Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Na redu projekti DKMT za brži ekonomski razvoj

21.11.2017. 13:48 19:00
Piše:
Izvor: Dnevnik/Radivoj Hadžić

NOVI SAD: – Opravdanost ideje o prekograničnoj saradnji i povezivanju u okviru Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa potvrđuju više od 30 zajednički realizovanih projekata, kao i projekti čija realizacija predstoji – rekao je  u Skupštini Vojvodine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, otvarajući svečanu sednicu povodom 20 godina od osnivanja Evroregije DKMT.

Mirović je kazao da je vreme kao jedini relevantan sudija proverilo i potvrdilo opravdanost početne ideje njenih osnivača.

– Suština ideje osnivanja bila je povezivanje delova naših zemalja u cilju produbljivanja međusobne saradnje u privredi, kulturi, nauci, sportu i drugim oblastima – istakao je Mirović na sednici kojoj su prisustvovali predstavnici osnivača iz Vojvodine i rumunskih i mađarskih  županija Timiš, Arad, Karaš-Severin, Čongrad, i Bač-Kiškun. 

Mirović je dodao da je saradnja u okviru Evroregije DKMT od samog početka ustanovljena na dva čvrsta temeljna stuba – potenciranju i unapređivanju sličnosti i uvažavanju različitosti kao svojevrsnog prožimanja i međusobnog obogaćivanja – koji tu svojevrsnu građevinu drže i danas. 

Saradnja u okviru Evroregije DKMT od samog početka ustanovljena na dva čvrsta temeljna stubapotenciranju i unapređivanju sličnosti i uvažavanju različitosti kao svojevrsnog prožimanja i međusobnog obogaćivanjakoji tu svojevrsnu građevinu drže i danas (Igor Mirović)

On je ocenio da su sve oblasti saradnje u okviru Evroregije važne, ali da bi u vremenu pred nama trebalo posvetiti posebnu pažnju projektima za ubrzaniji ekonomski razvoj.

– Kad potenciram značaj projekata vezanih za ekonomski razvoj, ne mislim samo na nastup prema evropskim fondovima. Verujem, naime, da kao Evroregija imamo i kapaciteta i znanja da efikasno podstičemo i povezivanje naših kompanija i tako doprinesemo njihovoj mnogo intenzivnijoj saradnji – poručio je Mirović.

On je dodao da je Evroregija DKMT više od dve godine punoletna i da se, u skladu s tim, od nje u budućnosti očekuje još zrelija i produktivnija saradnja.   

– U naradenih 20 godina ćemo pokušati – i to će biti deo uloge Vojvodine u ovom procesu – da saradnji damo nove oblike i nova značenja, da je učinimo još efikasnijom, još dubljom i još plodotvornijom – zaključio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Pozdravljajući učesnike svečanosti predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je istakao da je Evroregija DKMT promenila nabolje život više od pet miliona ljudi koji žive na tom području i da je 20 godina postojanja rezultat posvećenosti i odgovornosti svih aktera uključenih u realizaciju zajedničkih projekata.

Možemo biti uspešni samo pod uslovom da su nam komšije uspešne, i upravo u tome je ključ saradnjeda gradeći sopstvenu budućnost, budemo odgovorni i prema drugima (Ištvan Pastor)

– Kroz DKMT saradnju naučili smo da budućnost možemo graditi samo zajednički i da horizonte moramo podići iznad nivoa graničnih linija – naglasio je Pastor. – Možemo biti uspešni samo pod uslovom da su nam komšije uspešne, i upravo u tome je ključ saradnje – da gradeći sopstvenu budućnost, budemo odgovorni i prema drugima.

Predsednik Skupštine Vojvodine je naveo i da smo svih ovih godina imali dovoljno znanja, kapaciteta, političke mudrosti da izgradimo sopstvenu koncepciju razvoja samog Evroregiona. Pastor je takođe podsetio na brojne uspešne projekte koji su realizovani zajednički. On je naglasio da uspešna dvodecenijska regionalna saradnja u okviru DKMT-a obavezuje na preispitivanje šta se u budućnosti može uraditi bolje i drugačije.  

– Nadam se da ćemo u budućim projektima vratiti fokus na izvornu ideju saradnje u trograničju uz negovanje bilateralne saradnje. Druga sugestija tiče se potrebe da zajednički prođemo kroz Strategiju DKMT-a koja je usvojena pre deset godina. Polazeći od činjenice da se širi evropski i regionalni kontekst menja, mišljenja sam da je nužno redefinisati strateške ciljeve za novu deceniju – istakao je Pastor.


Železnički put snova”...

Mirović je naveo neke od projekata koji će biti sprovedeni, poput „Železničkog puta snova”, u okviru kojeg će biti revitalizovana železnička pruga Segedin–Subotica–Bačalmaš–Baja, kao i „Višebojne saradnje”, koja podrazumeva izgradnju regionalnih turističko-kulturnih centara u Morahalomu i Paliću.

– Kada budu završeni, oni će, bez sumnje, učiniti boljim i lepšim život ne samo građanima u delovima naše Evroregije u kojima se realizuju, već i njoj kao celini. Uz to, oni su potvrda da se dobro osmišljenim zajedničkim nastupom može uraditi mnogo i u pristupu evropskim fondovima, što nam je svima cilj – naveo je Mirović.


Predsednik Saveta Županije Arad Justin Čonka je, izražavajući zadovoljstvo što Evroregija DKMT obeležava 20 godina postojanja, rekao da je u Rumuniju iz evropskih fondova ušlo mnogo novca i da u tome DKMT ima mnogo zasluga.

I za županiju Timiš je značajna saradnja u okviru DKMT-a. Kako je rekao predsednik Saveta te županije Kalin Dobra, zajednički cilj je da se saradnja podigne na viši nivo. Kao značajnije projekte naveo je rekonstrukciju plovnog puta na Begeju i put Temišvar–Beograd. Dobra je istakao i činjenicu da su Temišvar i Novi Sad Evropske prestonice kulture 2021.   

Predsednica Generalne skupštine Županije Čongrad Ana Mađar je naglasila da su se za dve decenije saradnje promenile mnoge okolnosti jer su Mađarska i Rumunija postale članice EU, dok je Srbija snažno na putu evropskih integracija, u čemu ima punu podršku svojih komšija. Govoreći o uspešnim projektima u okviru prekogranične saradnje u budućnosti, ona je istakla projekte iz turizma i kulture.

Za predsednika Generalne skupštine Županije Bač-Kiškun Lasla Ridega najvažniji rezultat saradnje u okviru DKMT-a, osim realizacije zajedničkih projekata, bile su veze stvorene među ljudima – žiteljima tog područja. 

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović: Završavamo stare, idemo sa novim investicijama

Mirović: Završavamo stare, idemo sa novim investicijama

15.11.2017. 13:29 20:47
Mirović primio novog ambasadora Hrvatske

Mirović primio novog ambasadora Hrvatske

16.11.2017. 13:37 13:46