Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović uručio ugovore vredne 2,3 milijarde dinara za kapitalne projekte

31.01.2018. 13:48 08:33
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je juče ugovore za realizaciju 36 projekata na teritoriji 29 gradova i opština u Vojvodini, a ukupna vrednost tih ugovora je 2,3 milijarde dinara, imajući u vidu novac koji će obezbediti Pokrajina i lokalne samouprave.

Projekti odobreni na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine odnose se na oblasti saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodosnadbevanja i zaštite voda, predškoloskog obrazovanja, razvoja sporta i energetske efikasnosti.

Mirović je istakao da tek predstoji realizacija najvažnijih projekata, a između ostalih to su izgradnja postrojenja za pijaću vodu u Novom Bečeju, rekonstrukcija atletske staze u Zrenjaninu, kao i rekonstrukcija puta od Bača do Plavne.

“ Od jula 2016. godine, preko Uprave za kapitalna ulaganja uručili smo više od 150 ugovora i nemamo nijedan problem, osim u dužini rokova – kazao je Mirović. – Odustali smo samo od jedne investicije u Šidu u industrijskoj zoni i više nigde nemamo problema, sve je već završeno – ili su radovi u toku ili su u toku procedure za realizaciju ugovora.”

Poručio je predstavnicima gradova i opština kojima su juče uručeni ugovori za realizaciju projekata da sve treba da rade transparentno, profesionalno i u najkraćim mogućim rokovima da bi do kraja marta već imali ugovore i uveli izvođače u poslove.

Opština Bački Petrovac dobila je oko 14 miliona dinara za dogradnju objekta „Včielka” u Kulpinu

“ Ne zaboravite da na taj način jačamo i građevinarstvo u Vojvodini i podižemo indeks kapitalne potrošnje, koji je prethodnih godina bio od 20 do 24 odsto novca koji se investira u kapitalne rashode u odnosu na ukupan buyet, a ove godine smo se približili sumi od 37-38 procenata, i to će biti trajno opredeljenje Vlade do kraja njenog mandata”, poručio je Mirović, najavivši novi konkurs Uprave za kapitalna ulaganja APV koji bi trebalo da bude raspisan početkom jula.

On je naglasio da, osim projekata koji se ralizuju preko Uprave za kapitalna ulaganja APV, Pokrajinska vlada učestvuje u realizaciji i drugih kapitalnih projekata, od kojih su neki od nacionalnog značaja, osvrnuvši se na rekonstrukciju Grebenskog puta na Fruškoj gori, koji će se realizovati u narednom periodu, a koji nije vezan za pomenuti konkurs, izgradnju turističkog kompleksa „Letenka” na toj planini i izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, koja bi, po njegovim rečima, trebalo da bude u potpunosti završena u kasno proleće 2019. godine.

Ako uspemo da rešimo Heterlend u narednu godinu dana i nezavršenu sportsku halu u Inđiji, onda mislim da smo obavili sve ono za šta nas građani plaćaju (Igor Mirović)

U oblasti vodosnabdevanja i zašitite voda, između ostalih, 115 miliona dodeljeno je za prvu fazu izgradnje postrojenja za pripremu pijaće vode u Novom Bečeju, dok je oko 87 miliona dinara namenjeno za drugu fazu izgradnje potamiškog kolektora.


Bač i Ruma

Na konkursu u oblasti saobraćajne infrastrukture najviše novca, 142 miliona dinara, dodeljeno je opštini Bač za rekonstrukciju dela lokalnog puta do naselja Plavna, dok je za rekonstrukciju glavne ulice u Rumi opredeljeno 130 miliona dinara


U oblasti razvoja sporta 120 miliona opredeljeno je za rekonstrukciju atletske staze u Zrenjaninu, a za prvu etapu izgradnje sportske hale u Starim Banovcima namenjeno je 90 miliona dinara.


Heterlend za vojvođanske predškolce

Govoreći i projektu rekonstrukcije dvorca Heterlend u Bočaru, u opštini Novi Bečej, predsednik Pokrajinske vlade rekao je da je to jedna od crnih tačaka koje su nasledili od prethodne vlasti i da će u narednih šest meseci biti urađena revizija projekta rekonstrukcije tog objekta. On navodi da bi novim projektom Heterlend trebalo da bude neka vrsta izletišta s višednevnim smeštajem za predškolsku decu i đake prvih i drugih razreda osnovne škole iz Vojvodine.

„Osim sportske hale u Inđiji, to je poslednja crna tačka iz prethodnog perioda iz koje izlazimo. Uopšte, napuštamo tu crnu zonu, što se može okarakterisati kao pozitivno jer sada imamo 161 ugovor bez ijedne crne tačke, ijednog problematičnog posla, i mislim da se to može okarakterisati kao uspešan period saradnje lokalnih samouprava, vlade na nacionalnom nivou i nas. Ako uspemo da rešimo Heterlend u narednu godinu dana i nezavršenu sportsku halu u Inđiji, onda mislim da smo obavili sve ono za šta nas građani plaćaju”, zaključio je Mirović.


U cilju unapređenja i modernizacije infrastrukture koja doprinosi povećanju kvaliteta, efikasnosti i relevantnosti sistema predškolskog obrazovanja i vaspitanja 45 miliona dinara dodeljeno je Novom Sadu za završetak objekta centralne kuhinje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, čime će se, kako je Mirović rekao, konačno, nakon osam godina, rešiti problem centralne kuhinje koja neće snabdevati samo vrtiće već i druge gradske ustanove. Opština Bački Petrovac dobila je oko 14 miliona dinara za dogradnju objekta „Včielka” u Kulpinu.


Za sportski centar u Kuli 175 miliona dinara

Uprava za kapitalna ulaganja na konkursu za lokalni i ekonomski razvoj najviše novca opredelila je za prvu fazu izgradnje sportskog centra u Kuli s pratećim sadržajima – 175 miliona dinara, dok je za infrastrukturno opremanje industrijske zone u Somboru namenjeno 75 miliona.


Za projekte koji doprinose poboljšanju energetske efikasnosti Bela Crkva dobila je 26 miliona za javno osvetljenje Jezerske ulice i industrijske zone, dok je oko deset miliona dinara namenjeno za adaptaciju elektroenergetske infrastrukture pristupnog puta i okruženja manastira Beočin, manastira Rakovac i turističkog naselja Dunav u Beočinu.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar