Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Drecun i Pinter: Stabilnost regiona najbitnija

28.03.2018. 16:45 16:50
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD:  Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun primio je ambasadora Mađarske u Srbiji Atilu Pintera, na njegov zahtev, sa kojim je u razgovoru ocenio da je stabilnost regiona najbitnija i za Balkan i za Evropu.

Drecun je izneo stav da će Srbija nastaviti da insistira na mirnom rešenju kosmetskog problema, na postizanju kompromisnog rešenja, da insistira na zajedničkim infrastrukturnim projektima i ekonomskoj saradnji, saopšteno je iz parlamenta.



Ambasador Mađarske je potvrdio da su bilateralni odnosi dve države na najvišem nivou i izrazio interesovanje za stav Srbije o aktuelnim događajima na KiM posle nasilja specijalne formacije Prištine nad srpskim narodom na severu Kosova i njegovim političkim predstavnicima i hapšenju Marka Đurića.



Drecun je objasnio da će Srbija delovati na tri načina, tako što će tražiti podršku na međunarodnom planu, formirati Zajednicu srpskih opština na KiM i da će na nasilje odogovoriti mirnim putem i naći rešenje kako da se nastavi proces normalizacije odnosa.



„Moj stav je da moramo da redefinišemo strategiju u pregovorima Beograda i Prištine“, kazao je Drecun i naveo da je Srbija je u dijalogu ispunila sve što je Briselskim sporazumom dogovoreno, dok druga strana po tom pitanju nije uradila gotovo ništa i pri tom je upotrebila nasilje, koje se može protumačiti kao odbijanje daljeg dijaloga i mirnog rešenja kosmetskog problema.



Pinter je istakao da je za Mađarsku najavažnija stabilnost regiona Jugoistočne Evrope, i da je Srbija ključan faktor za njegovu stabilnost. „Interes Mađarske je da Srbija postane punopravni član Evropske unije i čvrsto podržavamo Srbiju u procesu pridruživanja“, istakao je ambasador.



On je kazao da Mađarska podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 



Naveo je da srpska Vlada i predsednik Republike vode mudru politiku i da zajednički interes zemalja regiona leži u njegovoj stabilnosti. 



Sagovornici su se složili da su sveubohvatni bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou, što potvrđuju i uzajmane posete najviših državnih zvaničnika i nedavno potpisanih sporazuma vlada dveju država, navedeno je u saopštenju.

 

Priština: ZSO koju formira SL neće imati legitimitet



PRIŠTINA: U prvom reagovaju na najavu Srpske liste da će formirati Zajednicu srpskih opština, iz kosovske vlade je saopšteno da ta zajednica neće imati legitimitet, zbog nepoštovanja, kako se navodi, "zakona Republike Kosovo".



"Zajednica je obaveza koju je Kosovo preuzelo u procesu briselskog dijaloga i koja će biti realizovana u bliskoj budućnosti. Nijedna inicijativa, koja nije zasnovana na zakonima i demokratskim procedurama Republike Kosovo, neće se primenjivati i neće se poštovati", prenosi KosovoPreša stav kosovske vlade .



Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju su privremene kosovske vlasti preuzele potpisivanjem Briselskog sporazuma još pre pet godina i do danas je nisu realizovali, dok je Beograd sve svoje obaveze preuzete tim sporazumom ispunio.



Nakon brutalnog hapšenja šefa vladine kancelarije Marka Đurića, u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici, Srpska lista je odlučila da uskrati podršku vladi premijera Ramuša Haradinaja i da na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma formira Zajednicu srpskih opština.



Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će ta politička Zajednicu srpskih opština formirati 20. aprila.

Autor:
Pošaljite komentar
Stanković: EU da ponudi novo rešenje za Kosovo i častan izlaz za Srbiju

Stanković: EU da ponudi novo rešenje za Kosovo i častan izlaz za Srbiju

28.03.2018. 16:31 16:33
ZSO nije pretnja ili hir,već potreba i međunarodna obaveza

ZSO nije pretnja ili hir,već potreba i međunarodna obaveza

28.03.2018. 14:53 14:57
Srpska lista: Izlazimo iz kosovske vlade, sami formiramo ZSO

Srpska lista: Izlazimo iz kosovske vlade, sami formiramo ZSO

27.03.2018. 17:57 09:27