Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi prostorni planovi najavljuju izgradnju gasovoda u Vojvodini

13.03.2018. 08:40 08:43
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Novi prostorni planovi posebne namene, koje je Skupština Vojvodine usvojila u utorak, predviđaju izgradnju novih gasovoda u Vojvodini i prečišćavanje otpadnih voda u slivu Save u Sremu.

Izradom i donošenjem dokumenata iz energetike stvoriće se planska osnova da se reši višegodišnji problem s magistralnim gasovodom visokog pritiska između Elemira, Novog Sada, Petrovaradina i Beočina i dovođenje prirodnog gasa do turističkog naselja „Letenka”, gde će se graditi Omladinski sportski centar, što je jedan od prioritetnih zadataka Pokrajinske vlade.

Podsetimo, Skupština Vojvodine je na poslednjoj sednici podrškom većine parlamentaraca donela tri važne odluke o izradi prostornih planova posebne namene s elementima detaljne regulacije iz energetike i vodoprivrede. Treba podsetiti i na to da izrada prostornih planova posebne namene jeste prva izvorna nadležnost AP Vojvodine. Za realizaciju pomenutih planskih dokumenata zadužen je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Vladimir Galić, koji je na čelu tog sekretarijata, kaže za „Dnevnik” da je osnovni povod za donošenje Prostornog plana posebne namene o izgradnji transportnog gasovoda između Futoga i Beočina bio višegodišnji problem s magistralnim gasovodom visokog pritiska na realciji Elemir – Novi Sad – Petrovaradin – Beočin, odnosno s njegovom deonicom na sremskoj strani grada Novog Sada.

– Gasovod visokog pritiska predstavlja veliku prepreku za realizaciju projekata modernizacije magistralne železničke pruge Beograd–Budimpešta, kao i Fruškogorskog koridora na administrativnom području grada Novog Sada – kaže Galić.

Stvoriće se planska osnova da se reši višegodišnji problem s magistralnim gasovodom visokog pritiska između Elemira, Novog Sada, Petrovaradina i Beočina i dovođenje prirodnog gasa do turističkog naselja „Letenka”

Objašnjava da je gasovod visokog pritiska na pojedinim deonicama planirane pruge na rastojanjima manjim od minimalnih koja su propisana zakonskim i podzakonskim aktima, što može dovesti do stradanja ne samo gasovoda nego i ljudi. 

Ističe i da na području katastarskih opština Petrovaradin i Sremska Kamenica poseban problem predstavljaju nelegalno izgrađeni objekti koji su podignuti u zaštitnom koridoru i na samoj trasi gasovoda. Zbog toga, kaže, preti velika opasnost od mogućih akcidenata u kojima bi, osim gasovoda, nastradali i ljudi. Zato legalizacija tih objekata nije moguća. Novac za izradu tog prostornog plana posebne namene je obezbedilo Javno preduzeće „Srbijagas”.

Iznos od 8.500.000 dinara za izradu prostornog plana obezbeđen je u buyetu Vojvodine za ovu godinu

Drugi dokument iz oblasti energetike odnosi se na izgradnju infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica–Jazak–Letenka, koji će obezbediti planske osnove za energetsku integraciju opštine Irig u energetski sistem Republike Srbije. Time će stanovništvo u tom delu Fruške gore biti stablino i trajno snabdeveno prirodnim gasom. Isto tako, prirodni gas će biti doveden i do turističkog lokaliteta „Letenka”. Iznos od 8.500.000 dinara za izradu prostornog plana obezbeđen je u buyetu Vojvodine za ovu godinu. 


Sremska vodoprivreda

Izrada i donošenje prostornog plana za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu Save zaokružiće sistem vodoprivrede u Sremu, s obzirom na to da su već u decembru prošle godine doneta dva prostorna plana za vodosnabdevanje i navodnjavanje u tom delu Vojvodine. Za izradu plana potrebno je 24.600.000 dinara. U buyetu Vojvodine za ovu godinu je obezbeđeno 10.300.000 dinara, a za narednu godinu će biti obezbeđeno 14.300.000.


Izveštaj o navedenim problemima je predočen Vladi Srbije početkom septembra prošle godine. Vlada je tada donala zaključak u kojem, između ostalog, preporučuje da JP „Srbijagas” preduzme aktivnosti u cilju izgradnje transportnog gasovoda Futog–Beočin i trajnog rešenja problema sigurnog i stabilnog snabdevanja Petrovaradina, Sremske Kamenice i naselja opštine Beočin kao i fabrike cementa u Beočinu prirodnom gasom, koji bi nastao zbog realizacije projekta pruge i Fruškogorskog koridora. 

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar