Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Odluka neće biti doneta preko noći! VUČEVIĆ O PROJEKTU JADAR: Ni u idealnim uslovima, NEĆE BITI REALIZOVAN još 24 meseca HOĆEMO i na REFERENDUM, nema žurbe

09.08.2024. 19:43 19:48
Piše:
Izvor: Printscreen/Instagram@milosvucevic

BEOGRAD: Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da, ukoliko bi sve po pitanju projekta Jadar bilo idealno i ukoliko bi postojao konsenzus u društvu, najmanje 24 meseca bilo bi potrebno da se počne sa realizacijom tog projekta.

Najmanje 24 meseca, a da sve bude idealno, potaman, nam treba da bi realizovali taj projekat. Niko ne žuri, nikakva odluka se ne donosi preko noći, rekao je Vučević novinarima nakon predstavljanja rezulatata 100 dana rada Vlade.

Na pitanje novinara zbog čega projekat Jadar nije bio deo izborne kampanje kada je prvh 100 dana vlade obeležila najava mogućnosti da se realizuje projekat Jadar, Vučević je rekao da u ovom trenutku postoji na snazi samo uredba o prostornom planu posebne namene, koja je vraćena na snagu nakon odluke Ustavnog suda, te da sve mora da se krene iz početka.

Sve ono što dalje mora da se radi, daleko smo mi od pitanja da se otvara rudarska jama, istakao je Vučević.

Podsetio je da je u Srbiji za 21 godinu otvoren samo jedan rudnik, Čukaru Peki kod Bora.

A danas nas bombarduju da će Srbija biti prekopana, raskopana i da će se otvarati na desetine rudnika, rekao je Vučević.

Ponovio je da bar 24 meseca neće biti realizacije projekta Jadar i pozvao je javnost da se o temi eksploatacije litijuma razgovara u parlamentu.

Hajde da iskoristimo ta 24 meseca, da o tome pričamo u parlamentu, hoćemo na referendum, rekao je Vučević.

Premijer je rekao da to što pojedini mediji pišu da je 10. avgust za kada su zakazani protesti ekoloških aktivista, zapravo "novi 5. oktobar" govori upravo to da cilj protesta nije zaustavljanje projekta Jadar, već rušenje vlasti bez izbora.

Naravno da nije po sredi litijum. To je trenutni 'lajt motiv' nešto što se stavlja u fokus jer može da uzburka emocije građana, kao što je bio slučaj sa tragedijama u maju prošle godine, tada im je to bila tema protesta, rekao je Vučević odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pomenute navode pojedinih medija.

Pominjanje 5. ili 6. oktobra asocira na političke promene, dodao je premijer, i iz toga može da se zaključi da krajnji cilj nije zaustavljanje rudarskog projekta već rušenje vlasti.

Neće biti ni 5. ni 6. oktobra. Svako naravno ima pravo da izrazi svoje statove, ali nasilje ne može niko da vrši. O tome nema rasprave, rekao je premijer.

Vučević je poručio da će se sve odluke u vezi sa rudarenjem u zemlji donositi pažljiivo i bez žurbe.

Da sve bude idealno, najmanje 24 meseca nas deli od realizacije ovog projekta. A da vam kažem i da dođe do političke smene koju oni toliko žele, i da dođu na vlast, i te kako bi realizovali projekat Jadar, jer su oni i doveli Rio Tinto u Srbiju. To nemojte da zaboravite, poručio je premijer.

Na pitanje novinara da li se pokajao zbog načina na koji je studentkinju i aktivistkinju Milu Pajić spomenuo u svojoj objavi na mreži Iks, zbog koje je ona navela da se oseća napadnuto, Vučević je naveo da se pokajao što nije svoj odgovor nije uputio istog dana kada je bio njen govor na protestu.

Pokajao sam se što nisam istog dana reagovao, što nisam istog dana imao tu objavu. I ja sam deo političkog ambijenta, i ja sam političar i imam pravo kao što oni iznose svoje stavove, da iznesem svoj stav, rekao je Vučević.

Kako je rekao, kroz svoj odgovor se obratio onima koji se predstavljaju kao patriote, a akterima vlasti zameraju da će da prodaju zemlju strancima.

Njima sam se obratio i rekao - a kako može da vas predvodi, da vam se obraća osoba koja je rekla da smo genocidni narod, koja rekla da smo počinili genocide, koja kaže da je Kosovo nezavisna država. Kako vam tada ne smeta nedostatak patriotizma, nego pričate da će neko da izda državu, rekao je Vučević.

Premijer je u objavi na mreži "Iks" ocenio da je Pajić poznata po nasilju u studentskom kampusu i optuživanju Srba da su genocidni narod, a da je sada navodni ekološki aktivista.

Autor:
Pošaljite komentar
SLUČAJ JADAR: Vreme će pokazati da li je srpski narod korišćen kao pešadija u nečijoj političkoj borbi

SLUČAJ JADAR: Vreme će pokazati da li je srpski narod korišćen kao pešadija u nečijoj političkoj borbi

08.08.2024. 08:35 08:59