Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Makron: Dolazim u Srbiju; Vučić: Nadam se što pre

17.07.2018. 16:30 18:12
Piše:
Izvor: FoNet

PARIZ: Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je danas poziv da dođe u Srbiju, a predsednik Aleksandar Vučić rekao da se nada da će to da bude što pre. 

Makron je prethodno na zajedničkoj pres konferenciji rekao da je zahvalio Vučiću na pozivu i da želi da ispoštuje preuzeti poziv, dok je srpski predsednik novinarima preneo da je danas molio Makrona da Srbiju poseti što pre. 



"Ja sam danas uspeo, mučio sam, mučio predsednika Makrona da mi obeća da će da dođe u Srbiju a ne samo ja ponovo u Pariz i na kraju sam uspeo i rekao sam da ću to da kažem srpskoj javnosti i da se on ne ljuti zbog toga", rekao je Vučić i obratio se Makronu rečima: 



"Mi vas očekujemo punog srca i da to bude što pre", rekao je Vučić. 



"I ja sam to potvrdio", rekao je Makron i zahvalio. 

Predsednik Makron potvrdio je da će doći u Srbiju tokom ove godine i podsetio na osećanje istinskog prijateljstva koje Francuska ima prema Srbiji.



"Predsednik Vučić me je pozvao i ja sam potvrdio moj dolazak u Srbiju tokom ove godine", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za štampu, a zatim se obratio Vučiću rečima: "Sigurno ću sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš poziv da dođem u Srbiju. Želim da ispunim obećanje koje sam dao i odgovorim pozitivno na vaš poziv". 



Istakao je da ga raduje što je u Parizu imao mogućnost da primi predsednika Srbije, kojem je poručio da je uvek dobrodošao.



"Došli ste sa čestitkom na pobedi Francuske na Svetskom prvenstvu u fudbalu, a ja bih čestitao na pobedi Novaka Đokovića, koji je istog dana osvojio četvrtu titulu u Vimbldonu", rekao je Makron.



Naveo je da je poseta Vučića usledila u godini stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata, te podsetio na zajedničku istoriju dve zemlje, koja nas je, kako je kazao, dovela do toga da se zajedno borimo kao saveznici, i da od tada imamo uvek ogromno poštovanje.



"Ta istorija strašnog rata, tokom kojeg je srpski narod pretrpeo velike ljudske žrtve i pokazao strašnu hrabrost. Ponekad smo zaboravili koliko smo bili bliski u tim trenucima. 1915. je francuska vojska evakuisala srpsku vojsku, opremila je i ponovo formirala, i onda smo zajedno oslobodili Srbiju“, ukazao je Makron zahvalivši se Vučiću na poklonu, za koji je kazao da je dirljiv dokument.



Naveo je i da danas vojnici dve zemlje učestvuju zajedno u mirovnim opreacijama u Maliju, Centralnoj afričkoj Republici i Libanu, i s tim u vezi se zahvalio Srbiji na vaznom doprinosu bezbednosti Afrike i Evrope.



Makron je rekao da je pozvao Vučića da 11. novembra prisustvuje u Parizu "Forumu mira". 



Kako je rekao, s gostom je razgovarao ne samo o prošlosti već i o bilateralnim odnosima i regionalnoj situaciji.



"Kada govorimo o regionalnoj situaciji Srbija pregovara o članstvu u EU. Postoje kriterijumi koje treba ispuniti. Želim da Francuska pomogne Srbiji na tom putu, pa i u rešavanju najosteljivijih pitanja. Sretan sam zbog izvrsne saradnje u oblasti bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma i migrantske krize. Srbija je pokazala da je pouzdan partner u ovoj oblasti, a saradnja EU i Zapadnoh Balkana je od suštinske važnosti za osiguranje bezbednosti“, kazao je Makron.



Makron je istakao da dve zemlje dele istu volju, stabilnost, suvereniteta svakoga i sposobnost koju ima svaka zemlja u regionu da ne poklekne pred uticajem inostranstva.



"Jako je važna i stabilnost evropskog projekta, koja podrazumeva stabilnost Balkana, gde Srbija igra važnu ulogu", podvukao je Makron.



Kazao je da su i francuska preduzeća sve zainteresovanija za ulaganjima u Srbiju i naveo da su odvostručene investicije u proteklih deset godina, te da je došlo do značajnog poboljšanja u proteklih meseci, te izrazio želju da se taj put nastavi.

Reforma EU i proširenje nisu kontradiktorne

Predsednici Makron i Vučić saglasili su se da reforma EU i proširenje na Zapadni Balkan nisu u kontradikciji, ali da je neopgodno da Srbija ispuni svoje obaveze.



Makron je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, naglasio da su reforma EU, koju je tražio, i proširenje EU dve različite stvari, iako ih je on povezao.



„Jedno je reforma EU, a drugo proširenje. Datum 2025. ostavlja dovoljno vremena. Želim da EU može da se reformiše pre te godine. Taj datum usleđuje nakon izbora novog Evropskog parlaenta, nove Evropske komisije.Period do tog datuma biće kljcucan za EU“, kazao je on.



Makron je rekao da već postoji napredak, ukazujući na francusko-nemački sporazum, što je do sada bilo nezamislivo o reformi EU.



„Želim da budemo u sutuaciji u evrozoni i EU da možemo da reformišemo našu organizaciju. Želim da to uradimo pre 2025“, podvukao je Makron.



On je istakao da nikome ne bi bila napravljena usluga ako bi bio primljen u aktuelnu EU koja lsose funkcioniše, ne menjajući je.



Rekao je da Eu trenutno loše funkcioniše, da ne postoji solidarnost i da je prisutno mnogo različitosti.



„Ona funkcioniše na međuvladinom nivou, pozicije ljudi su se udaljile, i onaj ko blokira je u pravu nad ostalima. Moramo da imamo solidarniju, demokratskiju EU“, rekao je Makron dodajući da je formulisao određene predloge o kojima će se na izborima izjasniti građani EU.



Srbija je, podsetio je, počela pregovore sa EU, i dat je i datum kao referentni, ali on ne smatra da taj datum treba gledati kao nesto zacrtano, jer je, dodao je, već neophodno ispuniti kriterijume. 



"Rekao sam i za druge zemlje koje su želele da krenu u pregovore. Treba da gledamo u ključne stvari, jer ako se ništa ne uradi Srbija nema šanse da uđe, ali ako vezano za identifikovane teme, kaos sto je vladavina prava i druge, postoji napredak onda je to moguće. Ako Srbija napreduje jsos brže možemo raći da pregovori napreduju i da mogu biti zaključeni“, objasnio je francuski predsednik.



Kako kaže, on ne želi nikakav formalistički, dodajući da EU mora da se reformiše kako bi mogla da se proširi. 



„U dijalogu sa Srbijom važnije je da se bavimo pitanjima pred nama, umesto da kažemo 2025 ulazimo sigurno. Ako 2025. sve bude urađeno kao što je predviđeno Srbija će ući u EU, ako ne nećemo imati ambivalentnosti, a ako stvari budu išle brže, perspektiva može biti drugačija“, uveren je Makron.



Predsednik Vučić je naglasio da želja Makrona da se provedi reforme u EU nije u kontradickiji sa našom željom da se približivamo Evropi. 



„Smatramo da će napori Makrona uroditi plodom, zato što je reč o posvećenom radu marljivog čoveka i zato će uspeti u Evropi“, uveren je Vučić.



Kazao je da Srbi moraju da razumeju da u ovom trenutku, sve i da predsednik Makron hoće da kaže „primiće vas sutra“, neće nas primiti dok ne završimo reforme u oblasti pravnog stema, vladavine prava, ali pre svega je uslov za bilo šta da rešimo naše probleme sa Prištinom.



„Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam preveliki optimista, ali ću se boriti da to učinimo. Poštujem kod Makrona što ne voli formalne izjave koje su obično lepe, a ne znače ništa“, rekao je on.



Vučić je kazao da je bolje da se čuju stvarni problemi, jer će se onda suočavati sa njima, i znati da će neko da ih rešava.



Dodao je da je sa Makronom razgovarao i o regionalnoj ekonomskoj zoni, za koju, kako kaže, smatra da je veoma važna, i da nije stavranje nikakve nove Jugoslavije, već jedinstvenog tržisnog ambijenta i boljih uslova za ulagače. 



„To je od presudnog značaja za nas. Nije zamena za EU. A kada budemo mi spremni onda će zemlje EU doneti odluku. Za nas je važno da imamo Francusku kao svog prijatelja i saveznika“, dodao je on.

Autor:
Pošaljite komentar