Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dnevnik” u Kuli: „Zeleni grad” mamac za investitore (foto)

29.11.2022. 10:55 11:03
Piše:
Izvor: V. Fifa

Sa sve glasnijim upozorenjima da klimatske promene uzimaju maha i činjenicom da proizvodnja energije iz fosilnih goriva može da se destabilizuje za svega par sedmica, što se upravo događa zbog ukrajinske krize, projekti obnovljivih izvora energije postaju sve zanimljivi investitorima.

Kula je na vreme prepoznala sve to, te je danas često nazivaju „zelenom opštinom“. Kako je objasnio predsednik Opštine Damjan Miljanić sve je počelo od Srednje tehničke škole „Mihajlo Pupin” kada je 2011. godine u okviru te obrazovne ustanove postavljena probna solarana elektrana, potom je oformljen smer elektrotehničar obnovljivih izvora energije gde se školuju kadrovi za održavanje svih sistema koji su izgrađeni ili koji su u planu.

- Prvi vetropark u Srbiji, u čiju izgradnju je italijansko-srpska kompanija „MK Fintel vind“ uložila 15 miliona evra svečano je otvoren 2015. godine. Sastoji se od tri vetrogeneratora tipa „Vestas“ danske proizvodnje, visine 178 metara, koji su u trenutku puštanja u rad bili najviši u jugoistočnoj Evropi i imali snagu od 9,9 megavata, s mogućnošću da podmiruju 8.000 domaćinstava godišnje – naglasio je Miljanić. – Kula je izabrana za taj projekat jer su istraživanja pokazala da se na ovom području susreću severac i košava, ali da vetar nije prejak ni preslab. Tako su sredinom ove godine u Štolcu kompanije „MK grup” i „Fintel energija” obeležile početak izgradnje vetroparka „Kula 2“. Uz investiciju od 17,5 miliona evra planirano je da počne s radom 2023. godine.

Od 2019. godine Opština Kula intenzivirala je ulaganja u zelenu energiju, stavljajući poseban akcenat na očuvanje životne sredine.

- Kula je prvo mesto u Srbiji gde je realizovan projekat u okviru nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog interesa, a reč je o OŠ „Isa Bajić“ koja je prva u državi završila projekat postavljanjem 32 solarna panela na krov zgrade - kazao je Miljanić dodavši da se procenjuje da će potrošnja električne energije biti manja za oko 40 odsto, a investicija je vredna 2,7 miliona dinara.


Mere štednje daju rezultate

Kako je objasnio Miljanić opština nastoji da smanji potrošnju struje uvođenjem LED javne rasvete u vrtiću „Sunčica“, sportskoj hali u Ruskom Krsturu i Osnovnoj školi „Petefi brigada“, a lane je takvo osvetljenje montirano u sportskoj hali u Crvenki i vrtiću „Kolibri„.

- Među merama je smanjenje javne rasvete za 33 odsto i smanjenje potrošnje električne energije u javnim ustanovama za 15 odsto, što je izvodljiv s obzirom da je naša opština u proteklom periodu radila na energetskoj sanaciji sa ciljem uštede, te je 11 javnih ustanova prešlo na gas – kazao je Miljanić.


Lokalna samouprava subvenicijama je podsticala i građane da razmišljaju u pravcu energetske efikasnosti i uštede.

- Subvencionisana je zamena kotlova u domaćinstvima i stolarije, ali i postavljanje termoizolacije. Od oko 17.000 registrovanih domaćinstava više od 200 je podržano da sprovedu te mere, dok su država i opština za mere energetske efikasnosti u ovoj godine obezbedili 17 miliona dinara. Pored toga, pet domaćinstava će putem konkursa dobiti solarne panele – kazao je Miljanić. - Kula nema toplanu, pa stambene zajednice imaju blokovsku kortlarnicu koja greje jednu ili više zgrada, zbog čega smo odlučili da raspišemo konkurs za osposobnjavanje i modernizaciju tih postrojenja.


Prvi agrosolar park u Srbiji

Kada je reč o prvom agrosolar parku u zemlji, posebnoj vrsti solarnog parka, koji podrazumeva poljoprivrednu proizvodnju uz istovremenu proizvodnju električne energije, njena gradnja bi trebala da počne gradnja na proleće 2023. godine u Kuli.

- Projekat, vredan 340 miliona evra, prostiraće se na 770 hektara zemljišta, a godišnja proizvodnja solarne elektrane bi da zadovolji potrebe 200.000 domaćinstava. Osim toga, poljoprivredna proizvodnja, najverovatnije borovnica, biće organska što znači da se neće upotrebljavati pesticidi, herbicidi i đubriva – najavio je Miljanić.


Miljanić je istakao da se sa svojim timom vodi idejom da Kula postane induistrijski, a istovremeno i “zeleni grad”, da investitori mogu koristiti obnovljive izvore enegrije koje, u slučaju stranih kompanije, donose pogodnost oslobađanja od naplate tzv. karbonske takse u matičnoj zemlji.


Ovde se susreću severac i košava

– Kula je izabrana za zeleni projekat jer su istraživanja pokazala da se na ovom području susreću severac i košava, ali da vetar nije prejak ni preslab. Tako su sredinom ove godine u Štolcu kompanije „MK grup” i „Fintel energija” obeležile početak izgradnje vetroparka „Kula 2“. Uz investiciju od 17,5 miliona evra, planirano je da počne s radom 2023. godine – kaže nam predsednik opštine Damjan Miljanić.


- Plan za sledeću godinu je postavljanje solarnih elektrana na javnim ustanovama, nastavak subvencionisanja domaćinstava za energetsku efikasnost i konačno rešavanje pitanja grejanja u objektima kolektivnog stanovanja – najavljuje Miljanić.

Silvia Kovač

V. Fifa, Opština Kula

Autor:
Pošaljite komentar