Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KO SE BORI ZA MESTO U LOKALNIM PARLAMENTIMA: U osam vojvođanskih gradova proglašeno 18 lista

13.05.2024. 09:22 10:14
Piše:

Za predstojeće lokalne izbore, koji su raspisani za 2. jun u vojvođanskim gradovima, prema podacima na sajtu RIK-a, do juče popodne predato je i proglašeno 18 lista stanaka, organizacija i pokreta koje će nastupiti samostalno ili u širokoj koaliciji.

U Novom Sadu, do juče popodne proglašeno je sedam lista kandidata za odbornike Skupštine Grada Novog Sada i to „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra”, „Savez Vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor”, „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek”, „Istina – adaviera – Ivana Vujasin”, „Sasvim druga priča – Grad građanima”, „Za prave stvari podrži Gari”, „Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Široka koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), koju čine Socijalistička partija Srbije (SPS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDP), Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS), Zdrava Srbija (ZS), Srpska radikalna stranka (SRS), Pokret socijalista (PS), Zavetnici prva je predala listu kandidata za odbornike u Skupštini Grada „Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra”. Najveći broj njih je iz redova SNS-a 58, potom iz SPS-a sedam, SRS-a četiri, PUPS-a tri i po dva iz SDP-a, PS-a i Zavetnika. Nosilac liste je prof. dr Vesna Turkulov, lekar specijalista infektolog, subspecijalista gerontolog i bivša načelnica Infektivne klinike u Novom Sadu. U maju 2023. godine postala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja. Na drugom mestu je sadašnji gradonačelnik Milan Đurić koji je na toj funkciji od 2022. godine. Za člana Gradskog veća za upravu i propise izabran je 2012. godine sve do 2020. godine, kada je izabran za zamenika gradonačelnika Grada Novog Sada. Treće mesto pripalo je koalicionom partneru SPS-u i magistarki književnosti Dušanki Đokić, a četvrto docentu dr Draganu Stajiću (SNS) specijalisti ginekologije i akušerstva, subspecijalisti fertiliteta i steriliteta. Na petom mestu je šef delegacije Srbije u Savetu Evrope Biljana Pantić Pilja (SNS). Na sedmom mestu je Cvija Vasić sekretarka GO SNS i dugogodišnja odbornica u Novom Sadu, potom sledi nekadašnji šef kabineta donedavnog ministra odbrane Miloša Vučevića,  Žarko Mićin, a odmah iza njega je članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić. Predsednica Skupštine Grada Jelena Marinković Radomirović je na 11. mestu, a zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac na 14. Od koalicionih partnera Đurađ Jakšić (SRS) je na 10 mestu.

U Novom Sadu do juče popodne proglašeno je sedam lista kandidata za odbornike Skupštine grada Novog Sada

Listu za Novi Sad predao je i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) - dr Balint Pastor koji izlazi na izbore samostalno sa 30 kandidata. Nosilac liste je Đula Kiš, diplomirani inženjer agronomije, koji radi kao profesor u Poljoprivrednoj srednjoj školi u Futogu i potpredsednik je MO SVM-a u Budisavi. Na drugom mestu je organizatorka kulturnih dešavanja Melinda Ladišić, a iza nje Aron Madaras diplomirani sociolog. 


Rok istekao u ponoć, otklanjaju se nedostaci

Rok do kog su se mogle podneti lista istakao je juče, 12. maja u ponoć. Kada je reč o Novom Sadu odbijene su liste „prof. dr Zoran Milošević – Zajednica Srba” stranke Zajednica Srba i Grupe građana „Budi heroj – Miša Ronin Bačulov ”. Na proglašenje liste čekala je Grupa građana „Kreni-Promeni Novi Sad”, koalicija „Volim Novi Sad ”(Dveri, Ivana Stojanović, Narodna stranka, Pokret „Živim za Srbiju”) i Slovačka demokratska liga. 

Gradska izborna komisija naložila je koaliciji „Udruženi za slobodan Novi Sad” (NADA, Novi DSS, POKS, SSP, NPS, DS, Centar Srce,  PSG,  Zeleno-levi front, Ekološki ustanak – Ćuta, PZP, „Bravo, LSV) da otkloni nedostatke u izbornoj listi.


Nosilac liste „Aleksanadar Vučić –Novi Sad sutra” je prof. dr Vesna Turkulov. Na drugom mestu je sadašnji gradonačelnik Milan Đurić. Treće mesto pripada Dušanki Đokić(SPS), a četvrto docentu dr Draganu Stajiću (SNS). Na petom mestu je šef delegacije Srbije u Savetu Evrope Biljana Pantić Pilja (SNS)

Stranka „Istina” takođe će samostalno će nastupiti na izborima i imaće položaj izborne liste nacionalne manjine. Nosilac je predsednica stranke Ivana Vujasin. Ruska stranka kandidovala je 22 odbornika, a nosilac je predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak. Grupa građana „Sasvim druga priča - Grad građanima” kandidovala je 25 odbornika, a nosilac je elektroinstalater Svetozar Dunđerski. 

 


Najbrojnija trka u Sremskoj Mitrovici

 

Bivši je ministar poljoprivrede u Vladi Srbije od 2016. do 2022. godine i gradonačelnik Sremske Mitrovice od  2008. do 2016. godine Branislav Nedimović predvodi lisu „Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra”, dok se sadašnja gradonačelnica Svetlana Milovanović nije našla na listi. Nakon Nedimovića na listi je  nekadašnja predsednica Skupštine Grada i sadašnja direktorka JP „Srem-gas”Danica Nedić, dok je na trećem mestu je još jedan nekadašnji gradonačelnik Vladimir Sanader (2016. do 2020. godine). Izbornu listu „Grad za sve nas - Vladimir Petković” predvodi nekadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Petković (2016. godine) čiji mandat je trajao samo dva meseca. 

Bivši ministar poljoprivrede u Vladi Srbije od 2016. do 2022. godine i gradonačelnik Sremske Mitrovice od 2008. do 2016. godine Branislav Nedimović predvodi listu „Aleksandar Vučić –Sremska Mitrovica sutra”

Opozicionu listu „Sremska Mitrovica protiv nasilja” (SSP, NPS, DS, USS „Sloga”) predvodi advokat Dragan Radulović (DS). Izborna lista grupe građana „Evropska Mitrovica” ima najmanje kandidata od svih listu u vojvođanskim gradovima, samo deset, a prvi je dipl. inž. poljoprivrede Lale Andonović. Pod rednim brojem pet biće izborna lista Sava Manojlovića „dr Savo Manojlović – I ja sam Sremska Mitrovica – Kreni – promeni - mlada Mitrovica” i predvodi je dipl. inž. poljoprivrede Žarko Babić. Prvi na listi „Nada za Mitrovicu”, koju čine Novi DSS, Dveri i POKS ima 31 kandidata a prvi je dipl. ekonomista Milivoje Todorović.


 

Listu, od 23 kandidata predala je i Grupa građana „Gari – građanska akcija za razvoj i inovacije” i prvi na listi je student sociologije Miloš Jovović. Listu „Novi Sad glavni grad Vojvodine” predvodi predsednik pokreta građanske Vojvodine „Autonomija” Aleksandar Odžić.

U Subotici su do sad proglašene tri liste „Aleksandar Vučić - Subotica sutra” i „SVM - dr Balint Pastor”. Koalicija oko naprednjaka kandidovala je 67 odbornika i nosilac liste je gradonačelnik Stevan Bakić (SNS), drugi je Nebojša Crnogorac (SPS) zamenik predsednika Skupštine. Prvi na listi SVM je dr Balint Pastor predsednik Skupštine Grada Subotica i predsednik SVM, a iza njega je Daniel Đivanović predsednika GO SVM u Subotici, a na trećem mestu šef odborničke grupe te stranke u lokalnom parlamentu Janoš Nagel. Prvi na listi „ Za pravednu Suboticu! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov” je master ekonomista Marin Piuković.


U Vršcu, Pančevu i Somboru po dve liste

U Vršcu je proglašena lista „Aleksandar Vučić - Vršac sutra” sa 45 kandidanat, a prva je sadašnja gradonačelnica Dragana Mitrović (SNS), na drugom mestu je njen zamenik Dejan Santrač, potom Jelena Đokić koja rukovodi Specijalnom bolnicom za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović” u Vršcu, dok izbornu listu koalicije „Vršac zaslužuje bolje” (DS, NPS, Novi DSS, LSV i POKS)  čini 45 kandidata, a prva je dr filoloških nauka Dragana Rakić iz DS-a.

U Pančevu koalicionu listu naprednjaka predvodi gradonačenik Aleksadar Stevanović (SNS), potom slede master političkih nauka Goran Milošević i atletičarka i vicešampionka Srbije u sprintu Milana Tirnanić. Na listi SVM-a prvi je Karolj Ranc.

Listu naprednjaka u Somboru predvodi gradonačelnik Antonio Ratković (SNS), na drugom mestu je Direktor JKP ,,Energana “ Đurađ Milanović (SPS). Na listi SVM u Somboru na prvom mestu se našla lekarka Đerđi Goretić Vamošer, potom član gradskog veća Silard Janković.


 
Sadašnji gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač nosilac je liste „Aleksandar Vučić–Kikinda sutra”, iza njega je master sporta i bivša atletičarka Gordana Trnić Iličić

Sadašnji gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač nosilac je liste „Aleksandar Vučić - Kikinda sutra” iza njega je master sporta i bivša atletičarka Gordana Trnić Iličić. Na listi od 15 odborničkih kandidata SVM prvi je predsednik Saveta MZ Sajan Zoltan Tot, a na drugom predsednica KUD – a „Eđšeg” Ramona Tot. Koaliciju „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde” predvodi profesor geografije Miroslav Grujić iz LSV-a.

 


Zrenjanin: Santovac, Sandić, Čapo...

lZrenjaninu koaliciju naprednjaka predvodi gradonačelnik Simo Salapula (SNS), sledi ga zamenik gradonačelnika Saša Santovac (SNS), a na četvrtom mestu je nekadašnji gradonačelnik i sadašnji predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić (SNS). Na listi SVM našlo se 23 kandidata za odbornike koje predvodi  predsednik GO SVM-a u Zrenjaninu Jožef Stojko. Lista „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović” kandidovala je 30 odbornika, a prva na listi je književnica Julijana Marić. Na izborima će učestvovati i koaliciona lista opozicije „I voda i sloboda - ujedinjena opozicija Zrenjanina” (SSP, Nova DSS, PSG, POKS, „Puf”, PZP, Udruženi sindikati Srbije „Sloga” i „Budi heroj”). Prvi na listi je potpredsednik Novog DSS-a i narodni poslanik Zorano Sandić, a druga je inžinjerka menadžmenta Sonja Perat. Nosilac liste „Zrenjanin protiv nasilja – biramo Zrenjanin” (DS, Zeleno-levi front, LSV, NPS, Novo lice Srbije, Srce) je predsednika GO LSV Dejan Čapo.


 

Silvia Kovač

 
Autor:
Pošaljite komentar
LOKALNI IZBORI Nedimović predvodi naprednjake u Sremskoj Mitrovici

LOKALNI IZBORI Nedimović predvodi naprednjake u Sremskoj Mitrovici

08.05.2024. 09:08 09:17
PREMIJER VUČEVIĆ JASAN: Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom, ali mi moramo da budemo spremni da se vedrog duha i snažne volje izborimo s tim

PREMIJER VUČEVIĆ JASAN: Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom, ali mi moramo da budemo spremni da se vedrog duha i snažne volje izborimo s tim

11.05.2024. 09:47 10:05