Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DODELJENI MANDATI KANDIDATIMA ZA ODBORNIKE, USKORO KONSTITUTIVNE SEDNICE Naprednjacima komotna većina u vojvođanskim gradovima

03.07.2024. 12:29 12:55
Piše:
Izvor: Dnevnik

Gradske izborne komisije (GIK) su na osnovu ukupnih izveštaja o rezultatima glasanja 2. juna dodelile mandate obornicima novih saziva Skupština u sedam od osam vojvođanskih gradova, a prema najavama konstitutivne sednice će biti održane između 8. i 12. jula.

Kada je reč o Novom Sadu zbog brojnih prigovora i žalbi opozicionih lista na izborne rezultate do sada je GIK doneo Ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine, a gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je prošle sedmice ocenio da bi zbog toga konstitutivna sednica mogla biti održana tek u drugoj polovin jula.

U subotičkoj Skupštini od 67 odborničkih mesta lista „Aleksandar Vučić - Subotica sutra” imaće 35 (49,36 odsto osvojenih glasova). Prvi kandidat je aktuelni gradonačelnik Subotice, dipl. ekonomista Stevan Bakić (SNS). SVM će imati 19 odbornika (26,26 odsto osvojenih glasova), a prvi na listi kandidata je predsednik Skupštine Grada i SVM -a Balint Pastor. Lista „Subotica protiv nasilja” imaće deset odbornika (14,72 odsto osvojenih glasova) i prva kandidatkinja je istoričarka umetnosti Nela Tonković (DS), dok će lista „Za pravednu Suboticu!” imati tri odbornika (4,16 odsto osvojenih glasova), a prvi je kandidovan master ekonomista Marin Piuković (DSHV).

GIK Novog Sada još nije dodelio mandate zbog brojnih prigovora i žalbi opozicionih lista na Ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine

U Skupštinske klupe u Somboru sešće 61 odbornik, od kojih će lista „Aleksandar Vučić - Sombor sutra” imati 42 predstavnika (66,68 odsto osvojenih glasova) i prvi kandidat je sadašnji gradonačelnik Antonio Ratković (SNS). Lista „Biram Sombor bez nasilja” imaće 11 odbornika (18,76 odsto osvojenih glasova) i prvi kandidat je lekar spec. urgentne medicine Bogdan Nikolić (DS). SVM će imati četiri mandata (6,29 osvojenih glasova), a prva kandidatkinja je lekarka Đerđi Goretić - Vamošer. Lista „Za pravedni Sombor” imaće dva odbornika (2, 37 odsto osvojenih glasova) i prvi je Tomica Vuković (DSHV). Sa liste „Građanski front - stop ludilu” mandati su dodeljeni za dva kandidata (3,14 odsto osvojenih glasova) i prvi je Miroslav Stojisavljević. Lokalni parlament u Zrenjaninu ima 67 odborničkih mesta, a sa izborne liste „Aleksandar Vučić - Zrenjanin sutra” mandati su dodeljeni za 41 kandidata (57,98 odsto osvojenih glasova) od kojih je prvi gradonačelnik Simo Salapura. Inž. poljoprivrede Zoran Sandić (Novi DSS) prvi je od 12 kandidata (17,15 odsto osvojenih glasova) za odbornike sa liste „I voda i sloboda”, dok će lista „Zrenjanin proviv nasilja” imati devet mandata (13,92 osvojenih glasova) a prvi među kandidtatima je Dejan Čapo (LSV).  Sa liste „Mi snaga naroda - prof dr Branimir Nestorović” u odborničke klupe će sesti tri kandidata (5,1 osvojenih glasova) i prva je književnica Julijana Marić. SVM će u Zrenjaninu imati dva odbornika (3,52 odsto osvojenih glasova) a kao prvi kandidat naveden je prof. Jožef Stojko.

 


Konstitutivne sednice najranije sledeće sedmice

Kada je reč o konstitutivnim sednicama na kojima bi trebali biti izabrani predsednik skupštine, sekretar, savetnici i gradonačelnik u Pančevu će ona biti najranije, u ponedeljak  8. jula, a u utorak 9. jula u Vršcu i Sremskoj Mitrovici. Predsednik Skupštine Subotice Balint Pastor najavio je još ranije da će konstitutivna sednica u tom gradu biti održana u sredu, 10. jula. Kako je naveo u gotovo svim lokalnim samoupravama koje su važne za mađarsku zajednicu konstitutivne sednice biti održane između 10. i 12. jula. Skupštine grada Zrenjanina zakazana je za petak, 12. jul.

Novi saziv u Pančevu zaseda 8. jula

 

U Bačkoj Palanci je konstitutivna sednica zakazana je za 3, jul, u Staroj Pazovi za utork 9. jul , a u Rumi za petak 12. jul. Poznati su datumi održavanja konstitutivnih sednica u Južnom Banatu. Većina će biti 10. jula i to u Kovačici, Alibunaru i Opovu, a zatim 11. jula u Plandištu i Beloj Crkvi. U Kovinu Opštinska izborna komisija još nije donela Rešenje o dodeli odborničkih mandata, jer sud još uvek odlučuje o jednoj opozicionoj žalbi.


 

U Vršcu je GIK dodelio mandate kandidatima za ukupno 45 odborničkih mesta u Skupštini grada. Lista „Aleksandar Vučić – Vršac sutra” u novom sazivu imaće 32 odbornika

U Vršcu je GIK dodelio mandate kandidatima za ukupno 45 odbornička mesta u Skupštini Grada. Lista „Aleksandar Vučić - Vršac sutra” u novom sazivu imaće 32 odbornika (66,86 osvojenih glasova). Prva kandidatkinja je sadašnja gradonačelnica Dragana Mitrović (SNS). Lista „Vršac zaslužuje bolje” imaće 12 odbornika (26,61 osvojenih glasova) i prva je dr filoloških nauka Dragana Rakić (DS), dok će GG „Biram Vršac” imati jednog odbornika (3,31 odsto osvojenih glasova) i to načelnika policije u penziji Uroša Rošića. Kikinđane će u lokalnom parlamentu predstavljati 39 odbornika, a najviše mandata, i to 28 (66, 13 odsto osvojenih glasova) dobila je lista „Aleksandar Vučić - Kikinda sutra” i prvi kandidat je gradonačelnik Nikola Lukač (SNS). Koalicija „Izaberi promenu - Ujedinjena opozicija Kikinde” imaće šest predstavnika (14,45 odsto osvojenih glasova) i prvi je prof. geografije Miroslav Grujić (LSV).  Od 70 odborničkih mesta u Skupštini Grada Pančeva kandidati sa liste „Aleksandar Vučić - Pančevo sutra” imaće 49 mandata (66,65 odsto osvojenih glasova).

Nedimović vodi listu sa 39 mandata

U Sremskoj Mitrovici GIK je donela rešenje o dodeli mandata za 61 odbornika novog saziva Skupštine. Komisija je dodelila mandate za 39 kandidata (60,22 odsto osvojenih glasova) sa liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“. Prvi kandidat je nekadašnji ministar poljoprivrede (od 2016. do 2022. godine) i gradonačelnik Sremske Mitrovcice (od 2008. do 2016. godine) i do pre nekoliko dana potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Branislav Nedimović (SNS). Lista „Grad za sve nas“ imaće 14 mandata (21,09 odsto osvojenih glasova), a prvi je pravnik i nekadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Petković. Pet mandata (7,62 odsto osvojenih glasova) će imati koaliciona lista „Sremska Mitrovica protiv nasilja“ i prvi kandidat je advokat Dragan Radulović (DS), dok će tri mandata (5,93 odsto osvojenih glasova) imati lista „Dr Savo Manojlović - i ja sam Sremska Mitrovica - Kreni promeni - Mlada Mitrovica” i prvi je dipl. inž. poljoprivrede Žarko Babić. 

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
U NEDELJU, 2. JUNA SU LOKALNI IZBORI U GRADOVIMA I OPŠTINAMA U VOJVODINI Evo ko se sve bori za odbornike u Bačkoj POGLEDAJTE LISTE ZA KOJE MOŽETE GLASATI

U NEDELJU, 2. JUNA SU LOKALNI IZBORI U GRADOVIMA I OPŠTINAMA U VOJVODINI Evo ko se sve bori za odbornike u Bačkoj POGLEDAJTE LISTE ZA KOJE MOŽETE GLASATI

30.05.2024. 09:42 09:53
IZBORNA NOĆ IZ MINUTA U MINUT: Rezultati izbora na svim nivoima na jednom mestu

IZBORNA NOĆ IZ MINUTA U MINUT: Rezultati izbora na svim nivoima na jednom mestu

17.12.2023. 19:51 23:15