Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Galić umesto Božića, Erceg novi sekretar Skupštine Vojvodine

05.10.2022. 08:32 11:35
Piše:
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević

Skupština AP Vojvodine na novoj sednici konstatovala je ostavku pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomira Božića i na njegovo mesto postavila dosadašnjeg potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, koji je ujedno ostao potpredsednik Pokrajinske vlade.

Umesto Galića, pak, pokrajinski poslanici izabrali su Nemanju Ercega, dosadašnjeg v. d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i životnu sredinu.

Kadrovske promene u Pokrajinskoj vladi došle su iznenada, pošto dan ranije ove dve tačke nisu bile ni na dnevnom redu, a uvrštene su na predlog predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića. Iz skupštinskog materijala moglo se videti da je Božić podneo ostavku 30. septembra, ali nisu navedeni razlozi za taj potez.

Osim personalnih rešenja u Pokrajinskoj vladi, pokrajinski parlament je većinom glasova, između ostalog, usvojio i polugodišnji izveštaj o izvršenju budžeta, odluku o izradi prostornog plana za vetroelektranu u opštinama Srbobran i Bečej, a jednoglasno je podržan predlog sporazuma o saradnji AP Vojvodine i Županije Timiš u Rumuniji.

Pored toga, većinom glasova usvojeni su i izveštaji o poslovanju u prošloj godini Turističke organizacije Vojvodine, „Voda Vojvodine”, „Vojvodinašuma” i Zavoda za urbanizam Vojvodine. Takođe, Skupština je glasala i za izmene odluka o zaštiti predela izuzetnih odlika „Karaš-Nera” i o Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja za tekuću godinu. Usvojena je i odluka o zaštiti spomenika prirode „Stratigrafski profil filijala Beočin”, čije upravljanje je povereno „Lafaržu”.


Struja na vetar za 240.000 domaćinstava

Obraćajući se novinarima Nenad Borović je istakao važnost izrade prostornog plana za potrebe vetroelektrane na području Bečeja i Srbobrana.

- Radi se o  izuzetno velikom projektu, koji finansira jedna privatna kompanija iz Beograda. Naše javno preduzeće za urbanizam će da uradi tehnički deo. Radi se o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora u ekvivalentu od 1.200 gigavata na godišnjem niovu, što je dovoljno za snabdevanje 240.000 domaćinstava u AP Vojvodini i što bi smanjilo emisiju štetnog ugljen-dioksida za preko 1,1 miliona tona u toku godine – naglasio je Borović.


Predstavnici političkih partija i poslaničkih grupa pred sednicu su izneli stavove i mišljenja na konferenciji za novinare. Tako je Nenad Borović iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu”, potvrdio da će njegove kolege podržati predloge koji su se našli na dnevnom redu, a posebno se osvrnuo na izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvih šest meseci ove godine.

- Ovaj izveštaj pokazuje da je Pokrajinska vlada prilikom koncipiranja i projektovanja budžeta polazila od realnih osnova i da ga je zasnovala na jednom stručnom i argumetnovanom sagledavanju, kako privrednih, tako i društvenih kretanja plniranih za 2022. godinu – naglasio je Borović.

Po njegovim rečima, karakteristika ovogodišnjeg budžeta jeste „izuzetno dobro i visoko ostvarenje prihodne strane”, odnosno vrlo oštar rast prihoda koji su na 55,129 milijardi dinara tokom prve polovine godine, što je 61,82 odsto ukupno planiranog. Borović je dodao da su prihodi veći za 6,6 milijardi u odnosu na isti period prethodne godine, dok su u junu 2016. godine, kada je SNS formirala većinu u pokrajinskom palamentu, prihodi iznosili 27,7 milijardi dinara.

- To je rezultat dobrog, profesionalnog rada, jednog požrtvovanog odnosa, velikog broja stranih direktnih investicija, rasta proizvodnje, koji je samo u ovoj godini u prvih šest meseci preko šest procenata, smanjenju broja nezaposlenih sa 165.000 na nešto preko 90.000 – ukazao je Nenad Borović.

Kao ilustraciju dobre strukture prihoda, Borović je izdvojio porez na dobit, od kojeg su prihodi sa 13,154 milijardi dinara u prvih šest meseci u visini od 101 odsto godišnjeg plana, što je, kako je istakao, nezabeleženo.

- Za razliku od toga, na rashodnoj strani imamo jedan uravnoteženiji, umereniji rast rashoda. Posebno se vodilo računa kada su u pitanju rashodi za zaposlene i rashodi za koriušćenje usluga i roba. Procentualno, oni iznose 39,3, odnosno 39,4 odsto izvršenja u odnosu na ono što je planirano, što je otprilike 11 procentnih poena manje od plana – napomenuo je Borović.

Kako je precizirao, ukuno izvršenje budžeta iznosi 42,77 odsto. On se osvrnuo i na kritike da su sredstva tekuće buyetske rezerve prevelika, ali da su ona na nivou koji dozvoljava Zakon o budžetskom sistemu – do 4 odsto od prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine, odnosno 2,586 milijarde dinara.

- Treba reći da su to sredstva koja se koriste upravo za interventne svrhe i ona su zbog svoje fleksibilnosti namenjena za situacije kao što sada imamo, a to je kada su makroekonomski i fiskalni izazovi veliki, kako bi se očuvala stabilnost javnih finansija – pojasnio je Borović.

Po njegovim rečima, iz rezerve je iskorišćeno 733 miliona dinara, dok se ostatak sume nalazi na računima direktnih korisnika buyeta, po rešenjima Pokrajinske vlade, a na predlog njenog predsednika. Borović je naglasio da javni dug nastavlja da pada i u nominalnom iznosu, ali i u udelu u tekućim prihodima budžeta.

- On je nominalno smanjen sa 5,25 milijardi dinara na neke 4,793 milijarde za ovih prvih šest meseci. Razlog je što je Pokrajinska vlada već isplatila 61 odsto planiranih anuiteta za ovu godinu, koji iznose 1,086 milijardi dinara. Udeo javnog duga u tekućim prihodima smanjen je odnosu na završni račun sa 7,2 odsto na 5,9 procenata – kazao je Borović, uz opasku da je u pitanju jako dobra procena Pokrajinske vlade.

Ovakav stav podržala je i Ana Marija Pinter iz Saveza vojvođanskih Mađara, ali ne i Branislav Ristivojević iz DSS-a i Đurađ Jakšić iz SRS-a. Ristivojević je istakao da je Uprava za kapitalna ulaganja za prvih šest meseci utrošila samo 13,1 odsto planiranog za celu godinu, iako veći deo plaćanja obavlja u prvoj polovini godine.


Novinarima bolji uslovi za praćenje rada Skupštine

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac otvorili su  renoviranu i modernizovanu salu za novinare u zgradi Skupštine AP Vojvodine.

Na simboličnoj svečanosti u prisustvu novinara, fotoreportera i snimatelja koji prate rad Skupštine AP Vojvodine, Pastor je istakao da je novinarska sala renovirana zahvaljujući donaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP Srbija, sa zajedničkom željom da se unaprede uslovi rada skupštinskih izveštača.  - Zahvaljujemo se UNDP što su nam omogućili da zajednički modernizujemo i oplemenimo prostor u zgradi Skupštine APV namenjen predstavnicima medija i raduje me okolnost da smo mogli doprineti tome da praćenje sednica Skupštine APV, ali i svih drugih skupštinskih događaja, ubuduće bude olakšano – poručio je Pastor.

Renoviranje sale uljučilo je kompletnu zamenu zidnih i podnih obloga, postavljen je televizor za praćenje skupštinskih dešavanja, kablovska i bežična internet mreža, a dostupni su i strujni i USB prikljčuci na samom konferencijskom stolu.


- Kada jedan od najvećih buyetskih potrošača nije u stanju da potroši više od 13,1 odsto u prvih šest meseci, to vam govori da je planiranje katastrofa. Normalno je da, kada nema Programa razvoja Vojvodine, koji je istekao 2020. godine, da je dezorijentisana pokrajinska izvršna vlast kada je u pitanju planiranje trošenja novca – izjavio je Ristivojević i dodao da je neophodno doneti novi krovni programski akt.

Za Đurđa Jakšića izveštaj o buyetu pokazuje da još jedna godina odlazi u nepovrat, a za 6,6 milijardi dinara uvećani prihodi nisu posledica privrednog „buma”, već lošeg planiranja. Realizaciju od 13,1 odsto Uprave za kapitalna ulaganja ocenio je skandaloznom i kritikovao je raspodelu novca iz tekuće budžetske rezerve.

- Ključna zamerka SRS je katastrofalna realizacija rashodne strane budžeta i to u prvom redu onih programa i projekata koji u sebi nose kapitalni karakter. Ponovo imamo situaciju da su do 30. juna stotine miliona dinara otišle na kojekakve programe i projekte koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost – istakao je Jakšić.  

S. Krstić

 

Autor:
Pošaljite komentar