Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kurti izglasan za premijera privremenih institucija u Prištini

22.03.2021. 20:09 23:31
Piše:
Izvor: Aljbin Kurti Foto: Tanjug/video

PRIŠTINA: Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izabran je večeras za premijera privremenih institucija u Prištini, sa 67 glasova za i 30 glasva protiv.

Na skupštinskoj sednici na kojoj se odlučivalo o izboru premijera, bilo je prisutno 107 od 120 poslanika.

On je izglasan nakon kratkog obraćanja šefova svih skupštinskih grupa, prenosi Koha.

Nakon glasanja salu su napustili poslanici opozicionih stranaka, a lider Demokratske lige Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je "vlada Aljbina Kurtija verć viđena prošle godine i da je bila slaba".

Zamenik te stranke Genimete Musliju uvredio je Kurtija rekavši da je on jedini premijer priremenih institucija čija deca ne govore albanski jezik, nakon čega ga je predsednik skupštine opomenuo.

Tokom sednice Kurti je predstavio poslanicima sastav nove vlade, koja ima ukupno 18 članova, a prema kojoj bi Srbi imali samo jednog predstavnika.

Srpskoj listi pripalo je Ministarstvo za zajednice i povratak kojim će upravljati Goran Rakić.

Prethodno je Aljbin Kurti predstavio je poslanicima sastav nove vlade, koja ima ukupno 18 članova, a prema kojoj bi Srbi imali samo jednog predstavnika.

Kako prenosi Kos sev, Srpskoj listi bi pripalo Ministarstvo za zajednice i povratak kojim bi, ukoliko se vlada izglasa, trebalo da upravlja Goran Rakić.

Prema ovom predlogu, nijedno mesto zamenika premijera od tri nije dodeljeno Srbinu, kako je to do sada bilo.

Na osnovu predloga koji je Kurti izneo pre glasanja o novoj vladi u parlamentu, vlada bi imala 15 ministarstava.

Kurti je kao potpredsednike vlade naveo Besnika Bisljimija, Emilja Redžepija i Donika Gervala, koja je i ministar spoljnih poslova.

Za ministra finansija je predložio Hekurana Muratija, za ministra pravde Aljbulena Hadžijua, zdravlja Arbena Vitija, tehnologije Arberie Nagavci, ministra kulture Hajrulaha Kekua, lokalne uprave Eljberta Krasnićija, životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburna Aljijua, a za ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Pecija...

Za ministra odbrane Kurti je predložio Armenda Mehaja, unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlua, industrije, preduzetništva i trgovine Rozetu Hajdari, ministra ekonomije Artana Rizvanolija, a za ministra regionalnog razvoja Fikrima Damka.

Od 15 ministara, osam su članovi Pokreta Samoopredeljenje, napominje Kosovo onlajn.

Šef poslaničke grupe Srpske liste u skupštini privremenih prištinskih institucija Igor Simić rekao je da Srpska lista neće glasati za vladu Aljbina Kurtija i da će se Ustavnom sudu žaliti jer joj po zakonu pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo.

Prvo obraćanje Kurtija: Moramo biti jedinstveni protiv Srbije

Novoizabrani premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti poručio je večeras da je od danas premijer svih građana i zahvalio onima koji su glasali za njega, istovremeno pozivajući na "jedinstvo protiv Srbije'', prenosi prištinska ''Koha ditore''.

"Moramo biti jedinstveni protiv Srbije. Zahtevaćemo parlamentarnu raspravu do iznemoglosti. Za budućnost dece moramo pronaći koordinaciju. To moramo pronaći i u sektoru bezbednosti. Takođe ćemo tražiti koordinaciju za fond zdravstvenog osiguranja", rekao je Kurti u svom prvom obraćanju nakon što je izglasan.

Dodao je da će njegova vlada sarađivati sa opozicijom i civilnim društvom.

"Ovo je velika odgovornost, pa se očekuje da budete dobro pripremljeni. Vodićemo se principima i verom. Morate da radite sve dok imate mandat da dokažete da ste zaslužni na položajima na kojima ste postavljeni", rekao je Kurti u svom prvom obraćanju nakon što je izglasan.

Dodao je da bi političke stranke trebalo da budu u službi građana.

Kurti je izabran večeras na skupštinskoj sednici, a za njega je glasalo 67 poslanika.

Protiv njegovog izbora bilo je 30 poslanika od ukupno 107 prisutnih.

Kurti: Napravili kompromis Ahtisarijevim planom, nećemo opet

Kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da je Priština već napravila kompromis s Ahtisarijevim planom i poručuje da to više neće činiti.

"Nećemo praviti nijedan drugi kompromis, to mora jasno da se kaže za svakim stolom", rekao je Kurti predstavljajući program vlade u parlamentu privremenih prištinskih institucija, prenosi prištinska ''Koha ditore''.

Kurti je naveo da bez, kako se izrazio, "priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije" ne može biti normalizacije odnosa, prenosi Kosovo onlajn.

On je rekao da Priština i Beograd imaju otvorena pitanja koja treba rešiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići njiedan napredak ako ne postoji napredak u rešavanju sudbine nestalih na KiM.

"Naše susedske odnose ćemo unaprediti kroz reciprocitet. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternative", poručio je Kurti.

On je dodao da će tokom godine obezbediti vakcine protiv kovida za 60 odsto stanovništva na KiM.

Kurti: Vjosa Osmani da bude predsednica

Nakon što je drugi put izabran za premijera Aljbin Kurti je ponovio da Vjosa Osmani treba da bude predsednik privremenih prištinskih institucija.

„Što pre izaberemo Vjosu Osmani, biće bolje. Hajde da se okupimo i već na sledećem zasedanju, nakon izbora zamenika ministara, da pređemo na izbor predsednika“, rekao je Kurti, preneo je prištinski ''Reporteri''.

Autor:
Pošaljite komentar
Simić: Srpska lista neće glasati za vladu Kurtija

Simić: Srpska lista neće glasati za vladu Kurtija

22.03.2021. 19:47 19:52