Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KAKO SU GLASALI VOJVOĐANI Prema preliminarnim rezultatima koalicija oko SNS odnela pobede širom pokrajine; SVM najjači u Adi, Senti i Kanjiži

03.06.2024. 11:44 12:21
Piše:
Izvor: Dnevnik

Izbori za odbornike lokalnih skupštine održani su juče u svim gradovima i opštinama koji pripadaju severnom, zapadnom ili južnobačkom upravnom okrugu kao i gradovima Novom Sadu, Subotici i Somboru, osim u Kuli gde su održani 2022. godine.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne straneke osvojila je najviše glasova u većini mesta u Vojvodini, i to uglavnom nadpolovičnu većinu. Savez Vojvođanskih Mađara osvojio je najviše glasova u opštinama Senta, Ada i Kanjiža.

Lista "SVM – dr Balint Pastor" osvojila 45,31 odsto glasova u Senti

Na trideset dva biračka mesta u opštini Senta do 20 časova glasalo je 42, 27 odsto građana. Oni su birali dvadeset devet odbornika za skupštinu opštine Senta.

Lista "Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor" osvojila je 45,31 odsto glasova i 14 odborničkih mesta. Lista "Aleksandar Vučić – Senta sutra" osvojila je 30,71 odsto glasova i 9 odborničkih mesta. Lista "Grupa građana Zajedno za bolju Sentu – Žofia Sabo Dekanj" osvojila je 8, 25 odsto glasova i dva mandata. Lista "Senta zaslužuje više! – Goran Jovanović – Jožef Šandor (Narodni pokret Srbije, Mađarski pokret, DZVM), osvojila je 11, 27 odsto glasova i tri mandata. Lista "Senta Senćanima – Rac Sabo Laslo" osvojila je 4, 46 odsto glasova i jedan mandat.

Pravo da iskažu izbornu volju imalo je 19562 građana.

U Adi je lista "Aleksandar Vučić – Ada sutra – Zoltan Bilicki" osvojila 62,9 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, koji su objavljeni na sajtu opštine Ada, na dvadeset devet biračkih mesta do 20 časova glasalo je 53,1 odsto birača.

Oni su birali dvadeset devet odbornika za skupštinu opštine Ada.

Lista "Aleksandar Vučić – Ada sutra – Zoltan Bilicki" osvojila je 62, 9 odsto glasova i 19 odborničkih mesta. Lista "Savez vojvođanskih Mađara – Jožef Tobiaš" osvojila je 32,9 odsto glasova i 9 mandata.  Lista "Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – Aron Čonka" osvojila je jedan mandat i 4,2 odsto glasova.

Pravo da glasa na ovim lokalnim izborima imalo je 14.533 građana.

SVM u Kanjiži osvojio 65,52 odsto glasova

U birački spisak opštine Kanjiža upisano je 20946 birača. Na lokalnim izborima glasalo je 47,60 odsto građana na trideset četiri glasačka mesta.

Oni su na ovim lokalnim izborima birali dvadeset devet odbornika za skupštinu opštine Kanjiža. Lista "Savez vojvođanskih Mađara, dr Balint Pastor" dobila je 65,52 odsto glasova i 19 mesta u lokalnom parlamentu. Lista "Aleksandar Vučić – Kanjiža sutra" dobila je 27, 59 odsto glasova i 8 odborničkih mesta. Lista "Biram Kanjižu – Vladimir Hajder, Pokret slobodnih građana" osvojila je 6,90 odsto glasova i 2 odbornička mesta, objavljeno je na sajtu opštine Kanjiža.

U Kikindi koalicija "Aleksandar Vučić – Kikinda sutra" osvojila 66,14 odsto

Na osnovu kompletno obrađenih podataka Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kikindi, na lokalnim izborima u najvećem gradu na severu Banata zabeležena je izlaznost od 50,01 procenat što su 23.443 glasa.

Najviše mandata – 28 osvojila je koalicija Aleksandar Vučić – Kikinda sutra sa 66,14 procenata, odnosno 15.506 glasova.

Koaliciji Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć osvojila je 3.388 glasova, odnosno 14,45 procenata i šest mandata. Koaliciji Biram borbu- Biram Kikindu pripala su tri mandata sa 1.774 glasa, odnosno 7,57 procenata. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1.415 glasova, odnosno 6,04 procenta i dva mandata.

U trci za ulazak u Gradski parlament i 39 mesta učestvovala su 142 kandidata sa pet izbornih lista. Pravo glasa imao je 46.881 građanin. Bilo je otvoreno 60 biračkih mesta.

SNS ubedljivo  u Novom Kneževcu

Na lokalnim izborima za odbornike skupštine opštine Novi Kneževac, lista "Aleksandar Vučić - Novi Kneževac sutra" osvojila je 57,19 odsto glasova i 19 odborničkih mandata.

Lista "Savez vojvođanskih Mađara, dr Balint Pastor" osvojila je 29,56 odsto i 10 odborničkih mandata. Lista "Biram borbu - Novi Kneževac protiv nasilja" osvojila je 8,11 odsto glasova i dva odbornička mesta.

Pravo glasa imalo je 8.518 građana upisanih u birački spisak. Svoje pravo do 20 časova iskoristilo je 4675 birača, odnosno 54, 9 odsto. Oni su glasali na dvadeset dva biračka mesta.

U Pančevu koalicija oko SNS-a odnela pobedu

Birališta u Pančevu zatvorena su u 20 časova a oni koji su se u to vreme našli na biračkim mestima mogli su da završe glasanje. Izlaznost u Pančevu bila je oko 48 procenata, što je manje nego na prethodnim izborima kada je izlaznost bila 61 procenat. Prema preliminarnim rezultatima od broja izašlih 64,6 odsto osvojila je lista "Aleksandar Vučić Pančevo sutra".

Izbori su protekli bez većih nepravilnosti kažu u gradskoj izbornoj komisiji.

Inače u Pančevu ovoga puta pravo glasa imalo je nešto više od je 106 hiljada 190 građana. Oni su mogli na 79 biračkih mesta da glasaju za jednu od 5 lista koje se bore za 70 odborničkih mesta u lokalnoj skupštini.

SNS- u najviše glasova i u Zrenjaninu i to 61,19 odsto glasova

Prema prvim preliminarnim rezultatima lista "Aleksandar Vučić Zrenjanin sutra" osvojila 61,19 odsto glasova.  

Na teritoriji Grada Zrenjanina danas se glasalo na 74 biračkih mesta.

Ukupno je upisano 99.463 birača, koji su mogli glasati za jednu od pet izbornih lista za izbor odbornika u gradskoj Skupštini.

Skupština grada Zrenjanina ima 67 odborničkih mesta, za koje se na današnjim Lokalnim izborima nadmetalo 253 kandidata i kandidatkinja.

Pobeda liste ‘’Aleksandar Vučić – Bačka Palanka sutra" u Bačkoj Palanci

Prema preliminarnim rezultatima, na lokalnim izborima u opštini Bačka Palanka, lista broj 1 – ‘’Aleksandar Vučić – Bačka Palanka sutra'', osvojila je 65, 56 % glasova i 30 mandata.

Lista broj 4 – ''Ujedinjena opozicija Bačke Palanke – Biraj bolje'', koju čine (Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Nova demokratska stranka Srbije, Zeleno – levi front, Novo lice Srbije), osvojila je 17, 26 % glasova i 8 mandata.

Lista broj 3 – ''Dr Vojislav Šešelj – SRS'', osvojila je 7, 86% glasova i 3 mandata.

Na lokalnim izborima u opštini Bačka Palanka, od ukupno 45. 038 upisanih birača, glasalo je njih 21. 967, što predstavlja izlaznost od 48, 77%.

U Subotici 51,28 odsto glasova osvojila lista  Subotica sutra

Na lokalnim izborima u Subotici, 51,28 odsto glasova osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Subotica sutra" koju predvodi Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima, čime je ostvarila apsolutnu većinu.  

Na osnovu njihovih podataka, od 42 odsto izašlih birača, više od 25.000 građana glasalo je za ovu listu.

Na drugom mestu, po njihovim podacima, jeste Savez vojvođanskih Mađara sa 27,3 odsto glasova, odnosno više od 13.700 birača.

Na trećem mestu, po istom izvoru, jeste lista „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković" sa 15,29 odsto glasova, odnosno više od 7.700 birača.

Na četvrtom mestu, po analizi liste oko SNS, jeste lista „Za pravednu Suboticu" koju predvodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini sa 4,32 odsto glasova, odnosno nešto manje od 2.200 birača.

Raspodela mandata, po analizi ove liste izgledaće ovako: koalicija oko SNS 35 odbornika, SVM 19, Subotica protiv nasilja 10 odbornika, a koalicija oko DSHV 3 mandata.

Ispod cenzusa ostala je preostala lista „Za kulturnu Suboticu", sa osvojenih 913 glasova, odnosno 1,81 odsto.

Ubedljiva pobeda SNS-a u Somboru

Prema informacijama koje smo dobili u štabovima političkih stranaka, a koje su učestvovale na somborskim lokalnim izborima, gde je izlaznost bila 43,5%.

Lista Aleksandar Vučić - Sombor sutra osvojila je 20.706 glasova ili 68% birača, što se ocenjuju kao istorijski rezultat u odnosu na 2020. godinu.

Lista SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA - DR BALINT PASTOR osvojio je 4 mandata ili 6,38 glasova, zadovoljni su i to je više nego 2020. godine

Lista ZA PRAVEDNI SOMBOR! – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI – TOMISLAV ŽIGMANOV/ ZA PRAVEDNI SOMBOR! – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI – TOMISLAV ŽIGMANOV – nije imala svoje predstavnike niti izborni štab, te se nadaju da će biti na 3%.

Lista „GRAĐANSKI FRONT - STOP LUDILU osvojila je 3,20 procenata birača ili 2 odbornika.  

 Lista BIRAM SOMBOR BEZ NASILJA - Bogdan Nikolić, nosilac liste saopštio da su dobili oko 20% ili 12 mandata, što smatraju zadovoljavajućim rezultatom.

Lista Sremska Mitrovica sutra pobedila sa 61 odsto glasova

Na osnovu 70 odsto obrađenih glasačkih listića na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici, 61 odsto glasova pripalo je koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke, izjavio je nosilac liste "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" Branislav Nedimović.

On je rekao da je lista "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" odnela ubedljivu pobedu sa 61% glasova, što je više od 20.000 glasova.

-Zahvalio bih se građanima koji su nam pružili ovakvo poverenje. Hteo bih da se zahvalim i čestitam i ostalim akterima koji su učestvovali u izbornom procesu, na fer utakmici - rekao je Nedimović.

Dodao je da misli da će u gradski parlament ući četiri liste od šest, ali da je to na osnovu 70% obrađenog materijala.

Prema njegovim rečima, od 68.599 upisanih birača u Sremskoj Mitrovici, svoje biračko pravo iskoristilo je njih 50,1 odsto.

Ruma sutra ubedljivo najviše glasova

Na teritoriji Opštine Ruma prema podacima koje ima Sremska Televizija lista “Aleksandar Vučić-Ruma sutra” na 71% posto obrađenog materijala osvojila je 51,7% glasova.

Dnevnik, RT Vojvodine

Autor:
Pošaljite komentar
IZLAZNOST NA BIRAČKIM MESTIMA U GRADOVIMA VOJVODINE: Na glasanje izašlo od 40 do 50 posto građana sa pravom glasa

IZLAZNOST NA BIRAČKIM MESTIMA U GRADOVIMA VOJVODINE: Na glasanje izašlo od 40 do 50 posto građana sa pravom glasa

02.06.2024. 21:09 21:20
(UŽIVO) ZAVRŠENO GLASANJE: U NOVOM SADU DO 18 ČASOVA GLASALO 40,96 ODSTO GLASAČA; Šijakov: Nema informacija o neregularnostima

(UŽIVO) ZAVRŠENO GLASANJE: U NOVOM SADU DO 18 ČASOVA GLASALO 40,96 ODSTO GLASAČA; Šijakov: Nema informacija o neregularnostima

02.06.2024. 18:39 20:11