Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pavlopulos: Za Grčku je Srbija u Evropi   

02.10.2017. 16:29 17:28
Piše:
Izvor: Tanjug (Sava Radovanović)

BEOGRAD: Srbija i Grčka danas sarađuju imajući u vidu velike vrednosti i ciljeve - u cilju bezbednosti, stabilnosti, međunarodnog legitimiteta, posebno u našem regionu, i to su osnovi na kojima se zasniva naša saradnja, poručio je predsednik Grčke Prokopios Pavlopulos u obraćanju pred Skupštinom Srbije.

On je naznačio da ovaj region treba da bude područje stabilnosti, bezbednosti i poštovanja međunarodnog legitimiteta.

Pavlopulos je istakao da je saradnja Srbije i Grčke danas posebno značajna, u osetljivo vreme za Evropu i svet, a posebno za ovaj region i da je ta saradnja zasnovana na borbi za dva velika ideala - slobodu i nezavisnost naših naroda.

Tako su počeli da se razvijaju naši odnosi i tako je Grčka stala uz Srbiju kada joj je bila potrebna, rekao je Pavlopulos i dodao da dve zemlje imaju dugogodišnje prijateljstvo, te da se ove godine obeležava 150. godišnjica od potpisivanja sporazuma o prijateljstvu i saradnji dve zemlje.

On je rekao da i danas imamo zajednički put u regionu, na Balkanskom poluostrvu, područje koje je značajno za celu Evropu.

Mi to znamo i moramo biti svesni vizije koju imamo, jer je ona iznad nas samih kao naroda. Zato danas sarađujemo imajući u vidu velike vrednosti i ciljeve - sarađujemo u cilju bezbednosti, stabilnosti, međunarodnog  legitimiteta, posebno u našem regionu i to su osnovi na kojima se zasniva saradnja, rekao je Pavlopulos.

Grčki predsednik je istakao da ovaj region treba da bude područje stabilnosti, bezbednosti i poštovanja međunarodnog legitimiteta.

Zato su naši odnosi izuzetni i postaju sve bolji, a to je potvrdio i prvi  sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke održan u julu, koji potvrđuje saradnju na najvišem nivou, rekao je Pavlopulos.

Pavlopulos je zahvalio na ukazanoj časti da se obrati u Skupštini Srbije, gde je, kako je rekao, govorio iz srca, bez formalnosti, uz poštovanje koje priliči srpskom narodu, velikom narodu koji sada vodi borbu kako bi zaštitio svoj interes, istoriju i perspektivu za priključenje velikoj evropskoj porodici.

Grčki predsednik je naznačio da se sva rešenja moraju nalaziti poštujući međunarodno pravo koje se ne sme selektivno primenjivati, kao i evropske vrednosti i pravila.

U tom smislu Pavlopulos je ponovio da Grčka nema ništa protiv pridruživanja Turske ili Makedonije, ali moraju da poštuju pravila EU, granice, principe, a takođe je to rekao i za Albaniju navodeći da ona mora da poštuje ljudska prava koja su tekovina EU.

On je ponovio da Grčka pruža punu podršku Srbiji u očuvanju njenog integriteta i suvereniteta.

Poručio je građanima Srbije da ne odustaju od evropskih principa, da ne podležu pritiscima, ali i da je otvaranjem poglavlja u pregovorima sa EU Srbija bliža Evropi, a da je za Grčku Srbija već u Evropi.

Pavlopulos je na kraju obraćanja poželeo parlamentarcima i svim građanima Srbije da sledeći predsednik Grčke koji bude govorio u Skupštini Srbije to bude učinio u zemlji koja je punopravni član Evropske unije.

Sastanak sa predsednicom Parlamenta: Poštovati međunarodno pravo

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa Pavlopulosom, a na sastanku su istakli značaj poštovanja međunarodnog prava, posebno u kontekstu novih izazova s kojima se suočava Evropa posle referenduma u Kataloniji.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi tradicionalno veoma dobri, zasnovani na čvrstom prijateljstvu i istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda.

Gojković i Pavlopulus su naglasili da dve zemlje imaju prijateljske odnose već 150 godina, i izrazili spremnost na njihovo dalje unapređenje i u tom kontekstu istakli značaj redovnog političkog dijaloga i razmene poseta na visokom i najvišem nivou.

Gojković je istakla spremnost parlamenta da doprinese unapređenju sveukupne bilateralne saradnje i ocenila dosadašnju međuparlamentarnu saradnju kao veoma dobru, uz intenzivne i redovne razmene poseta na najvišem nivou, na nivou radnih tela, kao i poslaničkih grupa prijateljstva. 

Predsednica Parlamenta je istakla da je potpisivanjem Memoranduma o uspostavljanju Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Parlamenta Grčke, u aprilu ove godine, ta saradnja podignuta je na još viši nivo.

Gojković je Grčkoj zahvalila na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a time i međunarodnog prava, što je posebno važno u kontekstu novih izazova sa kojima se Evropa u tom pogledu.

Ona je zahvalila na iskrenoj podršci Grčke evropskom putu Srbije, kome je naša zemlja posvećena.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić i Pavlopulos o strateškom partnerstvu dve zemlje

Vučić i Pavlopulos o strateškom partnerstvu dve zemlje

02.10.2017. 11:17 13:03
Pavlopulos novi predsednik Grčke

Pavlopulos novi predsednik Grčke

19.02.2015. 09:50 09:40