Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Otvorena kuća bana Jelačića – Vučić: Samo dijalogom možemo graditi poverenje

16.10.2020. 19:20 19:25
Piše:
Izvor: TANJUG/ JAROSLAV PAP

NOVI SAD : Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prisustvovali su večeras u Petrovaradinu, svečanom otvaranju spomen doma bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).    

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV Jasna Vojnić...

Vučić je izjavio da je želja Srbije bila da pokaže, na najkonkretniji način, da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i neko čija je Srbija domovina.

Predsednik Srbije kaže da za odnose Srbije i Hrvatske teško da može da se kaže da su ikada bili sjajni.

"Još od vremena rođenja bana Jelačića, tokom 19. veka, u vreme Prvog, Drugog svetskog rata, sukoba 90-ih... Teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo, da nađemo isto mišljenje i stav", ukazao je on.

Vučić je rekao da ne misli da je to naročito važno, te da u ovom trenutku imamo preča i važnija posla u budućnosti.

"Da dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge da ponekad uđemo u cipele onog drugog i razumemo šta oni drugi osećaju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima moramo da poštujemo pravo drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Kako je rekao, bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, neophodno je da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba da gradimo budućnost.

"Zato je bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrenemo jedni drugima, radimo zajedno da će rezultati biti ubedljivo bolji”, naglasio je Vučić.

Rekao je da je za Srbiju važno da je jedan deo malih problema uspela da reši, te podsetio na uspešno očuvanje hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podrška Društvu “Jelačić” iz Petrovaradina, obnova Doma kulture u Tavankutu, most u Monošturu.

"Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost", dodao je on.

Rekao je da će u skladu sa zahtevom hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, iako se ne mogu praviti paralele sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, ni po broju ni po procentu, Srbija izaći u susret i u dogovoru sa Hrvatskim nacionalnim većem, pokušati da pronađe dobra mesta na kojima će upravo Hrvati, bilo sa severa Srbije ili bilo kog drugog dela moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine, obezbede bolju poziciju svojoj zajednici.

Vučić je kazao da će država, spremna da učestvuje u renoviranju ovog prostora kako bi postao velelepno mesto okupljanja Hrvata, biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture HNV I hrvatske zajednice.

Radman: Da izgradimo bolje odnose između Hrvatske i Srbije

Radman je izjavio da ovaj događaj može postati simbol želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Radman je izrazio uverenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dve države mogu da reše sva otvorena pitanja.

"Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovde, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih", naglasio je Radman.

Kaže da je Jelačić najvažnija osoba u istoriji Hrvatske i da je njegova kuća, gde se rodio u Petrovaradinu, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome.

"Uveren sam da će to doprineti očuvanju savremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog istorijskog nasleđa".

Radman dodaje da je spomenik Banu Jelačiću jedan od simbola Zagreba i Hrvatske.

Takođe, ukazuje da manjine moraju da budu spona i mostovi koji će ojačati odnose dve države.

"Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu sa privrednim i socijalnim mogućnostima", naglasio je on.

 

 

Autor:
Pošaljite komentar