Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU Miloš Vučević: Ponosan sam zbog svakog novog radnog mesta

03.07.2021. 09:42 09:50
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

NOVI SAD: U poslednjih devet godina 29 velikih investicija, vrednih 370 miliona evra, uposlilo je 11.500 ljudi u Novom Sadu, kaže za "Dnevnik" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. U intervjuu našem listu Vučević ističe da je dolazak multinacionalnih kompanija u Novi Sad, za koje su se borile sve zemlje u regionu, izazvao pravi "bum".

- Kada smo 2012. godine preuzeli vlast u Novom Sadu zatekli smo gotovo praznu investicionu mapu, jer 40 godina nijedna fabrika nije bila izgrađena u Novom Sadu, još od vremena kada je bio značajan industrijski centar u bivšoj Jugoslaviji. Od te 2012. godine do danas, u Novom Sadu imamo 29 investicija, ukupne vrednosti oko 370 miliona evra, i najmanje 11.500 novih radnih mesta. Tu nije uračunat najavljeni broj zaposlenih u “Nideku” i “Kontinentalu”, a to bi za godinu dana bilo još 1.000 novih radnih mesta. Javnosti su svakako najpoznatije upravo te velike multinacionalne kompanije, čiji je dolazak u Novi Sad izazavao pravi “bum” jer su se za njih borile sve zemlje regiona. Tu mislim na fabrike “Lir”, “Aptiv”, “Beri Kalebo”, Istraživačko - razvojni centar “Kontinentala”, “Trilateral”, BMTS, "Nidek".

Nedavno ste izjavili da je "Sever 4" pun i da se otvara nova radna zona kod Kaća. Pored "Kontinentala", postoji li još zainteresovanih za tu zonu?

- “Kontinental” je, da tako kažem, otvorio novu industrijsku zonu Kać. Kupili su 27 parcela, od kojih su tri bile u gradskom vlasništvu, i tako formirali parcelu od oko 30 hektara. Do sredine sledeće godine biće završeno infrastrukturno opremanje, komunalna i saobraćajna infrastruktura, što će povećati atraktivnost same zone. Već ima dosta zainteresovanih.  

Šta se dešava u vezi sa "Bari Kaleboom", "Nidekom", BMTS-om?

- Fabrika čokolade je počela da radi u aprilu, samo godinu i mesec dana nakon polaganja kamena temeljca, i već zapošljava oko 100 ljudi. Što se tiče japanskog giganta,  „CTP“ je kupila 12,5 hektara gradskog građevinskog zemljišta u Radnoj zoni "Sever 4", po ceni od pet miliona evra, i u toku je izrada idejnog rešenja za izgradnju pogona za kompaniju “Nidek”. Početak radova, odnosno izgradnja hale očekuje se na jesen, a prva faza proizvodnje u septembru 2022. godine. Kompanija “Nidek” planira da samo u prvoj investicionoj fazi zaposli minimum 500 radnika. “BMTS” je prvu fazu proizvodnje započeo u maju 2020. godine, a drugu fazu u martu ove godine. Trenutno zapošljavaju oko 500 ljudi.

Koji pogoni bi trebalo da budu otvoreni u ovoj godini i koliko novih radnih mesta se otvara na taj način?

- Kompanija iz Mađarske „Gemtek Kft“  je osnovala firmu u Srbiji pod nazivom “DSC” doo Novi Sad i to sa sedištem u industrijskom parku "Pobeda" u Petrovaradinu. Bave se proizvodnjom čeličnih konstrukcija i mašinskom obradom metala. Planirana vrednost investicije je 7, 5 miliona evra, i otvaranje 60 radnih mesta. Početak proizvodnje se očekuje najkasnije u januaru. Kapitalno intezivne pogone otvaraju i “Kontinental” i “Nidek”, a značajno je da je “Kontinental” najavio otvaranje novog istraživačkog centra, i dodatnih 200 radnih mesta za inženjere, pored 600 koje već zapošljava.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim iskustvima s velikim kompanijama koje su došle u Novi Sad?

- Nekada i sami budete zatečeni kada čujete ko se sve interesuje za dolazak na naše tržište. To nisu pokloni, jer taj svet biznisa je surov i niko vam neće doći na lepe oči, već zato što nudite sigurnost i ekonomsku i političku, odlične uslove za poslovanje, i fenomenalnu radnu snagu. Dolazak “top” kompanija je pokazatelj koliko je Srbija cenjena i poštovana na investicionoj mapi, i koliko je Novi Sad kao grad napredovao, od onog grada u kojem 40 godina nije podignuta ni jedan fabrika. Znate, nijedan pregovor sa potencijalnim investitorima nije ni lak ni kratak, sve to iziskuje mnogo napora i mesece ozbiljnih priprema, ali kada se dogodi ono pružanje ruke za uspešan dogovor, nema jedne reči u koju može da stane sve što osećate. Svaka od tih investicija je još jedna pobeda za Srbiju. Svaka od tih investicija je menjala našu poslovnu klimu, obezbedila veći privredni rast, neuporedivo veće prihode za grad, bolji životni standard za građane, izvesnost za naše mlade stručnjake, i za sve one koji planiraju da rade i žive u svom gradu.


Giganti sa svih strana sveta

Koliko je Novi Sad uložio, a koliko dobio privlačenjem investitora?

- To je ulaganje u budućnost, koje materijalno nije lako merljivo. Mnogo smo uložili, ali danas možemo da kažemo da su u Novom Sadu giganti sa svih strana sveta, da ima posla za svakog ko želi da radi, da naši mladi stručnjaci ne moraju više da idu u beli svet jer smo im taj svet doveli u Novi Sad. Uvek smo imali velike snove, a nikada nisam dozvolio da me zaustavi strah od eventualnog neuspeha. Nije bilo lako u početku. Neće investitori da dolaze tako gde nema dobre infrastrukture. Radili smo paralelno na više polja, i ne prestajemo da radimo. Od paradigmi neuspeha poput napuštenih fabrika, ruševina od bombardovanja, izgorele zgrade "Radničkog", napravili smo novu veru u uspeh, i počeli smo da gradimo nove mostove.


Na koje investicije ste posebno ponosni?

- Ponosan sam zbog svakog novog radnog mesta. Svako od njih je jednako važno. Imamo stopu nezaposlenosti od 6,5 odsto, što je istorijski minimum. Za naša dva mandata u gradu zaposleno je preko 27.000 ljudi. Očekujemo još bolje rezulatate u narednom period.

Ima li Novi Sad dovoljno kvalifikovanih radnika i infrastrukturu potrebnu za dolazak novih kompanija?

- Pratimo potrebe tržišta. Imamo program dualnog obrazovanja u srednjim školama, a uskoro kreće i na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu. To će mnogo doprineti da se smanji jaz između ponude i tražnje na tržištu rada. Grad je prethodnih godina mnogo ulagao u nedostajuću infrastrukturu u svim delovima, tako da u pogledu razvoja industrijskih zona spremno dočekujemo potencijalne investitore. Setite se kakvih smo se gluposti naslušali od predstavnika bivše vlasti kada smo počeli da ulažemo u opremanje "Severa 4". A danas vidite koliko je to bio važan strateški potez. I ne samo da je "Sever 4" opravdao ulaganje, nego je pokrenuo interesovanje za ulaganje u opremanje novih industrijskih zona.

Kako se to odražava na gradsku kasu i za šta se taj novac koristi?

- To najbolje vidimo kroz povećanje prihoda od poreza na zarade. Od početka godine imamo intenzivne privredne aktivnosti, tako da se samo po osnovu poreza na zarade do kraja 2021. godine očekuje prihod od čak 10,2 milijarde dinara. To su fantastični rezultati, posebno ako imate u vidu okolnosti poslednjih godinu i po dana uzrokovane globalnom pandemijom virusa kovid 19. Dakle, mi sada samo po osnovu poraza na zarade, u budžetu imamo povećanje za dva i po puta u odnosu na pre 10 godina. I to je jedan od najboljih pokazatelja privrednog napretka i razvoja grada, ali i razlike između sadašnje i bivše vlasti. Od 4,1 milijarde dinara 2011. godine, do 10,2 milijarde dinara 2021. godine je, složićete se, fantastičan rezultat. Takođe, imamo buyetska povećanja po osnovu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, ali i po osnovu poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica. Sve to putem gradskog buyeta koji već godinama ima izrazito razvojnu komponentu doprinosi ubrzanom razvoju grada, ne zapostavljajući socijalna davanja za koja je Novi Sad primer drugim loklnim samoupravama.


Snažno ulaganje u infrastrukturu

U ovogodišnjem budžetu sredstva za kapitalnu potrošnju su povećana za 37 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na 2010. godinu to je tri puta više sredstava, ili čak osam milijardi dinara više. Zato mi sada snažno ulažemo u razvoj infrastrukture, skoro polovina sredstava odlazi na razvoj saobraćajne infrastrukture, zatim komunalne delatnosti, ali i ulaganja u razvoj kulture, obrazovanja, zdravstva, sporta... Zahvaljujući snažnom budžetu, u Novom Sadu su besplatni državni vrtići, dajemo subvencije za privatne vrtiće, svim prvacima obezbeđujemo besplatne udžbenike …


U kojoj meri se ostvaruje strategija održivog razvoja Novog Sada i da li negde zaostajemo, a negde prednjačimo?

- Strategija je bazirana na četiri ključna prioriteta: ubrzani razvoj, društveni razvoj, ekonomski razvoj i dobra uprava. Stvaranje uslova za nove investicije i otvaranje radnih mesta su osnova našeg plana ekonomskog razvoja. Iako mislim da nema vremena za opuštanje, moram da priznam da sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima, jer je Novi Sad ne samo jedan od najperspektivnijih gradova u regionu, već grad koji ima najdinamičniji razvoj od svih gradova njegove veličine u Evropi.   

Koji su dalji planovi na ovom polju za naredne godine?

- Beležimo ekspanziju informaciono-komunikacionih tehnologija, i to se isprofilisalo kao jedan od osnovnih pravaca privrednog razvoja Novog Sada, koga s pravom nazivaju silicijumska dolina ovog dela Evrope. Imamo prestižne naučno istraživačke centre poput “Biosensa”, Naučno -tehnološkog parka, Centra za veštačku inteligenciju, tako da je to taj adut koji privlači velike svetske kompanije da ovde otvaraju razvojno-istraživačke centre. Turizam je za nas izuzetno važna delatnost, i tu vidim veliku šansu za dalji razvoj, da konačno iskoristimo sve potencijale koje imamo i dunavski koridor.

Svetozar Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Vučević: U Novom Sadu prvo kompostno polje u Srbiji

Vučević: U Novom Sadu prvo kompostno polje u Srbiji

01.07.2021. 13:07 13:43
Vučević: Verujem da smo kao društvo sazreli da izvučemo poruke iz Vidovdanskih događaja

Vučević: Verujem da smo kao društvo sazreli da izvučemo poruke iz Vidovdanskih događaja

28.06.2021. 18:17 19:32