Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đurić: Hoti obmanjuje javnost

30.08.2020. 09:04 09:10
Piše:
Foto: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

BEOGRAD: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti obmanjuje javnost kada kaže da je uzajamno priznanje jedina tema sastanaka sa predstavnicima Beograda, navodeći da su ekonomske teme na agendi razgovora u Vašingtonu.

Hoti laže narod šta će biti na agendi, a uveriće se kakav će biti odgovor Srbije ako bude pokušao da na agendu stavi priču o priznanju, rekao je Đurić za RTS.

On je naveo da je razgovarao sa saradnicima zvaničnika Bele kuće sa kojima će se voditi razgovor i da su na agendi ekonomske teme.

Kao što je predsednik Aleksandar Vučić već rekao, ne možemo isključiti to da bude određenih iznenađenja i tema koje nisu bile na agendi, rekao je Đurić za RTS.

On kaže da albanska javnost nastupa jedinstveno i da namerno obmanjuju javnost kako bi "potkopali" poziciju Srbije pred razgovore, dok, s druge strane, srpska javnost ne nastupa jedinstveno.

Umesto da i mi u političkom smislu, bez ozbira na stranke, nastupimo jedinstveno i podržimo državnu delegaciju, ako treba da se odbiju neka nametanja i teme, ovde u Srbiji pojedini unapred krive državnu delegaciju iz svoje političke koristi, kaže Đurić.


Osuda napada u Babinom mostu, međunarodna zajednica da reaguje

Direktor Kanclelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić osudio je napad na srpske mladiće u Babinom mostu i zatražio od međunarodne zajednice da bez odlaganje reaguje na "puzeće etničko čišćenje Srba" iz tog mesta.

Đurić je za RTS rekao da je napad u Babinom mostu izraz politike mržnje koju vode pojedini političari iz Prištine i da nije izolovan incident, podsetivši da su u više navrata u tom mestu napadani Srbi, da su ekstremisti upadali i u školsko dvorište, a da su lokalne vlasti ometale rekonstrukciju i izgradnju nove škole.

Policija nije kaznila one koji su odgovorni za čitavu seriju incidenata i sada se nastavlja puzeće etničko čišćenje Srba iz Babinog mosta, ocenio je Đurić.

Kaže da je to mesto između Kosovske Mitrovice i Prištine strateški važno i da je Albancima cilj da zastraše i pritisnu Srbe kako bi se iselili.

Zahtevamo od međunarodne zajednice da bez odlaganja reaguje i interveniše, jer su lokalni organi pokazali da nisu u stanju. Kfor treba da uspostavi statičko prisustvo u Babinom mostu, dok ne budu kažnjeni odgovorni za napade, rekao je Đurić.

Grupa srpskih mladića povređena je u napadu grupe Albanaca u Babinom Mostu kod Obilića.

Do napada je došlo sinoć oko 22 sata, kada su se četiri srpska srednjoškolca, dok su išli selom, naišli na grupu od šestorice Albanaca iz istog sela, preneo je RTS.


Navodi da je ovaj trenutak strateški važan, možda i istorijski, i da zato Srbi treba da pokažu jedinstvo da bi imali snagu.

Upitan koliki je manevarski prostor Beograda uoči sastanaka u Vašingtonu i Briselu, Đurić kaže da ne treba imati iluzije da je situacija u vezi s KiM veoma teška već generacijama i da nas ne čeka laka bitka.

Državna delegacija na čelu s Vučićem ima jasnu platformu za očuvanje državnih i nacionalnih interesa na osnovu Ustava, da se uspsotavi ekonomska saradnja i proširi, da mladi ljudi dobijaju posao, da izgradimo infrastrukturu, rekao je Đurić.

Govoreći o nestalima, Đurić je rekao da srpska delegacija na svim sastancima traži da se otvore arhivi OVK, ali da to Priština ne želi, jer arhivi direktno optužuju najviše rudkovodstvo Albanaca.

Kaže i da Hoti tvrdi da ne postoje arhivi OVK.

Mi insistiramo da se reši pitanje nestalih svih nacionalnosti, spremni smo da otvorimo naše arhive, da dođu istražitelji i ovde i tamo i da to pitanje rešimo, rekao je Đurić.

Autor:
Pošaljite komentar
Đurić: Inostrani lutkari probudili marionete

Đurić: Inostrani lutkari probudili marionete

29.08.2020. 22:19 22:21