Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OTVORENA SPOMEN-SOBA U KAĆU Gradonačelnik Đurić: Večna zahvalnost HEROJIMA S KOŠARA što su Srbiju voleli više od sebe (FOTO, VIDEO)

11.04.2024. 19:08 19:35
Piše:
Izvor: Dnevnik (Vanja Fifa)

Spomen-soba posvećena herojima s Košara otvorena je večeras u Domu penzionera u novosadskom prigradskom naselju Kać, a povodom obeležavanja 25 godina od početka bitke na Košarama 1999.  godine kada su pripadnici Vojske Jugoslavije 67 dana branili državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK na teritoriju Srbije iz pravca Albanije.

Gornji sprat prostora Doma ustupljen je za potrebe rada Udruženja veterana sa Košara koji je obišao gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i razgovarao sa članovima Udruženja veterana 53. graničnog bataljona koji su ga sproveli i pokazali izložene fotografije vojnika koje su nastale 1999. godine na Košarama i potom su prostorije osveštane.

Otvaranju spomen – sobe, u organizaciji Udruženja veterana 53. graničnog bataljona, osim gradonačelnika Đurića, pukovnika u penziji Duška Šljivančanina, tadašnjeg komandanta 53. graničnog bataljona na Košarama i ratnog komandanta karaule Košare i zamenika 53. graničnog bataljona, penzionisanog potpukovnika Dragutina Dimčevskog, prisustvovali su i porodice poginulih, članovi Udruženja, veterani, sveštenstvo i građani kao i izaslanik vojske Ruske Federacije, dok je minutom ćutanja odata pošta stradalima i  upriličen je kulturno-umetnički program.

Đurić je, obraćajući se okupljenima, istakao da se o podvizima pripadnika Vojske Srbije, u vreme zločinačke NATO agresije, ne sme da se ćuti, jer su ti heroji svojim delima zadužili celu Srbiju, te da im dugujemo  večnu zahvalnost što su Srbiju voleli više od sebe kao i da je potrebno da se potrudimo da svi budući naraštaji o tom junaštvu znaju istinu i da je prenose dalje.

- Okupili smo se kako bismo na jedan dostojanstven način, uz prisustvo sveštenih lica, otvorili jednu Spomen-sobu posvećenu herojima s Košara i čuli poruke pukovnika Šljivančanina i potpukovnika Dimčevskog, koji će nam verodostojno, svojim svedočenjima, preneti važan deo naše bliske istorije. Bogatiji za ta saznanja, saznanja o herojskoj borbi, osvetlećemo sebi, svojoj državi i narodu put za bolju budućnost – poručio je Đurić i dodao da je potrebno pričati o tim događajima ma koliko vremena da je pošlo od njih. - Kada se kaže Košare, prve misli su snaga, vera i borba onih koji su stradali na braniku otadžbine. Oni su bili živi zid, neprobojna brana nabujaloj sili zla koja je pretila da sruši sve srpsko pred sobom. Oni su branili Srbiju, ne mareći za svoj život, očiju uprtih u viši cilj. Agresoru nije pošlo za rukom da dođe do pobede, a Srbija je uspela da se odbrani.


Osnovna škola na Jugovićevu zvaće se po  herojima sa Košara

Đurić je naglasio da država vodi računa o preživelim borcima, ali i o čuvanju sećanja na poginule. Istovremeno Grad Novi Sad se trudi da izađe u susret svim zahtevima vojnika sa Košara.

On je podsetio da u Novom Sadu  jedna ulica nosi naziv po herojima sa Košara i najavio da će se Grad zalagati da nova osnovna škola na Jugovićevu, koja je u izgradnji a koju će pohađati 500 dece, dobije naziv po toj bici.


U rejonu Košara poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, a prema Đurićevim rečima činjenica da se javno razgovara o Košarama i organizuju tribine, govori o tome da su se u prethodnoj deceniji stvari promenile na bolje.

- Ukupno 108 junačkih gromada ušlo je u istoriju na svojoj poslednjoj straži i sačuvalo je Srbiju. Najmanje što možemo da uradimo jeste da se sećamo njihovih podviga i da nikada ne dozvolimo da neko nipodaštava ni pedalj naše zemlje, jer ona je nama sveta – rekao je Đurić. - Sada šaljemo jasnu poruku da nije sramota biti patriota i voleti svoju otadžbinu, da treba da smo ponosni na one koji su branili našu slobodu. Tako je od kad nas vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer od tad bitka na Košarama nosi prefiks ponosa. Zahvaljujući predsedniku, Srbija je pored istorijskih uspeha, doživela i skidanje mnogih stega i obmana. Povez s očiju je skinut, lažna slika koja je plasirana javnosti, dolaskom slobode u Srbiju, dolaskom istinske demokratije, razbijena je i sada je na nama da to očuvamo. Četvrt veka posle krvave bitke, sa sigurnošću znamo da su oni naši pobednici. Pamtićemo i pominjati sve one koji su ostavili svoje otiske čizama na Košarama, a svi oni iz besmrtnog bataljona, koji su dali ono najvrednije što su imali, svoj život, živeće večno u našim sećanjima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

 Šljivančanin je kazao je da „kada se nešto dobro uradi onda  je mnogo zaslužnih a malo je pohvaljenih".- Zato želim da se zahvalim gradonačelniku Đuriću i meštanima Kaća za ustupljene prostorije koje će služiti ne samo da se okupljamo već i da budu organizovani skupovi na razne teme i da đaci lokalne škole dolaze u posetu.  Vodili smo se idejom da prostorije budu van Beograda, što se pokazalo kao izvrsna odluka- rekao je Šljivančanin.- Polako ratni veterani treba što manje da govore jer je došlo vreme da o svemu onome što se 1998. i 1999. godine dešavalo uče deca, pišu pesnici i da se peva o tome i snimaju filmovi.  

 

Dimičevski je naglasio je da će prostoriji biti dom ne samo Udruženja veterana 53. graničnog bataljona nego svih građana. On je kazao da je na ovaj datum, pre 25 godina imao najveće gubitke -osam poginulih i deset ranjenih među kojima je bio i Duško Šljivančanin.

 

- Bitka na Košarama je simbol borbe gde jedna mladost pokazala herojstvo i odbranila je. Ona za mene pretstavlja okosnicu svih bitaka i ona i danas traje - poručio je Dimčevski. - Svaki dan je bio težak ipak najteže je bilo od 9. do 11. aprila kada je manji broj naših boraca uspeo da zaustavi terorističke snage OVK podržane NATO avijacijom i albanske vojske. Najteži napadi bili su na Uskrs, kao i 6.juna na Đurđevdan.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
HEROJU SA KOŠARA, IVANU VASOJEVIĆU, OTKRIVENA TABLA Vučević odao počast

HEROJU SA KOŠARA, IVANU VASOJEVIĆU, OTKRIVENA TABLA Vučević odao počast

11.04.2024. 13:27 13:36