Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dvostruki suverenitet - regionalna autonomija za sever KiM

17.04.2019. 18:45 19:07
Piše:
Izvor: Dušan Jaanjić Foto: Tanjug/ D. Kujundžić

BEOGRAD: Dvostruki suverenitet u slučaju sporazuma Beograda i Prištine mogao bi da znači regionalnu autonomiju severa Kosova i Metohije na određeni vremenski period, uz garanciju EU ili nekog drugog međunarodnog faktora, kaže analitičar Dušan Janjić

On ocenjuje da je to jedini izlaz da se dobije Zajednica srpskih opština na KiM, ali uz potpunu zaštitu Srba i srpskih crkava na teritoriji celog KiM.



Janjić kaže da ideja o dvostrukom suverenitetu, koja se u medijima pojavila kao mogući plan za sporazum Beograda i Prištine koji će navodno Franucuska i Nemačka predstaviti na sastanku u Berlinu, nije nova i podseća da ju je ranije spominjao zamenik predsednika privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli.



Imajući u vidu do sada nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), Janjić ne isključuje mogućnost da se to pitanje ponovo razmatra kao 2013.godine, odnosno, kao zajednica za četiri opštine na severu KiM.



''''To bi podrazumevalo regionalnu autonomiju na severu KiM sa određenim rokom, od 10 ili 15 godina, a EU ili neki drugi međunarodni faktor bi mogao da bude garant primene te autonomije, ali i sveobuhvatnog sporazuma'''', rekao je Janjić za Tanjug i pojasnio da bi Srbi imali svoje regionalne autonomne organe koji bi sarađivali sa kosovskom vlašću uz povremenu koordinaciju, ali ne i upravu, međunarodne zajednice.



Kako kaže, to je jedina realnost i jedini izlaz da se dobije ZSO, uz potpunu zaštitu Srba i srpskih crkava na teritoriji celog KiM.



Janjić je uveren je da bi takva vrsta autonomije u ovom trenutku obe strane oslobodila određenih problema i da bi, pre svega, odložila pitanje detaljnog regulisanja granice i stvorila uslov za kvalitetnu demarkaciju koja je, prema mišljenju Janjića, neophodna.



''''Definisanje granice je nužno, ali ne i razmena teritorija. To je ono što žele Nemačka i drugi. Tako da bi takav predlog mogao da bude na stolu'''', kaže Janjić.



On, međutim, smatra da će eventualni predlog o regionalnoj autonomiji biti teško prihvatljiv za Prištinu za koju bi, kako kaže, integrativno-tranziciona autonomija, čak i na 10 ili 15 godina, značila odricanje od krajnjeg cilja - zahteva da Srbija odmah i potpuno prizna nezavisnost Kosova.



''''Problem je i kako uveriti Albance, kod kojih je snažno izražen centralizam, da prihvate decentralizaciju vlasti i regionalizaciju, makar i privremeno. S druge strane, biće teško onima koji su verovali da je ZSO spasonosna formula za svih 10 enklava na KiM u kojima žive Srbe'''', kaže Janjić.



Napominje da Srbija ne bi imala formalne nadležnosti na severu KiM, ali da bi pomagala Srbe u južnoj pokrajini kroz uređeni sistem zajedničckih projekata, dok bi Srbi na severu KiM imali direktne nadležnosti kao regionalna autonomija.



''''To je ono što je bolno za albansku stranu. Ne treba očekivati povratak suvereniteta Srbije na KiM, ali to bi bio način da uticaj i garancije Srbije budu efikasnije nego što su sada i da Srbi žive i razvijaju se u normalnijim okolnostima'''', kaže Janjić i dodaje da su slične statuse imali Mostar i Bejrut i mnogi podeljeni gradovi. 



List "Gazeta ekspres" je objavio da će Francuska i Nemačka predstaviti na sastanku u Berlinu plan za sporazum Beograda i Prištine, koji bi donekle zadovoljio zahteve Beograda, i da se radi o ideji dvostrukog suvereniteta.



Kako se navodi, taj plan ne uključuje podelu teritorije.



"Govori se o dvostrukom suverenitetu. Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija uživa neki suverenitet nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama", tvrdi izvor lista.

Popov: Priština bi na nož dočekala krnjenje suvereniteta



NOVI SAD: Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da bi ideja o "dvostrukom suverenitetu", o kojoj se spekuliše uoči sastanka u Berlinu, išla na ruku Beogradu, jer bi bila protumačena kao da je Beograd očuvao deo suvereniteta, ali bi, ističe on, u Prištini najverovatnije bila dočekana na nož.



Popov iz tog ugla gleda na ideju o „dvostrukom suverenitetu“, kao mogućem rešenju za pitanje Kosova i Metohije, a koju, prema pisanju medija, Francuska i Nemačka nameravaju da predstave na sastanku u Berlinu.Popov smatra da bi ideju o „dvostrukom suverenitetu“ na nož dočekali ne samo političari u Prištini, već i deo tamošnje javnosti.



On objašnjava da je razlog za to što bi bilo kakvo krnjenje suverentiteta nad Kosovom tamo bilo doživljeno kao izdaja. "Tako da sad možemo imati obrnutu varijantu, a to je da ćemo i dalje imati ono na čemu je Kosovo insistiralo, a to je da bude bezuslovno priznavanje Kosova od Srbije, a Srbija ne bi dobila ništa“, kaže Popov za Tanjug.

On podseća da Kosovo ima Sjedinjene Američke Države kao moćnog zaštitnika, koja će stati iza njih, jer Amerika, kaže Popov, često doživljava Evropu kao suparnika, a ne kao partnera.Popov smatra da Nemačka i Francuska nisu slučajno odabrale vreme kada će izaći sa ovakvom idejom za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.



„Ovaj samit Nemačka i Francuska namerno su sazvale, jer je odlazeća garnitura Evropske unije svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinela da ovaj proces maltene isklizne iz ruku EU i unela je konfuziju u ovaj proces. To je kasnije nastavila Amerika uvođenjem nove varijable - razgraničenje“, smatra Popov.



Kaže da Nemačka i Francuska žele, nakon izbora u EU, da anuliraju inicijativu Amerike o razgraničenju, „jer Nemačka i Farancuska misle da to može biti opasno po Balkan, a može da izazove i domino efektat i na drugim područjima“.

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Nastavak dijaloga nakon što Priština ukine takse

Dačić: Nastavak dijaloga nakon što Priština ukine takse

17.04.2019. 14:01 14:34
Dačić: Sastanak Vučić-Putin 26. aprila u Pekingu

Dačić: Sastanak Vučić-Putin 26. aprila u Pekingu

17.04.2019. 11:14 11:18
Vučić: Tražiće puno priznanje Kosova, a da Srbija ne dobije ništa

Vučić: Tražiće puno priznanje Kosova, a da Srbija ne dobije ništa

16.04.2019. 16:28 19:34