovim rečima, to je bio još jedan događaj u martu "mesecu koji nikada ljudima na Kosovu nije donosio dobro".On je kazao da je i on dobio udarce od jedinica ROSU koje su ga udarale puškom i šutirale.



"Treći je dan od nemilih događaja. Neshvatljivo je da neko primeni toliku silu i brutalnost prema legitimno izabranih predstavnika koji su samo hteli da razgovaraju o svakodnevnim problemima", rekao je Todić.Kako se navodi, Leposavić je najveća opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i prva je posle adminastrtivnog prelaza Jarinje, zbog čega su njeni meštani već dva puta prvi na udaru kosovskih jedinaca ROSU pri njihovim upadima na sever pokrajine.



U toj opštini rade tri fakulteta, više škole, dve fabrike. "Svima nama prisustvo mladih koji pohađaju fakultete mnogo znači, dolaze sa celog Kosmeta i centralne Srbije", rekao je predsednik opštine Leposavić.

Ambasada SAD pozorava:  Oprez na Kosovu, mogući napadi



PRIŠTINA: Američka ambasada na Kosovu upozorila je svoje državljane na povećani rizik od terorističkih napada na Kosovu, posebno za vreme uskršnjih praznika.



Kako se navodi na sajtu američke ambasade u Prištini, američki državljani bi trebalo da budu oprezni tokom događaja vezanih za proslave pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.



Ambasada je u upozorenju naglasila da ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, verske objekte i druge "lake" mete, zbog čega je posebno važan oprez na navedenim mestima.



Američkim državljanima koji dolaze na Kosovo, ili se već nalaze tamo savetuje se da se ne ističu u javnosti i da ne privlače pažnju na sebe kao Amerikanci, da promene vreme i rutu kretanja da ne bi bili predvidiva meta za kriminalce i teroriste, i da kada se nalaze na javnom mestu obrate pažnju na okruženje, pre svega na izlaze u slučaju opasnosti i službe bezbednosti. 



Osim toga, savetuje im se da izbegavaju javna okupljanja i demonstracije, a da ukoliko se slučajno zadese na njima odmah napuste tu oblast.



Savetuje im se i da budu oprezni na lokacijama gde ima dosta turista, da prate lokalne medije, radijske i televizijske vesti i instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata. 



Ovo upozorenje američke ambasade izdato je u sredu, dva dana nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Autor:
Pošaljite komentar
Rusija i SAD: Osuđujemo incident u Kosovskoj Mitrovici

Rusija i SAD: Osuđujemo incident u Kosovskoj Mitrovici

27.03.2018. 23:44 23:44
Vučić i Skot:  Provokacije i upotreba sile neprihvatljivi

Vučić i Skot:  Provokacije i upotreba sile neprihvatljivi

28.03.2018. 14:12 14:16
Vučić: Najvažniji nam je mir i sigurnost, više nema "obe strane"

Vučić: Najvažniji nam je mir i sigurnost, više nema "obe strane"

27.03.2018. 22:56 23:14