Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đurić: Izlaznost na KiM blizu 60%,SNS-u 86% glasova

22.06.2020. 18:50 18:51
Piše:
Izvor: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

BEOGRAD: Izlaznost na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji bila je blizu 60 odsto, izjavio je danas potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Đurić i dodao da je najviše glasova osvojila ta stranka.

Nakon obrađenih svih 140 biračkih mesta na KiM, SNS je na KiM ostvarila 86 odsto glasova izašlih birača, rekao je Đurić na konferenciji u Beogradu.



Dodao je da je posle izborne liste SNS, na KiM najviše glasova osvojila koalicija SPS-JS (7,8 odsto) dok su sve ostale izborne liste zajedno osvojile 5,83 odsto glasova.



Đurić, koji je i direktor vladine Kancelarije za KiM, je rekao da je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" juče ispisala političku istoriju Srbije, kako u centralnom delu zemlje tako i na KiM.



"Istorijski rezultat, istorijska izlaznost. Više od 46 odsto uvećanja u odnosu na prethodne izbore, 14.675 novih glasača SNS na KiM", rekao je Đurić i podsetio da je na parlamentarnim izborima 2016. godine rezultat liste SNS bio 67,73 odsto, a da je sada ta lista osvojila 46.509 glasova, odnosno 85,94 odsto. Đurić je zahvalio Srbima na KiM na poverenju u Aleksandra Vučića, SNS i državu Srbiju, te istakao da će Srbija nastaviti da radi na realizaciji projekata započetih u okviru plana predsednika Vučića za podršku i pomoć našem narodu na KiM. "Nastavićemo da ulažemo u naše škole, bolnice, puteve, da gradimo infrastrukturu, da radimo na stvaranju ekonomske osnove opstanka našeg naroda na KiM, da se svuda i na svakom mestu borimo za srpske državne i nacionalne interese kada je reč o KiM", istakao je Đurić. Srbi na KiM su prepoznali da je SNS, prevođena Aleksandrom Vučićem, najčvršći garant razvoja celokupne srpske države i opstanka i jačanja srpske države na KiM.



"To danas možete da vidite po energiji koja je probuđena u svim srpskim sredinama na KiM", rekao je Đurić i zahvalio stanovnicima opštine Štrpce gde je lista SNS osvojila rekordnih 92,7 odsto ili 5.320 glasova.



Zahvalio je i građanima Kosovske Mitrovice koja je, kako kaže, takođe dala ogroman doprinos istorijskom rezultatu SNS.



Naveo je da je na izborima 2016. godine u Kosovskoj Mitrovici glasalo oko 5.000 birača, na predsedničkim izborima 2017. godine je taj broj porastao na 7.658, dok je na jučerašnjim izborima u Kosovskoj Mitrovici SNS osvojila 8.603 glasa.



U opštini Novo brdo, navodi Đurić, SNS je osvojila 89,9 odsto glasova, SPS 5,3 odsto, dok su ostali zajedno osvojili 3,45 odsto.



Kada je reč o opštini Kosovska Vitina, SNS je osvojila 90,82 odsto, socijalisti 3,2 odsto, dok su ostale izborne liste zajedno osvojile 5,62 odsto.



U opštini Gnjilane SNS je osvojila 4.000 glasova, socijalisti 229, a ostali 75, rekao je Đurić.



Kako je dodao, u opštini Lipljan SNS je osvojila 82,95 odsto glasova, SPS 9,76 odsto, a ostali 6,52 odsto.



Đurić je, između ostalog, izneo i rezultate kada je reč o opštini Vučitrn i naveo da je SNS tu osvojila 82,40 odsto glasova, a SPS 7,89 odsto.



"U svim opštinama sa srpskom većinom na KiM, lista ''Aleksandar Vučić - Za našu decu'' je izdominirala. Ovaj istorijski rezultat je velika odgovornost za našu stranku i državne institucije Srbije za naredni period i mi ćemo nastaviti, kao država i kao stranka, da u narednim godinama dajemo sve od sebe da opravdamo ova očekivanja", rekao je Đurić i zaključio:



"Na KiM ćemo, uz činjenicu da smo ostvarili ovaj istorijski rezultat, gledati da u sve naše institucije uključimo i ljude iz različitih političkih opcija, i one koji nisu dobro prošli na ovim izborima jer nam na KiM bilo kakve podele nisu potrebne i nisu moguće ukoliko želimo da nastavimo da jačamo, a naš cilj je da kao država na KiM u ovoj godini stignemo do svake srpske kuće, da pomognemo svakome kome nismo uspeli da pomognemo do sada".



U Srbiji su juče održani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a na KiM se glasalo na 140 biračkih mesta.

Autor:
Pošaljite komentar
Preliminarni rezultati izbora u gradovima u Vojvodini

Preliminarni rezultati izbora u gradovima u Vojvodini

22.06.2020. 14:35 16:12