Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đurić: EU da bez odlaganja urazumi Prištinu

28.11.2018. 15:48 16:08
Piše:
Izvor: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić Foto: Tanjug/video

BEOGRAD: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas EU i celu međunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazumi Prištinu, vrati je poštovanju prava domaćeg, međunarodnohg i svih potpisanih sporazuma i zaustavi ih sa puta dalje eskalacije problema. 

Đurić je, na vanredno zakazanoj konferenciji za štampu, rekao da smo videli pretnje da će da gaze, kao da to već nisu činili, Briselski sporazum, ukinu srpske opštine, zauzmu sever. 



„Srbija i Srbi reagovali su mirno i odgovorno na provokacije i poteze koje su vukli u Prištini. Reagovali su mirno iako je potpuno jasno da je delovanje Prištine imalo za cilj s jedne starne da Srbe dovede u takav nemoguć položaj koji bi značio njihovo proterivanje, kako sa severa tako i juga, a s druge strane namera je bila izazivanje ratnog požara na severu", ukazao je on. 



Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji ne žele bilo kakav sukob, ali je jasno da Priština želi da svojim delovanjem izazove upravo to. 

„Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje i nećemo činiti bilo kakve korake osim mirnih protesta koji Srbi ovih dana vrše na KiM pokazujući kako se na miran i demokratski način bori za zemlju i svoj narod", kazao je on. 



Đurić je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da i dalje mirnim sredstvima brane svoju zemlju. On je poručio da Srbi koji danas protestuju na KiM brane pravo na opstanak, na život, na pravo da jedu hleb i piju mleko, da im deca idu u školu i time ne ugrožavaju bilo koga, kao i da će nastaviti da se ponašaju mirno i civilizovano.


Đurić: Nećemo dati izgovor Prištini za nasilje



Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić apelovao je na Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu mirni i da ničim ne daju povod Prištini za neki dalji korak u nameravanom izazivanju "požara", i preneo im poziv predsednika Srbije da ne čine dalje korake u napuštanju prištinskih institucija. 



„Nećemo dati Prištini izgovor za nasilje i iživljavanje“, poručio je on na vanrednoj konferenciji za štampu. Rekao je da je njegova poruka Srbima na KiM da je srpski narod ceo solidaran uz njih i da razumemo njihovu borbu za opstanak i ostanak na ognjištima, da se bore za svoje parče hleba, pravo da žive kao ljudi dostojnog života. Ocenio je da je mirnim protestima pokazana snaga, odlučnost, da se mudro borimo za ostvarivanje naših ciljeva. 


On je istakao i da smo danas videli demonstraciju verbalne agresije i nove pretnje Prištine, odakle se poručuje da će da gaze Birselski sporazum."Kao da ga već nisu zgazili i ''obrisali patos'' sa njim, pa nastavljaju da prete Srbima ukidanjem opština i osvajanjem severa", rekao je Đurić.



Ponovio je da će Srbi na KiM i Srbija nastaviti da poštuju Briselski sporazum.Takođe, istakao je da će srpski gradnačelnici, koji su suspendovali učešće u prištinskim institucijama, biti spremni da se u njih vrate, kada Priština ukine diskriminatorske mere.



"Srbi na KiM suspendovali su učešće u prištinskim institucijama, jer je Priština pogazila sporazum i namakla im političku, ekonomsku i bezbednosnu omču oko vrata", naveo je on.Đurić je rekao da Srbija nikada nije negirala obaveze, nije želela sukob.



Nova eskalacija bila bi opasna i zato reagujemo i apelujemo na međunarodnu zajednicu, jer je Srbija odgovorna zemlja, koja razmišlja nekoliko koraka unapred, dodao je Đurić.



"Ne želimo eskalaciju, sukobe i nećemo napraviti nijedan korak da do sukoba dođe i možda je poslednji trenutak da se Priština urazumi i da je dovedu du poštovanja prava, jer ono što su danas govorili i do danas uradili je korak u tom pravcu", rekao je Đurić.


Priština ne želi kompromis i pribegava daljoj eskalaciji



Oni koji ne žele poštovanje kompromisa pribegavaju daljoj eskalaciji, dok Srbija neće dati nikakav povod takvom razvoju situacije, rekao je danas direktor Kancelarije za KIM marko Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare. 



"Odsustvo argumenata prava, političke i diplomatske snage pretvara se u argumente sile i oni koji su najodgovorniji na Kosovu i Metohiji treba da zaustave i da urazume predstavnike Prištine pre nego što bude kasno, a Srbija neće dati nikakv doprinos da stvari dalje eskaliraju", rekao je Đurić. 



Odgovarajcuhi na pitanje novinara da li očekuje da će Priština ispuniti zahtev Vašingtona, Đurić je ocenio da je dobro što se čuje nesto snažniji glas različitih država po pitanju delovanja Prištine.



"Kao što je predsednik Aleksandar Vučić govorio i pre 15 i pre 20 dana, neophodna je odlučna akcija i reakcija onih koji mogu i imaju uticaja i odgovornost i obavezu i političko i bezbednosno i svako drugo prisustvo na KIM", naglasio je Đurić.


Poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji, uz slogu i solidarnost cele Srbije, da je molba predsednika Aleksandra Vučića da sve što rade - rade mirno, demokratski i civilizovano, kao i do sada i da ne dozvole da ih bilo ko isprovocira.



"Da ne žure sa daljim koracima napuštanja prištinskih institucija, da sačekamo ono što očekujemo i što smatramo da je neophodno i jedino racionalno i normalno - da međunarodna zajednica, koja je morala da reaguje i pre 15-20 dana, preduzme nešto pre nego što bude suviše kasno", rekao je Đurić.



Srbi sa KiM su danas ponos čitave Srbije, dodao je Đurić.



"Naša podrška i sve što radimo ima za cilj da se sačuva mir u celoj Srbiji, mir na KiM i da se omogući opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji. Pozivam celu Srbiju da u ovom teškom vremenu bude jeidnstvena, da budemo ujedinjeni, slodarni složni", poručio je Đurić.

Đurić: Radoičić nije kriv, raspao se plan Prištine



Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas da je poligrafsko ispitivanje pokazalo da Milan Radoičić nije kriz za ubistvo, niti organizaciju ubistva Olivera Ivanovića i da su time pali u vodu planovi Prištine da se za to optuži Beograd i srpska strana.



Na pitanje novinara da li je time završena istraga i ako jeste, a imajući u vidu da poligraf nije valjan dokaz na sudu, čemu onda služi pravosuđe, Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare podsetio da je srpska policijska istraga pokrenuta i vodi se zato što Priština i međunarodni organi nisu do sada dali prave odgovore.



"Srpskoj policiji je pošlo za rukom da Radoičić da iskaz i to najboljim stručnjacima koje Srbija ima. Prošao je poligraf i utvrđeno je da on nije počinilkac niti organizator tog zločina. Ta činjenica je iznervirala mnoge koji su priželjkivali da krivca doveka traže na srpskoj strani", rekao je Đurić.



Da je pre nekoliko dana likvidiran, Radoičić bi doveka bio okrivljen za to ubistvo, dodao je Đurić.

Autor:
Pošaljite komentar
Đurić: Srpski narod na KiM teroru iz Prištine rekao:"Dosta" 

Đurić: Srpski narod na KiM teroru iz Prištine rekao:"Dosta" 

27.11.2018. 20:47 20:50
Dačić: Predložiću Vučiću uvođenje Dana srpske zastave

Dačić: Predložiću Vučiću uvođenje Dana srpske zastave

28.11.2018. 14:04 15:43
Vučić zahvalio Putinu na podršci 

Vučić zahvalio Putinu na podršci 

27.11.2018. 14:11 14:14