Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dnevnik u Mitrovici: Trista miliona godišnje za nove investicije

18.06.2018. 08:40 09:01
Piše:
Izvor: Dnevnik (Jelena Ivanović)

SREMSKA MITROVICA: Budžet Grada Sremska Mitrovica za ovu godinu iznosi oko tri milijarde dinara, a najveći deo se izdvaja za održavanje postojećih objekata, kao i kompletne gradske infrastrukture, odnosno puteva, kanala, zelenila i ulične rasvete. Značajan deo izdvaja se i za subvencionisanje gradskog prevoza, ali i razvoja sporta, kulture i primarne zdravstvene zaštite.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader kaže za “Dnevnik” da Grad svake godine izdvoji više od 300 miliona dinara za nove investicije.

U ovoj godini najvažnije investicije su nam početak gradnje Osnovne škole “Jovan Popović”, rekonstrukcija Ulice Vuka Karayića, kao i uređenje Žitnog trga, ističe Sanader.

Prema njegovim rečima, projekte Sremske Mitrovice prepoznale su i finansijski podržale Pokrajinska i Republička vlada, te su, uz Grad, učestvovale u izgradnji podvožnjaka, bazena, škole u Mačvanskoj Mitrovici, kapitalnih investicija ostvarenih u prošloj godini.

Za obrazovanje i škole Grad izvaja oko 400 miliona dinara iz budžeta, a kako kaže Vladimir Sanader jedna od najvećih investicija u prethodnom periodu je ulaganje u poljoprivredu, tačnije komasaciju poljoprivrednog zemljišta u naseljenim mestima Radenković i Šašinci u vrednosti od 250 miliona dinara.

Takođe, Sremska Mitrovica finansira i deset lekara koji rade u seoskim ambulantama, kako bi meštani mesnih zajednica u svakom mestu imali dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu u svakom momentu.


Sirmium” za ceo svet

“Sirmium” je veliki turistički potencijal Sremske Mitrovice, kao i gradsko jezgro sa trgovima. Pre šezdeset godina počela su istraživanja Sirmiuma. Tada su nađena 33 zlatnika, od kojih su tri svetski unikati, ali i rimski šlemovi koji su do sada izlagani u raznim muzejima. Za nalaz od svetskog značaja, urađena je mapa grada i pouzdano se zna dokle je išao grad i mesto na kom se nalazio Sirmium, koji je trajao od prvog do šestog veka, kada su ga razorili Varvari. Iako je do sada dosta istraženo i znaju se bedemi grada, postoji verovatno još mnogo toga što čeka da bude otkriveno. Sirmium je u to vreme bio jedna od prestonica carstva, zna se da je tu postojal kovnica novca, mnoge državne institucije, Carska palata i žitnica, najznačajnije, a terme, odnosno javno kupatilo, nalazilo se do palate, kao i hipodrom, pola kilometra dužine, koji je sondama trasiran, nađeni su masivni ostaci i u gradu je označen tablama početak i kraj, gde se nekada nalazio ovaj lokalitet.

To je potencijal koji predstavlja resurs u kulturnom razvoju, ali i veliki neiskorišćeni turistički potencijal, jer predstavlja deo svetske kulturne baštine-rekao je u jednom razgovoru direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja.

Problem je što je “Sirmium” ispod živog grada i nalazi se ispod privatnih bašti i kuća i teško ga je istražiti. Nakon projekata konzervcije, neophodan je projekat namene spomenika, samoodrživosti i poboljšanje.


Ove godine biće izgrađen i Trg investitora kao zahvalnost onima koji su investirali u Grad, a istovremeno se uređuje urbanistički yep, koji će ulepšati sam ulazak u Sremsku Mitrovicu.

Lokalna samouprava ima punu podršku građana u svom radu, kao i razumevanja i strpljenja za zatvaranje saobraćaja u nekim delovima grada, kaže Sanader i dodaje da su investitori koji trenutno posluju u njihovom Gradu zaposlili više od 5.000 Mitrovčana, čime je stopa nezaposlenosti smanjena na 8,3 odsto, što je za nekoliko procenata niže od republičke stope.

Mitrovica broji oko 7.000 korisnika socijalne pomoći, a kako navodi gradonačelnik Sanader procenat nezaposlenosti bi bio još manji da jedan deo korisnika pomoći hoće da radi.

Postoji potreba za radnom snagom, pogotovo u poljoprivredi i građevinarstvu, uglavnom nekvalifikovane radne snage, tako da posla ima, kaže Sanader.

Mnoge kompanije koje posluju u ovom gradu pomažu vrtiće, škole, sportske klubove, grade dečija igrališta i sportske terene.

Izdvojio bih brodogradilište Vahali, “Cooper Standard“, “Eaton electric”, “Metalfer Steel Mill”, oni najviše ulažu u naš grad, kom je turizam uz poljoprivredu najveća razvojna šansa.


Mitrovica ocenjena kao grad budućnosti

Grad Sremska Mitrovica je u martu ove godine četvrti put zaredom uvrštena na listu evropskih gradova i regiona budućnosti  britanskog časopisa Financial Times, sačinjenu na osnovu uslova poslovanja. Ovog puta Sremska Mitrovica se našla u top 10 mikro gradova – po efikasnostima troškova.

Grad Sremska Mitrovica je veoma počastvovan nagradom časopisa Financial Times i ona zapravo predstavlja dokaz da grad ide u pravom smeru što se tiče lokalnog razvoja, investicione klime i uslova za dobro poslovanje. S obzirom na to da je ovo četvrti put da smo prepoznati od Financial Times-a, negujemo kontinuitet razvoja i pokazujemo da smo perjanica u regionu po stranim direktnim investicijama. Nagrada je veoma značajna jer je pokazatelj rada, truda i strateškog planiranja lokalne samouprave koji postojećim investitorima na teritoriji grada pružaju sigurnost dok potencijalnim ulivaju poverenje u sigurno poslovanje, rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.


Sanader kaže da pored Sirmiuma, kao jedinstvenog arheološkog lokaliteta u svetu, Fruška gora, Zasavica, kao i parkovi prirode, razvoj vinskog turizma, mnogobrojna jezera i lovišta, biciklističke rute, reka Sava sa velikim potencijalima rečnog turizma im daju pravo da u narednim godinama mnogo više novca izdvoje za promociju turizma i izgradnju turističke infrastrukture.

Jedan od najvećih nedostataka u Mitrovici je problem smeštajnog kapaciteta i na tome planiramo da radimo u budućnosti, kako bi Grad imao još više gostiju, ističe gradonačelnik Sremske Mitrovice i dodaje da Grad u narednom periodu planira da reši i probleme prečišćavanja otpadnih voda, i da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije upravo za taj projekat.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar
Sanader: Sremska Mitrovica će opet biti jak industrijski grad

Sanader: Sremska Mitrovica će opet biti jak industrijski grad

16.08.2017. 09:44 10:14
Sremska Mitrovica dobija Trg investitora

Sremska Mitrovica dobija Trg investitora

12.05.2018. 20:54 21:00