Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA DNEVNIKA Ko će sve sesti u vojvođanske  poslaničke klupe i iz kojeg grada ih je najviše

29.01.2024. 09:23 09:29
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U pokrajinskom parlamentu u naredne četiri godine, od 120 poslanika, više od pola, odnosno 66, će biti iz redova Srpske napredne stranke (SNS), dok će iz koalicije „Srbija protiv nasilja” biti 30, iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) devet, iz koalicije „Nada” sedam, kao iz Socijalističke partije Srbije (SPS), a Ruska stranka će imati jednog predstavnika. Pokrajinska izborma komisija dodelila je mandate poslanicima. U roku od 30 dana očekuje se prvi zaziv novog pokrajinskog parlamenta.

Od 66 poslanika u Skupštini Vojvodine sa liste „Vojvodina ne sme da stane” (SNS) prva je diplomirani pravnik, nekadašnja gradonačelnica Sombora (od 2016. do 2020. godine), koja je potom je obavljala funkcije državne sekretarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a kasnije u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva, Dušanka Golubović (SNS). Mesta iza nekadašnje gradonačelnice Sombora pripala su njenim stranačkim kolegama, diplomiranom sociologu i dosadašnjem potpredsedniku Skupštine APV Damiru Zobenici, koji je 2020. godne izabran na to mesto. Bio je jedan od osnivača SNS-a  u Novom Sadu, a na prvu političku funkciju stupio je 2009. godine, kad je postao predsednik MZ Sremska Kamenica, a savetnik gradonačelnika Novog Sada bio je od 2012. do 2016. godine. 

Na trećem mestu je Stanislava Hrnjak, predsednica GO SNS u Kikindi, a za poslanicu u Skupštinu AP Vojvodine izabrana 2020. godine, dok je 2017. godine imenovana za predsednicu Skupštine grada Kikinde. Među prvih deset na listi SNS- a je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine i diplomirani pravnik iz Sremske Mitrovice Dmitar Stanišić, odbnornik je u Skupštini Grada Sremska Mitrovica.  Na listi iza njega je Aleksandra Maletić, koja je  izabrana za potpredsednicu Skupštine AP Vojvodine 2020. godine. Za odbornika Skupštine Grada Novog Sada birana je 2012. godine na listi  SNS-a. Bila je Narodni poslanik u dva mandata. Pvi put je izabrana 2014. godine, a potom i u sledećem mandatu od 2016. do 2020. godine.

Od koalicionih partnera „najvišu poziciju” na listi, odnosno šesto mesto dobila je diplomirani pravnik Milica Božić predsednica opštinskog odbora SDP-a u rodnom Pančevu, odbornik i poslanik u parlamentu Vojvodine. Odmah iza nje je zamenik predsednika Odbora za ravnopravnost polova Miroslav Rodić iz Bačke Palanke. Izvesno vreme je bio zamenik predsednika opštine Bačka Palanaka i pokrajinski poslanik.


Novosađani najbrojniji

U ovom sazivu od 120 poslanika 41 je iz Novog Sada, po devetoro iz Subotice i Pančeva, sedmoro iz Zrenjanina, šestoro iz Sremske Mirovice, petoro iz Sombora, četvoro iz Kikinde, po troje iz Bačke Palanke i Sente, po dvoje iz Vrbasa, Rume, Stare Pazove, Inđije, Vršca, Titela, Bečeja, Kanjiže i Kule i po jedan poslanik biće iz Šida, Nove Crnje, Odžaka, Pećinaca, Bačkog Petrovca, Novog Bečeja, Temerina, Ade, Opova, Beočina, Apatina, Malog Iđoša, Plandišta, Nove Pazove i Alibunara.


Prvi na listi koalicije SPN je Stanko Pužić, diplomairani inženjer menadžmenta iz Narodnog pokreta Srbije iz Pančeva. Na drugom mestu je doktor političkih nauka i diplomata Mihailo Brkić iz stranke „Srbija-centar SRCE”.  Mandat je dobio i Đorđo Đorđić, košarkaški trener, dok je  na četvrtom mestu  Tamara Maksić iz Zeleno-levog fronta, po struci ekonomistkinja. Na petom mestu se nalazi Gabrijela Visinger Milutinović (SSP), po struci master vaspitač.

Predsednik Izvršnog odbora(SVM) Balint Juhas predvodiće tu stranku u pokrajinskom parlamentu.  On je od novembra 2012. zamenik je sekretara Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Iza njega je dr Bagi Bojan koji je stekao diplomu na smeru opšte medicine, zatim završio specijalizaciju iz oblasti anesteziologije i reanimatologije. Predsednik je Udruženja lekara i stomatologa vojvođanskih Mađara. Od 2016. godine je pokrajinski poslanik SVM-a. Hajnalka Buranj, ponovo će imati poslaničko mesto u pokrajinskom parlamentu. Od 2016. do 2018. bila je poslanica SO Senta, a od avgusta 2020. godine je poslanik u Skupštini Vojvodine.

Prvi na listi koalicije „Nada” je  dugogodišnji član i funkcioner NDSS-a Branislav Ristivojević. Sem kratkog radnog iskustva u NIS-u sve vreme radi na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je bio i dekan od 2018. godine. Bio je savetnik nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, a kasnije predsednik Pokrajinskog odbora i pokrajinski poslanik, kao i odbornik u Novom Sadu. Na lokalnim izborima 2008. bio je kandidat za gradonačelnika Novog Sada ispred liste DSS-NS. Iza njega je šef poslaničke grupe u Skupštini APV dr Goran Ivančević iz Novog Sada.

Predsednik pokrajinskog odbora SPS, generalni direktor JP „Srbijagas” (od 2008. godine), generalni direktor FK „Vojvodina” i predsednik RK „Vojvodina” i doktor tehničkih nauka Dušan Bajatović prvi je bio na listi za pokrajinske izbore. Bio je poslanik i šef odborničke grupe SPS-a  u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, zatim u Narodnoj Skupštini RS, kao i u Skupštini AP Vojvodine i potpredsednik Pokrajinske vlade. Bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS od 2007. godine kao član SPS-a i bivši je poslanik u Skupštini Srbije i Crne Gore i Skupštine Vojvodine.  U više mandata bio je potpredsednik glavnog odbora SPS- a i predsednik Pokrajinskog odbora te partije u Vojvodini. 

Drugo mesto na listi pripalo je koalicinom partneru JS i kandidatu Miroslavu Boškoviću. Član je izvršnog odbora stranke, a bio je i poslanik u prethodnom sazivu Skupštine AP Vojvodine. Treća na listi kandidata je potpredsednica izvršnog odbora glavnog odbora SPS- a Aleksandra Đanković. Ona je izabrana je za potpredsednicu Skupštine AP Vojvodine 2020. godine. Sada je zaposlena u JP „Srbijagas” u kabinetu generalnog direktora i angažovana na projektu izgradnje gasovoda „Turski tok“ kao rukovodilac odeljenja u službi finansija. Četvrti na listi je Branko Ćurčić koji je  član je pokrajinskog odobra SPS u Vojvodini, izvršnog odbora PO SPS Vojvodine i predsedništva SPS, inače potpredseednik Pokrajinske vlade. Na šestom mestu je diplomirani inžinjer poljoprivrede Milorad Radojević, koji je od 2016. godine član Gradskog veća za privredu u Novom Sadu.

Kada je reč o Ruskoj stranci nosilac liste je Ljubica Bertović, master psiholog iz Subotice, koja radi kao pomoćnica direktora „Parka Palić“ biće jedina prestavnica u vojvođanskom parlamentu. 

Silvia Kovač

Foto: „Dnevnik”

Autor:
Pošaljite komentar