Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ORBAN U REPUBLICI SRPSKOJ: Gde god da žive Srbi i Mađari su uvek susedi

05.04.2024. 11:59 12:14
Piše:
Izvor: TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJA LUKA: Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas  da je odlikovanje koje je primio u Banjaluci izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja.

"Dragi Milorade, dame i gospodo, odlikovanja su uglavnom znak poštovanja. Naravno, i ovo je znak poštovanja za mene, ali je još više nešto, što je moj prijatelj Milorad rekao prethodnih minuta, da je to i izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja", rekao je Orban nakon što mu je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio najviše odlikovanje Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici.

On je istakao da ne smatra to samo jednim državnim aktom nego da tu ima emocija i poverenja, kao optimizma u odnosu na zajedničku budućnost.

Orban je rekao da dugo posmatra Srbe i da se seća kako je bilo biti Srbin u vreme biše Jugoslavije.

On je istakao da poštuje način na koji Srbi traže i pronalaze svoje mesto u moderno doba.

"Srbi i Mađari gde god živeli su susedi, jer iako naše države nisu susedne naši narodi jesu", rekao je Orban.

On je istakao da je uvek podržavao Srbe jer je stekao uverenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna, prenela je Srna.

Bez Srba nema zdrave EU, ni bezbednosti i stabilnosti

Orban je poručio da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbednosti i stabilnosti.

Orban je, nakon što mu je uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju.

On smatra da proširenje EU treba da ide u pravcu juga, pa onda ka istoku, prenela je Srna.

Orban je poručio da je Republika Srpska deo Evrope koji u budućnosti mogu da imaju najbrži rast i da Evropa može da pomogne u tome.

"Ima političkih kriza, ekonomskih poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je iz aspekta Mađarske veoma značajan", rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je dodao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji koja se ogleda u isporučavanju poljoprivredne opreme koja bi trebala da unapredi agrarni sektor Srpske.

"Trebalo bi da otvorimo i jedno novo poglavlje, takozvanu narodnu diplomatiju. Krak mađarskih auto-puteva u ovom pravcu će biti uskoro završen sve do hrvatske granice i, ako Hrvati završe svoj deo puta, to znači da ćemo postati pravi susedi. Rado ćemo dolaziti do vas", istakao je Orban.

Glas Mađarske se čuje

Predsednik Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je poseta zvaničnika Mađarske važan dan za Srpsku, jer slavi dolazak prijatelja koji žele da sarađuju.

"Postigli smo danas osnovni dogovor da utičemo na naše saradnike da se češće sastaju. Iza nas ostaje veoma uspešna saradnja u oblasti poljoprivrede, realizaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kojem je uručio najviše odlikovanje Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici.

On je istakao da Srpska i Mađarska razvijaju projekte i u oblasti obrazovanja i da će ove godine na fakultetima u Srpskoj biti organizovano izučavanje mađarskog jezika, prenela je Srna.

Dodik je kazao da ceni napore mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove zemlje da bude osiguran pravedan i miran svet.

Predsednik Srpske je kazao da se glas Mađarske čuje jer upućuje na realne odnose i potrebu da rat u Ukrajini bude što pre prekinut.

"Hvala vam za napor koji ste učinili da BiH, a time i Republika Srpska bude prepoznata kao ona koja dobija pregovarački status. Hvala vam za prepoznavanje problema koje ovde imamo. Jednako kao što ste malopre rekli, tako smo i mi verovali da pregovarački status znači prepuštanje procesa pridruživanja domaćim snagama, odnosno kada treba da prestane uticaj stranaca", naveo je Dodik. On je ocenio da svet koji nije stabilan traži lidere.

"Vidimo da Evropa ima deficit liderstva i da vaše prisustvo vraća poverenje da je moguće da se dobiju lideri koji mogu da nose značajne procese. U tome je naša nada prema vama i politikama koje vodite. Nastavićemo da sarađujemo na najbolji način i zahvalan sam Orbanu i mađarskoj delegaciji za dolazak u Srpsku“, zaključio je Dodik.

Autor:
Pošaljite komentar
DODIK SA ORBANOM U BANJA LUCI: Srpska slavi dolazak prijatelja; Srpska neće dozvoliti da izgubi imovinu

DODIK SA ORBANOM U BANJA LUCI: Srpska slavi dolazak prijatelja; Srpska neće dozvoliti da izgubi imovinu

05.04.2024. 11:56 12:07