Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dnevnik“ u Irigu: Fruškogorski koridor željno čekaju

01.10.2020. 12:04 12:15
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

NOVI SAD/IRIG: Iriška opština, s novim predsednikom Tihomirom Stojakovićem na čelu, nastavlja put razvoja, pre svega ulaganjem u turističke potencijale, ali je u planu i gradnja nove industrijske zone broj 2 uz sam planirani auto-put, koja će biti površine 25 hektara.

Predsednik opštine Irig kaže za naš list da rebalans budžeta sledi početkom ovog meseca, a da je epidemiološka situacija stopirala mnoge projekte na teritoriji te opštine, koji će biti realizovani naredne godine. Irižani željno iščekuju početak gradnje Fruškogorskog koridora, što će sigurno promeniti opis cele opštine.

Uspeli smo da se izborimo za raskrsnicu posle tunela, koja će nakon nekoliko stotina metara voditi ka Vrdniku, dokle s te pozicije ima oko 3,5 kilometra, kaže Stojaković.

To će, dodaje, svakako doprineti turistima koji žele da posete Vrdnik i kojima će trasa uštedeti dvadesetak minuta kolima.

Put nije ni počeo da se gradi, a mi se već radujemo da bude što pre gotov, navodi Stojaković.

Govoreći o opštinskoj kasi, istakao je da budžet opštine s podsticajima viših nivoa vlasti iznosi više od milijardu dinara.

Ove godine sanirali smo objekat mesne zajednice u Šatrincima, u kojem su i škola i zabavište. Projekat vredan oko 15 miliona dinara je završen i preostalo je da se uradi energetski pasoš, nakon čega će uslediti upotrebna dozvola. Veći deo, devet miliona dinara, finansiran je iz opštinske kase, a ostatak iz budžeta Ministarstva energetike.

Započet je i projekat sanacije objekta MZ u Krušedolskom Prnjavoru, za koji je takođe izdvojen deo novca iz kase Ministarstva energetike. Taj projekat vredan je 13 miliona dinara, od čega Opština finansira pet miliona. Započet je i važan projekat uređenje centra Iriga, koji bi već bio gotov da nije opravdano produžen zbog koronavirusa, i ubrzo bi trebalo da bude završen.


Ulaganja u Grebenski put se nastavljaju

Put od Iriškog venca do „Norceva” je rekonstruisan, kao i od Iriškog venca do Zmajevca.

Predsednik opštine Irig Tihomir Stojaković kaže da je u planu put od Zmajevca do raskrsnice Beočin–Bešenovo, što je takođe kapitalni projekat, sve u saradnji s Pokrajinskom vladom, koja je i najavila obnavljanje celog Grebenskog puta, većim delom smeštenim na teritoriji opštine Irig.


Irig je dobio i tri miliona dinara i od kabineta Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku za projekat produženog boravka u zabavištu, usluga nege u kući, ali i izgradnju dečjeg igrališta u zabavištu.

Opet da su okolnosti bile drugačije, rekonstrukcija Osnovne škole „Milica Stojadinović Srpkinja” u Vrdniku bi već bila pri kraju. Projekat je završen, izdata građevinska dozvola, sve što je bilo u nadležnosti lokalne samouprave je završeno, a Kancelarija za javna ulaganja trebalo je da izdvoji 160 miliona dinara, međutim, projekat je stopiran, kao i projekat za Dom učenik, vredan 3,2 miliona evra, koji je takođe već trebalo da počne da se radi. Nadamo se da će biti sledeće godine, napominje Stojaković.


Gasifikacija

Gasifikacija iriške opštine je pri kraju, u skladu s rokom, koji je bio kraj ove godine. Sva naseljena mesta su pokrivena gasom, a uporedo je rađena i optička mreža na istočnoj strani opštine, u Irigu, Vrdniku, Rivici i Jasku. Projekat je vredan milion evra a finansiralo ga je JP „Srbijagas”.

Radovi se izvode u Šatrincima i Dobrodolu, Krušedol je završen i posao se privodi kraju, kaže Stojaković.


Uprkos tome što su kapitalni projekti stali, ove godine u Jasku su sanirane ulice koje su bile u lošem stanju, ostalo je još posla, ali je veći deo urađen, ističe Stojaković, te Jazak sada lepše izgleda.

Spremni su i projekti i za sanaciju puta Jazak – Mala Remeta, dugog četiri kilometra, vrednog 160 miliona dinara, koji će se raditi od fabrike „Jazak vode” do ulaza u selo ili manastira, što je u planu za narednu godinu.

Tender je završen i za rekonstrukciju objekta Skupštine, odnosno sanaciju krova, koji je u lošem stanju, i fasadu. U planu je i da nam JP „Putevi Srbije” saniraju put Maradik–Irig, koji je u zaista lošem stanju i uzak, te se automobili teško mimoilaze, a dnevno tuda saobraća nekoliko hiljada kamiona koji voze kamen za prugu koja se pravi u Čortanovcima. Neophodno je put proširiti, kaže Stojaković. U planu je, kako dodaje, i put od Iriga do Vrdnika, preko Rivice, koji je počeo da se radi odmah po otvaranju „Fruških termi”.

Put kroz Irig je državni put prvog B reda, koji održavaju „Putevi Srbije”, a želja svih Irižana je da kamioni prestanu da saobraćaju kroz centar, što će se ostvariti završetkom auto-puta.

U narednom periodu biće izmenjen Prostorni plan opštine, što će povećati prihode, kad se odrede turističke zone i omogući gradnja hotela, ali će planom biti predviđena i nova industrijska zona uz sam auto-put.

Najveći problemi opštine, kojih, po rečima novog predsednika opštine ima dosta, zapravo su vodovod i kanalizacija, ali i putna infrastruktura.

Vodovod i kanalizacija nisu problem u celoj opštini, ali u nekim delovima Vrdnika nema vode, a to je turističko mesto. Pokušavamo da rešimo taj problem tako što ćemo izgraditi bunar, što je plan i za Irig, koji je već dobio jedan bunar, a raspisuje se tender za još jedan, kaže predsednik iriške opštine.


Sportska hala

Jedna od kapitalnih investicija, vredna više miliona evra, jeste i sportska hala u Irigu, koja bi trebalo da bude pored planiranog Doma učenika, a za koju je Irig dobio obećanje Kancelarije za javna ulaganja.

Sportska hala će biti na mestu starog balona, koji smo prodali jer je bio nefunkcionalan, a odmah pored fudbalskog terena. To nam je neophodno jer mali fudbal ili odbojku moramo da igramo u Rumi, a imamo i dve sale u Irigu koje ne zadovoljavaju uslove, kaže Stojaković.


Prema njegovim rečima, problem u Vrdniku je broj ljudi, kojih je po statistici 3.500, a stanje na terenu govori da ih bude i 20.000. Cevovod je star, projektovan za 3.000 do 4.000 ljudi, i to ćemo sve morati da menjamo, veli Stojaković.

Novi bunar u Irigu značiće da to mesto neće dobijati vodu iz Rume, već iz sopstvenih bunara, te će voda biti preusmerena i u Vrdnik.

Važno je da imamo spremne projekte za vodovod i kanalizaciju i i nameravamo da apliciramo kod Kancelarije za javna ulaganja. Neophodan nam je i prečistač otpadnih voda, za koji takođe planiramo da uradimo projekat, kaže Stojaković.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar
Izabrani predsednici skupština Bečej, Irig, Pećinci i Kovačica

Izabrani predsednici skupština Bečej, Irig, Pećinci i Kovačica

25.08.2020. 12:19 12:23