Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Interes je Hrvata, možda i više nego Srba, poštovanje Dejtona

17.01.2020. 14:07 14:09
Piše:
Foto: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Srbija želi puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i svako njegovo rušenje i izmena mora da dobije saglasnost srpskog naroda i RS, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH, na pitanje da li Srbija i RS imaju plan ukoliko se intenziviraju razgovori o reviziji Dejtona, kao i da li Hrvatska ima moć da pokrene to pitanje revizije Dejtona i da li je to u njenom interesu, rekao da ne želi da tumači njihove interese, ali da želi da primeti, kao neko ko prilično dobro poznaje situaciju u regionu, da to ne bi bio interes Hrvatske.

„Što se tiče hrvatskog naroda prioritetni interes je poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i Srbima, a možda i više. Ne vidim kakav bi našla interes koji bi vodio ka ukidanju prava naroda i entiteta, ali ne isključujem mogućnost da to tumače drugačije“, objasnio je on.

Želimo RS kao entitet u okviru BiH, istakao je, puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, a svako rušenje i izmena mora da dobije saglasnost srpskog naroda i RS.

"Ako ne bude saglasnosti srpskog naroda i RS nema izmene”, poručio je je on.

Vučić je ukazao da bi bilo bolje da niko ni ne pokušava da u to ulazi ili šta nameće.

Dalje je ukazao da će jedno pitanje iznositi na svakom mestu i na svakom susretu, zbog čega će, kako je konstatovao, u narednom periodu verovatno imati manje susreta jer ne mogu da mu na to pruže valjane odgovore.

„Kakvo prava na jezik i predsavljanje ima 28,75 odsto Srba u Crnoj Gori u odnosu na 25,3 odsto Albanaca na teritoriji Severne Makedonije ? Može li bilo ko da pruži odgovor na to pitanje?“, upitao je on.

Vučić je konstatovao da je do juče bilo zabranjeno da se govori o broju Srba u Crnoj Gori, I poručio da njemu neće niko moći da to zabrani, dok neki drugi ni danas ne smeju da govore o tome.

„Kako neka prava imaju Albanci na Kosovu, a kako nemaju Srbi prava, po kom to kriterijumu i principu?”, upitao je on.

Vučić je na kraju naglasio da je za Srbiju I srpski narod najbolje da sačuvamo RS u okviru BiH, jer tako garantujemo stabilnost I mir, a da pitanje koje postavlja, postavlja kako bi se videle zamene teza.

Vučić o ambasadoru: Poštujem izbor Hrvatske

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da poštuje izbor Hrvatske za ambasadora te zemlje u Srbiji i dodao da su srpsko-hrvatski odnosi među ključnima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

"Njihov je izbor, kao što je njihovo da sve znaju o nama, kao i naše da znamo sve o njima, ali da gledamo kako da gradimo bolje odnose u budućnosti", rekao je Vučić , upitan o šta srpsko-hrvatskim odnosima može doneti Hidajet Biščević, jedan od najbližih saradnika Franje Tuđmana, koji je predležen za budućeg ambasadora Hrvatske u Srbiji.

Vučić je naveo da će brzo dati agreman Biščeviću, da će ga dočekati u Beogradu i poželeti mu da unapredimo odnose, jer su srpsko-hrvatski odnosi kako je rekao, uz srpsko-albanski i srpsko-bošnjačke, ključni za očuvanje mira i regionalne stabilnosti.

Odgovarajući na isto pitanje, Dodik je bio mnogo kritičniji uz opsaku da je Biščević, koji je rođen u BiH, bitno uticao na to da se satanizuje srpski narod u vreme građanskog rata u BiH, te da je bio veoma aktivan u strukturama oko Franje Tuđmana i radio je sve što je mogao protiv Srba.

"Primarni odnosi u regionu, odnosi između važnijih naroda, a sigurno su hrvatski i srpski narodi i njihove države su važni. Trebalo je da se vodi računa da se pošalju ljudi koji mogu da doprinesu dodatnom razumevanju, a ne dodatnim problemima", rekao je Dodik.

"Svakako, kada dođe, treba ga pitati svašta", dodao je Dodik.

Hidajet Hido Biščević predložen je za novog ambasadora Hrvatske u Srbiji, kojeg zvanični Zagreb, uprkos protivljenju najuticajnije opozicione SDP, pokušava da ozvaniči samo mesec dana pre stupanja na dužnost izabranog predsednika Zorana Milanovića.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Izbori 19. ili, verovatnije, 26. aprila

Vučić: Izbori 19. ili, verovatnije, 26. aprila

17.01.2020. 09:56 11:17
Dodik: Nisam poveo zemlju u NATO

Dodik: Nisam poveo zemlju u NATO

14.01.2020. 22:56 22:57