Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Merdaru priveden koordinator RIK Marko Janković

15.01.2022. 08:34 08:45
Piše:
Foto: Tanjug/ Video,arhiva

BEOGRAD: Pripadnici Kosovske policije priveli su sinoć oko 22.30 minuta, na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Janković se, navodi se u saopštenju, nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM.



Petković kaže da je koordinator RIK-a odveden u nepoznatom pravcu.



Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.



"O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predststavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica", naveo je Petković.



Dodao je da na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.



Petković je naveo da su se koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili večeras da materijal predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji.



"Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije", precizira Petković i ističe:



"Upravo je misija OEBS na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine".



Međutim, ističe šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima.

Petković: Janković i trojica vozača na putu ka Beogradu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su koordinator RIK-a Marko Jankovcih i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, a koji su sinoć privedeni na administrativnom prelazu Merdare, pušteni i da se vraćaju u Beograd.



Petković je za RTS rekao da su oni sinoć bili privedeni, da su im oduzeti mobilni telefoni i da su odvedeni u kosovsku policiju u Lužanima, 10-ak kilometara od Meradra ka Podujevu.



Naveo je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni.



Kosovska policija je zaplenila oba kamiona sa referendumskim materijalom, što je suprotno svim sporazumima i dogovorima jer je reč o materijalu koji je najavljen i koji je stigao legalno na administrativnu liniju, gde je trebalo da ga sačeka OEBS i preuzme, kako bi ga danas distriburao, istakao je Petković.



Naveo je da se, umesto OEBS-a koji se nije ni pojavio, pojavilo 10 vozila kosovske policije.



Petković je rekao da je o tom slučaju obavestio izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i istakao da je rec o fragrantnom krsenju ljduskih prava i procedura, dok se, kako tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.



Petković smatra da je reč o manifestaciji sile premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pred današnju sednicu parlamenrta, na kojoj, prema njegovim rečima, treba da bude doneta dekalaracija o zabrani sprovođenja refrenduma.



Naveo je da su se, od kada je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, na KiM dogodila 133 međunacionalna incidenta.



Petković je rekao da je zaplenjeni refrendumski materijal još na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira, kao što su se, kako je naveo, obavezali dogovorom od 22. decembra.



Petković je rekao da je važno je što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.



Dodao je da je to poručio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i da je američki državni sekretar Entoni Blinken Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze.



"Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima", istakao je Petković.



Naveo je da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na KiM poručeno da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.



"Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu", rekao je Petković.

Autor:
Pošaljite komentar