Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đurić: Srbe niko neće tretirati kao građane drugog reda

07.11.2019. 16:38 16:46
Piše:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

BEOGRAD:  Srpska lista neće ulaziti u koalicije i koalicione sporazume koje Srbe neće tretirati kao ravnopravne građane i ne prihvataju njihovu legitimnu volju pokazanu na izborima, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ovo  je izjavio nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine na kojem je doneto pet zaključaka o njihovom budućem političkom delovanju.



"Srbi neće moliti nikoga, njima pripadaju po tamo važećem ustavu i zakonu određena ministarka mesta i to ne bilo kojim Srbima, već onima koji su na izborima dobili 96 odsto podrške naroda", rekao je Đurić i dodao da Srbi neće prihvatiti da Aljbin Kurti ili bilo ko drugi određuje ko će ih predstavljati u insitucijama.



Prema njegovim rečima, predstavnici Srba tražili su da ne ulaze u institucije koje ih neće poštovati, kako iz njih ne bi morali da izlaze već za par meseci.Da bi ušli u koaliciju potrebno je da se napravi zaokret od 180 stepeni u odnosu na ono što se govori u Prištini, rekao je Đurić.



Jedan od zaključaka donetih na današnjem sastanku, kojem je prisustvovalo 65 predstavnika Srpske liste i srpskih institucija, prema Đurićevim rečima je i da Srbi neće prihvatiti status građanina drugog reda.



Direktor vladine Kancelarije kazao je i da su doneli zaključak da će Srbi u slučaju novih pritisaka na institucije, škole, vrtiće, zdravstvene ustanove... biti spremni da ih napuste na solidaran način i da primene nenasilne i mirne mere otpora.



Među zaključcima je i taj da se traži momentalno ukidanje anticivilizacijskih taksi koje su štetne za sve građane južne pokrajine, kao i formiranje Zajednice srpskih opština,što kako je dodao mora da bude svačija obaveza pa i Kuritjeva.



Peti zaključak je da će sve srpske institucije nastaviti sa sprovođenjem plana Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za podršku srpskom narodu, rekao je Đurić i podsetio da se u južnoj pokrajini realizuje 349 projekata od izgradnje puteva, bolnica, škola do privrednih kapaciteta.



Upozorio je i na opasnost od reciprociteta o kome Kurti priča jer se iza toga krije zabrana gora od taksi i odnosi se na robu iz Srbije, a koja bi se odnosila i na dokumente i odvijanje saobracaja, kao i druga ograničenja.



Direktor vladine Kancelarije je ocenio da se Kurti ponekada ponaša kao portparol Nenada Rašića i Slobodana Petrovića, kao i da je najava reciproteta koju je trebalo da nazove kamuflaža način da se Srbija prisili da prizna nezavisnost Kosova.



Đurić je rekao da Priština mora da obezbedi, kao što stoji po Ustavu i zakonu, da sedam odsto Srba bude u svim institucijama i javnim preduzećima i da će zato morati da otvori na desetine hiljade novih radnih mesta.



Upitan da prokomentariše izjavu Kurtija da Srbi nisu za formiranje ZSO i da nisu reagovali kada je formiranje proglašeno neustavnim, Đurić je kazao da to nije tačno, da se Srpska lista obraćala ustavnom sudu i da je na hiljade Srba na mitingu u Kosovskoj Mitrovici pre godinu dana protestvovalo zato što se ZSO ne formira.



"Nećemo dopustiti da nijedna laž poput ove prođe bez odgovora", kazao je Đurić.Podsetio je i na činjenicu da su predstavnici Srba u jednom trenutku hteli i samostalno da krenu u formiranje ZSO, ali se odustalo od toga kada je procenjeno da bi moglo biti eventualnih problema.



Upitan kako će celokupna situacija uticati na dijalog i da li će biti nastavljen uskoro, Đurić je kazao da ne bi spekulisao o nastavku dijaloga, kao i da srpska pozicija po tom pitanju ostaje ista.Direktor Kancelarije je rekao i da vezu srpskih predstavnika i Beograda niko neće 

prekinuti kao i da će SL sve odluke donositi u konsultaciji sa predsednikom i Vladom Srbije.



Đurić je najavio i "pročišćavanje sopstvenih redova", kako bi se radilo efikasnije i stvarao ekonomski ambijent za opstanak maldih na KiM

Autor:
Pošaljite komentar
Ljimaj i Pacoli najavili žalbu na konačni izborni rezultat

Ljimaj i Pacoli najavili žalbu na konačni izborni rezultat

07.11.2019. 16:20 16:25
Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

07.11.2019. 16:35 16:38
Proglašeni konačni rezultati kosovskih izbora

Proglašeni konačni rezultati kosovskih izbora

07.11.2019. 11:22 11:24