Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Tehnički rebalans budžeta krajem marta

17.03.2018. 08:53 08:58
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u Hrtkovcima je izjavio da očekuje da krajem marta Skupština Vojvodine na sednici odobri praktično dodatno zaduživanje AP Vojvodine za novi investicioni ciklus. Jedan od elemenata za realizaciju tih investicija su i poslovi na levoj obali Save između Hrtkovaca i Jarka.

Mirović je, odgovarajući na pitanje „Dnevnika” i Radio Novog Sada, objasnio da je povod za rebalans budžeta tehničke prirode i da je nužan prilikom zaduživanja kada budžet ima novi prihod kroz zaduživanja.

Dakle, taj rebalans se ne zasnova na suficitu, on je tehničkog karaktera jer se ne odnosi na redovne prihode budžeta. O tom drugom rebalansu ćemo raspravljati krajem juna, poručio je on.

Podsetimo, predloženim rebalansom budžet Vojvodine se uvećava za 1,9 milijardu dinara, od čega je 1,6 milijarda iz zaduženja, a 300 miliona dinara su sredstva preneta iz ranijih godina. Kako je Mirović objasnio, od ukupno zaduženje budžeta, 600 miliona dinara će biti uloženo u projekte vodosnabdevanja, između ostalog u treću i četvrtu fazu velikog posla na obali Save, gde je u toku prva faza radova. 

Za drugu fazu radova smo konkurisali kod Svetske banke, a treću i četvrtu fazu smo odlučili da sprovedemo u ovom vanrednom režimu kroz dodatna sredstva zaduživanjem, istakao je.

Za taj važan posao Pokrajinska vlada je proteklu godinu pripremila projektnu dokumentaciju.

Nažalost, nakon poplava 2014. izgubili smo i 2014. i  2015. i 2016. godinu. Tek imenovanjem Pokrajinske vlade na čijem sam čelu prionuli smo na posao, pripremili projektnu dokumentaciju za taj tehnički i finansijski zahtevan posao koji se mora izvoditi u četiri faze, naveo je Mirović.

On je izrazio uverenje da će Pokrajinskoj vladi Skupština Vojvodine krajem marta odobriti da povuče odgovarajuća sredstva pod najpovoljnijim uslovima i u transparentnoj proceduri. Paralelno s tim, „Vode Vojvodine” će sprovesti javne nabavke za treću i četvrtu fazu izgradnje utvrđenja obale.

To znači da očekujemo da ove godine, najkasnije početkom naredne, sremska strana Save bude potpuno zaštićena od poplava. Paralelno s nama, i Ministarstvo s Direkcijom za vode republike koordinira poslove s druge strane, naročito u zoni Šapca i drugim mestima, što znači da ćemo uspeti da Savu u tom našem delu potpuno obezbedimo od najviših mogućih voda, takozvanih stogodišnjih voda, istakao je Mirović. 


Za desetak dana otvaranje zgrade Hitne pomoći u Novom Sadu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao i da su radovi na izgradnji zgrade Hitne pomoći u Novom Sadu privedeni kraju i da se za desetak dana očekuje njeno otvaranje.

U međuvremenu, Pokrajinska vlada, zajedno s Kancelarijom za javna ulaganja, analizira mogućnost rekonstrukcije postojećih objekata instituta za kardiovaskularne i za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici koji su izgrađeni šezdesetih godina prošlog veka. Kako je naveo, uveliko traje i rekonstrukcija pančevačke bolnice, koja će biti završena za tri do četiri meseca, a obezbeđen je novac i za rekonstrukciju subotičke bolnice.

Nadam se da ćemo u aprilu, maju ili junu, u koordinaciji s međunarodnim finansijerima, imati mnogo bolje vesti i za izgradnju B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine, kazao je Mirović.


Kao drugu važnu informaciju, najavio je da je Pokrajinska vlada uspela da obezbedi, a veruje da će to Skupština i odobriti, dodatnu milijardu dinara za nabavku medicinske opreme. To je deo novca od ukupno 1.600.000 dinara zaduženja.

Nameravamo da kupimo tri najsavremenije magnetne rezonance, dodatne CT uređaje, tako da bi, uz redovnu nabavku, s tom novom opremom sve regionalne bolnice u Vojvodini imale najsavremenije CT uređaje, kazao je Mirović. 

On je naveo i da Pokrajinska vlada namerava da kupi angio-sale za neurološke bolesti za Klinički centar Vojvodine jer su moždani udari, a i druge bolesti, nažalost, veoma česte u Vojvodini, a tom nabavkom bi Vojvodina, kad se radi o dijagnostičkim aparatima, praktično imala standarde poput zemlja mnogo razvijenijih nego što je Srbija.

Tako da, time što smo radili godinu i po s angio-salama i drugim uređajima i investicijama u zdravstveni sektor, možemo da kažemo da smo završili najmanje 50 odsto posla u rekonstrukciji zdravstvenog sistema.

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine o drugom rebalansu budžeta

Skupština Vojvodine o drugom rebalansu budžeta

31.08.2017. 11:54 11:56
Usvojen rebalans budžeta: Više novca za kapitalna ulaganja

Usvojen rebalans budžeta: Više novca za kapitalna ulaganja

30.06.2017. 21:25 21:47